Copa Libertadores, finala: Flamengo v River Plate

0

Este ediţia nr. 60, rotund, o finală care se va desfăşura într-un singur act, într-o locaţie neutră. Asta datorită scandalului de anul trecut, mai ţineţi minte?, când din cauza violenţelor fanilor de la River Plate, returul finalei nu a mai putut fi jucat în Argentina şi a fost mutat la Madrid.

O ruşine pentru Argentina, care tocmai se pregătea (se pregăteşte) pentru a candida la organizarea World Cup 2030. Apropo, şi noi ne pregătim să candidăm pentru organizarea World Cup 2030, sperăm ca până atunci să terminăm încă un stadion. Să revenim.

Finala din 2018 s-a lăsat cu un mega scandal aşa că regulamentul s-a schimbat: Copa Libertadores 2019 înseamnă un singur meci, locaţie neutră. Anul ăsta e la Lima, Peru.

Flamengo

În iunie a.c, brazilienii au schimbat antrenorul şi – contrar tradiţiei – au adus un antrenor european: portughezul Jorge Jesus, care a făcut istorie la Benfica. Şi schimbarea a dat roade, portughezul şi-a dus echipa la câştigarea campionatului intern şi la un pas de Copa Libertadores.

Jesus a implementat un stil extrem de ofensiv, dublat de un pressing avansat, un fel de gegen-pressing a la Klopp, cu care a năucit liga braziliană. 28 de meciuri, o singură înfrângere, un sac de goluri marcate (rar au plecat adversarii cu sacoşa goală) – Flamengo este de departe cea mai în formă trupă din Brazilia, şi, probabil, din America de Sud.

În competiţia asta au avut ceva emoţii chiar în optimi, cu Emelec: au avut nevoie de penalty-uri. După, au mărşăluit spre finală.

River Plate

Los Millionarios sunt angrenaţi în trei competiţii: în campionat stau la un punct în spatele locului I, sunt în cupa Argentinei şi aici, în finala Copa Libertadores.

Un sezon bun, criticii spun că se putea şi mai bine, Gallardo având şansa reală să facă tripla. Clar, sunt mai experimentaţi decât starurile asamblate de Jesus la Flamengo iar faptul că sunt campionii en-titre şi pleacă cu a doua şansă s-ar putea să le fie favorabil.

În Copa Libertadores au trecut greu de adversari, la penalty-uri în optimi, 3-1 dublă manşă cu Ceron Porteno în sferturi şi apoi o semifinală crâncenă cu Boca (2-1). Mai greu decât era de aşteptat dar sunt acolo, joacă cu trofeul pe masă.

Meciul

Flamengo are 22 de goluri în competiţie urmare a stilului avântat de joc, un fel de “pe ei, pe mama lor”. De puţine ori au fost în situaţia să fie dominaţi dar chiar şi atunci au arătat un cotraatac de excepţie. De aici şi dilema de la River: merge pe clasicul 4-1-3-2 sau se va trece la un mai conservator 4-2-3-1 pentru a contracara furia ofensivă a brazilienilor.

Să notăm:

  • nici una dintre combatante nu are probleme de lot
  • Flamengo a putut să îşi odihnească jucătorii în uichend
  • ultimele două întâlniri s-au terminat 0-0 şi 2-2.

Pronostic

Mergem pe mâna brazilienilor, nu atât pentru valorile de pe teren cât pentru valoarea omului de pe bancă. Conceptul lui de joc e greu de descifrat în aceste momente de rivalii din zonă, aşa că mă aştept ca portughezul să îl surprindă pe Gallardo.

Am luat:

  • Flamengo to win Copa Libertadores la 1.7
  • 1x & Over 2.5 la 3.35

Vamos!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.