Premier League 2018 – 2019: încălzirea.

0

Diseară începe, după unii cu care şi noi suntem de acord, cel mai frumos campionat de fotbal din lume: Premier League.

Coincidenţă sau nu, “balul” este deschis de primadona Mourinho. Spun coincidenţă pentru că acest sezon este într-o bună măsură despre Mourinho la Manchester United, despre sezonul în care trebuie să livreze campionatul (conform standardelor lui) aşa că i s-a dat lui primul cuvânt.
Embed from Getty Images

Transferuri

Decizia luată acum un an de a închide perioada de trasferuri înaintea debutului de campionat părea că e decizia bună – ştim pe cine ne bazăm nu luăm pe unul de la o echipă pe care tocmai am bătut-o cu 4-0, nu-i aşa Oxlade? – de aceea avut o majoritate califictă la vot.

Numai că această vară ne-a arătat că fie departamentele financiar contabile au devenit mai puternice în ierarhia cluburilor (puţin probabil), fie managementul nu a fost pregătit pentru o perioadă de transferuri atât de scurtă (mai probabil).

Mişcări puţine, transferuri extrem de punctuale (mai ales la Big Six) cu o excepţie notabilă, Liverpool.

Dintre toate trupele i-am remarcat în sens pozitiv pe cei de la Fulham care şi-a adus un Schurrle, un Mitrovic, păstrat Chambers, Seri şi un tinerel de la Marseille, Anguissa.

La polul opus i-aş pune pe cei de la Chelsea: l-au dat, mai mult de nevoie ce-i drept, pe Curtois la Real Madrid şi au răsturnat tirul cu bani la Bilbao pentru un portar de 23 de ani, Kepa Arrizabalaga. 85 de milioane de euro pentru un om care de abia are 50 de meciuri în La Liga, în timp ce îl dai pe cel mai bun portar al Mondialelor cu ceva mai mult de 30 de milioane de euro. Dacă asta nu e fishy, atunci nu mai ştiu ce e.
Embed from Getty Images

A, şi să notăm şi o premieră când vine vorba de transferuri: Tottenham e singura echipă din Premier League care nu face nici o tranzacţie într-o perioadă de transferuri!
Embed from Getty Images

Favoritele

Manchester City l-a luat doar pe Mahrez, atât a avut nevoie Pep. E sezonul în care ar trebui să confirme, să îşi păstreze titlul, şi să încerce finala UCL. Am văzut doar două meciuri din perioada de pregătire şi aş zice că sunt pe drumul cel bun.

Manchester United e în găleată: Mourinho face pipi pe unde poate doar, doar Woodward se încumetă să-l dea afară. Ba că americanii nu ar trebui să plătească bilete ca să vadă ICC, ba că el a cerut jucători dar conducerea nu poate să îi aducă, ba conferinţa de presă de la Munchen etc. Mai mult, s-a luat şi de proaspătul campion mondial, acelaşi jucător care nu prea dă satisfacţie sub bagheta lui.

Liverpool a schimbat a cincea în vara asta şi e cu toate motoarele la maxim: au băgat spre 180 de milioane de euro într-un portar cu ştaif (Alisson), doi mijlocaşi solizi (Keita şi Fabinho) şi în extrema Shaquiri (ce gol a dat în perioada de pregătiri!). Klopp a primit cam tot ce a vrut ca transferuri, mai mult, managementul a prelungit o mulţime de contracte ale jucătorilor actuali. Stabilitate e firul roşu de la Liverpool. Şi de acum sunt aşteptate rezultatele.
Embed from Getty Images

Chelsea l-a luat pe Sarri să continue munca lui Conte dar din ce am văzut, italianul a schimbat un pic jocul. Mi se par mai aerisiţi, mai ofensivi. În afară de … “afacerea” de care am amintit mai sus, Sarri l-a primit pe Jorghino de la Napoli şi pe Kovacic (împrumut de la Real). Fără un obiectiv clar, Sarri are şansa să se strecoare neobservat până în iarnă. Dacă rezultatel îl vor ajuta, poate termină sezonul tot la Chelsea.

Arsenal trece printr-o schimbare de patronat, mai exact o consolidare: Kroenke a luat şi partea lui Usmanov şi de acum cred că se va lăsa perdeaua peste activităţile financiare ale clubului. Nu uitaţi că banii pentru cele 30% ale lui Usmanov vin de la Deutsche Bank (DBK:GR)! Mie personal mi-a adus aminte de mutarea lui Glazer cu Man United.

A fresh start, cu un singur patron şi un nou antrenor, Unai Emery. Va fi interesant.
Embed from Getty Images

De urmărit

  • Burnley are competiţii europene. De obicei, un astfel de context duce la o extenuare mai rapidă a echipe în cauză. Să vedem pe unde îi prinde Boxing Day
  • Nou promovatele (Cardiff, Wolves şi Fulham) au de tras dacă vor să se ridice la nivelul impus de nou promovatele de anul trecut (Brighton, Newcastle). Pe cei de la Cardiff nu îi văd bine.
  • Nu ştiu dacă va fi chiar primul demis, dar nu cred că îl prinde iarna pe Mourinho ca antrenor al lui United.
  • Dacă la City e sezon de confirmare, la Liverpool e presiunea maximă. O văd a doua favorită la titlu.
  • Totenham cred că va face un sezon mediocru, numai bun să-l facă pe Kane şi mai doritor să plece.
  • Repet, sunt foarte curios cum va fi Arsenal, s-ar putea să avem o surpriză plăcută.

Game ON!

(sursă foto deschidere)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.