Dare to shine. 2019 Women’s World Cup

0

Mâine debutează cea de-a opta ediţie a Cupei Mondiale la Fotbal Feminin, Franţa 2019.

Este a doua ediţie cu 24 de echipe, o confirmare a faptului că fotbalul feminin e pe un trend ascendent. Competiţia suscită interes, chiar şi într-un format mai “lăbărţat” decât cel cu 12 de la primele 2 ediţii sau decât cel cu 16 trupe de la ediţiile 3-6. Să nu cumva să sară fetele la 32, înainte ca băieţii să apuce să se dezmeticească 🙂

Cine joacă

24 de echipe au câştigat dreptul de a participa la această ediţie a Cupei Mondiale: Europa este reprezentată de 9 naţionale (Franţa, Norvegia, Germania, Spania, Italia, Anglia, Scoţia, Olanda, Suedia); 5 sunt din Asia (Coreea de Sud, China, Australia, Japonia, Thailanda); câte 3 din Africa (Nigeria, Africa de Sud, Camerun), CONCACAF (Statele Unite, Jamaica, Canada) şi CONMEBOL (Brazilia, Argentina, Chile); Noua Zeelandă reprezintă Oceania.

Trupele astea au ajuns aici după preliminarii similare cu cele din fotbalul masculin: 143 de naţionale au luat startul preliminariilor în aprilie 2017, sita cernând până au rămas doar 23 de merituoase (plus ţara gazdă, Franţa).

Şapte naţionale, Germania, Brazilia, Norvegia, Nigeria, Japonia, Statele Unite şi Suedia au fost prezente la toate ediţiile Cupei Mondiale. Avem şi 4 debutante: Scoţia, Chile, Jamaica şi Africa de Sud.

Ca performanţe în această competiţie, Statele Unite este cea mai titrată naţională, cu 3 titluri câştigate, Germania are două titluri câştigate, Japonia şi Norvegia câte o ediţie câştigată. Toate aceste laureate au şi câte o finală pierdută.

Cum se joacă

Tragerea la sorţi a grupelor ne-a scos următorul tablou:

Grupa A: Franţa, Norvegia, Nigeria, Coreea de Sud

Grupa B: Germania, China, Spania, Africa de Sud

Grupa C: Italia, Brazilia, Australia, Jamaica

Grupa D: Anglia, Japonia, Scoţia, Argentina

Grupa E: Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Camerun

Grupa F: Statele Unite, Suedia, Thailanda, Chile

Primelor două clasate li se adaugă cele mai bune patru locuri III pentru faza optimilor de finală.

Mai jos aveţi programul meciurilor:

Criterii de departajare

Poziţia în grupă va fi decisă de următoarele criterii:

1. Număr de puncte; 2. Diferenţă de goluri; 3. Număr de goluri marcate; 4 Rezultatul direct; 5. Diferenţă de goluri în meciurile directe (dacă sunt mai mult de 2 echipe la egalitate); 6. Număr de goluri marcate (dacă sunt mai mult de 2 echipe la egalitate ); 7. Fair play – cartonaşe; 8 Tragere la sorţi.

Arbitrajul va fi integral feminin (27 de principale şi 48 de asistente) şi vom avea şi VAR.

Unde se joacă

În Franţa, 9 oraşe fiind gazdele Women’s World Cup 2019.

Oraşele gazdă a Women’s World Cup 2019

Debutul e astăzi, la Paris, cu Franţa v Coreea de Sud – sold out! -, finala e la Lyon, pe 7 iulie.

Apropo de popularitate: unele meciuri sunt deja sold-out aşa că dacă vă faceţi vacanţa prin Franţa şi aţi vrea să vedeţi un meci de Cupă Mondială, ar cam trebui să vă grăbiţi. Biletele sunt chiar ieftine, cel mai scump ajungând la 45 de euro, pentru faza grupelor.

Bilete puteţi lua de aici.

Pe cine să urmărim

Din păcate pentru noi, nici cea mai bună jucătoare din 2018 şi nici Balonul de Aur 2018 nu vor fi prezente la această ediţie de Cupă Mondială.

Pernille Harder, cea mai bună jucătoare, e daneză, şi cum Danemarca nu a reuşit să vină în Franţa …

A doua, Ada Hegerberg (Balonul de Aur) e norvegiancă, şi Norvegia e la Mondiale. Doar că tânăra refuză cu obstinaţie să joace pentru naţionala ţării sale.

Altfel, vom sta cu ochii pe:

  • Mallory Pugh (Statele Unite) – o puştoaică de 21 de ani cu 50 (!!!) de selecţii la naţională şi 16 goluri marcate.
  • Nikita Parris (Anglia) – golghetera all-time din campionatul naţional al Angliei.
  • Yui Hasegawa (Japonia) – o mijlocaşă de calitate, motorul naţionalei Japoniei.
  • Marta – superstarul brazilian cu 15 goluri la Cupele Mondiale (din 17 meciuri!), la a patra Cupă Mondială.

Iar pentru estetul din tine nu trece cu privirea peste Alex Morgan, Kosovare Asllani, Melanie Leupolz, Adriana Leon, Daniëlle van de Donk, Erika, Eve Perisset, Sara Daebritz.

Recompense

Fondul total de premiere este de 30 de milioane de dolari, dublu faţă de ediţia din 2015. Banii se vor împărţi cam aşa: câştigătoarea ia 4 milioane, finalista 2.6, locul III – 2 milioane, locul IV – 1.6 milioane. Sfert finalistele pleacă acasă cu 1.45 milioane, eliminatele din optimi cu 1 milion. Restul de participante 750.000. Toate sumele sunt în dolari americani.

A, încă o chestiune: naţionalele care trebuie să zboare mai mult de 4 ore până în Franţa vor primi bani pentru bilete business class 😉

Cum pariem

Deşi fără prea multe rezultate, Franţa (4.5) este văzută printre favoritele la câştigarea trofeului, alături de SUA (5.0), Germania (7.0) şi Anglia (8.0).

Bookmakerii le văd pe franţuzoaice favorite datorită faptului că joacă pe teren propriu (în fotbalul feminin e un factor mult mai important decât în cel masculin).

Totuşi, în opinia mea USA este principala favorită – Jill Ellis spunea cu câteva zile în urmă că lotul ei este “probably the most talented we’ve had going into a major tournament like this, in my opinion.”

Eu zic că merge un lay pe Franţa, nu o văd ridicând cupa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.