Premier League 2018/2019. Cum a fost.

0

Gata şi cu Premier League 2018-2019.

A fost al treilea sezon consecutiv cu aceleaşi 6 echipe în frunte – s-a cam cristalizat Big6 (Man City, Liverpool, Chelsea, Spurs şi cu voia dumneavoastră, Arsenal şi Man United).

Firul epic

Chelsea a început tare şi se părea că Sarri va fi unul dintre protagoniştii acestui sezon. Dar, după 10 etape, londonezii şi-au pierdut suflul şi cele două favorite (City şi Liverpool) au ocupat primele 2 locuri.

De acolo a urmat un dans în doi, în care City a condus până în decembrie, Liverpool a preluat şefia în preajma Crăciunului (ghinionişti!) pentru ca la începutul lui martie, după un egal cu Everton, să treacă pe 2, la doar un punct diferenţă. Cu ala au rămas în spatele lui City, până la final.

Suporterii se uită cu părere de rău la centimetrii cu care nu a trecut mingea linia porţii în meciul cu City sau la ratările cu Everton – practic, caută punctul/punctele care i-ar fi făcut campioni. E acolo, la bara lui Salah.

În partea a doua a Big6 lucrurile au fost un pic mai agitate, Chelsea, Arsenal şi Spurs făcând mai tot timpul schimb de locuri iar Man United încercând din răsputeri să ţină pasul cu cele 3 (epoca Mourinho). Odată cu venirea lui Ole, United a urcat vertiginos în clasament ajungând la un moment dat pe loc de UCL. Finalul campionatului a calmat lucrurile, doar Spurs şi Chelsea disputându-şi locul pe podium, câştigat în extremis de trupa lui Sarri.

Cu ce am rămas

Primele două clasate au avut şi cele mai bune defensive, de departe: 23, respectiv 22 de goluri primite faţă de cele 39 primite de Chelsea şi Spurs. Cu aproape un gol / etapă mai puţin!

Liverpool a avut doar o singură înfrângere, dar a fost la City, acolo unde, până la urmă, a contat cel mai mult. Iaca şi punctul! Altfel, au terminat sezonul neînvinşi pe teren propriu şi au mai şi făcut 97 de puncte. Păcat, să termini pe 2 un sezon cu atâtea performanţe.

Milimetric.

64 – 6 – 6 201-50 e linia lui City în ultimele două sezoane, 198 de puncte din 228 posibile. Dominaţia e evidentă, doar oamenii lui Klopp reuşind să ţină pasul cu ei. Sezonul trecut, United-ul lui Mou termina la 19 puncte în spate!

Sarri a reuşit să o facă pe Chelsea prima din restul de 4 aşa că e probabil să rămână şi sezonul următor. Au tot fost probleme în vestiar, Abramovich e pe cale să vândă, Hazard e plecat la Madrid, se anunţă un sezon 2019-2020 mai agitat decât cel tocmai încheiat.

Spurs, cu ale lor 0 investiţii au reuşit un sezon de poveste, clasare pe 4 şi finală de UCL. Prin prisma asta, Pochettino e antrenorul anului în Premier League.

Unai Emery a realizat că Aubameyang nu e destul pentru a accede în top 4 şi a schimbat foaia oficială cu ciornele lui dragi: UEL. Unde a ajuns în finală şi are şansa de a merge în UCL – dacă o câştigă.

Man United au avut, din nou, un sezon execrabil: odată ce au coborât spre mijlocul clasamentului l-au dat afară pe portughez şi l-au adus pe norvegian. A urmat o serie incredibilă, intrarea în top 4, sfert de finală UCL cu Barcelona, numai că sfârşitul sezonului i-a prins în derivă. Este edificator acest 0-2 cu o retrogradată, în ultimul meci, pe teren propriu.

Surpriza plăcută a acestui sezon a fost Wolves, proaspăt revenită în Premier League (după 6 ani de Championship). Nuno Espirito Santo a făcut o colonie de portughezi (8 fotbalişti) cu care a prestat un fotbal bun şi eficient (a cincea defensivă din EPL!) terminând astfel pe 7. Stau cu ochii pe finala Cupei Angliei şi ţin pumnii lui City: în caz de victorie, ei sunt cei care merg în UEL.

Celelalte două promovate nu au putut ţine pasul cu EPL, Cardiff şi Fulham făcând drum întors către Championship. Cardiff nu a făcut cine ştie ce transferuri iar infuzia franţuzească nu a dat satisfacţie la Fulham.

EPL 2018-2019 are trei golgheteri: Aubameyang, Mane şi Salah, cu câte 22 de goluri fiecare. Aguero a ieşit pe 4, la doar un gol diferenţă. O fi fost mai bune defensivele, o fi fost mai colectiv jocul, cert e că cifrele de anul ăsta sunt departe de cele de anul trecut: Salah a luat potul cu 32, Kane dăduse 30. Kun e constant: tot 21 de goluri a marcat şi sezonul trecut 🙂

1072 de goluri marcate!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.