Premier League – primele 11 etape

0

Tocmai s-a încheiat o primă parte a Premier League 2017-2018. Unsprezece etape, aproape o treime de campionat, dominate clar de trupa lui Pep Guardiola.

Ce am văzut în această primă “felie” de 11 etape:

Manchester City

După un an de acomodare, Pep Guardiola pare că a înţeles mersul lucrurilor în Premier League şi încearcă, cu succes până acum, să o transforme în La Liga. Sau Bundesliga. Mai degrabă Bundesliga, dacă ne uităm cât de departe a rămas plutonul.

Opt puncte avans după 11 etape, 31 de puncte (singurele 2 puncte scăpate printre degete fiind cele din chiar primul meci de acasă, cu Everton), o medie de 3.45 goluri marcate per meci şi doar 0.6 primite – toate astea ne duc cu gândul la un marş triumfal.

O adevărată demonstraţie de forţă a spaniolului care cu, în mare parte, acelaşi lot ca sezonul trecut, a călcat în picioare multe adversare (Stoke, Liverpool, Watford, Crystal Palace pot depune mărturie). Pe celelalte doar le-a bătut.

Traseul foarte bun din Premier League e dublat de unul pe măsură în Champions League – 4 din 4 şi acolo, 12 goluri marcate, 3 primite – maşinăria lui Pep e perfectă. Până acum.
Embed from Getty Images

Manchester United

Până în etapa a şaptea Mourinho era pe aceeaşi linie cu rivalul Pep. Şase victorii şi un egal, afacerea Premier League părea o luptă în doi.

Un egal cu Liverpool a însemnat debutul unei perioade slabe pentru United: între etapele 8 şi 11, oamenii lui Mourinho au făcut doar 4 puncte din 12 (înfrângeri cu Huddersfield şi Chelsea, egal cu Liverpool, victorie cu Spurs), iată şi diferenţa de 8 puncte până la locul I.

E mult spus criză dar cele 8 puncte diferenţă cântăresc greu, mai ales pentru orgoliul portughezului. Are ceva circumstanţe, desele accidentări l-au obligat să tot improvizeze, dar nu e chiar ceva nou în Premier League.

Poate şi din această cauză jocul de ansamblu a scăzut în calitate faţă de prima parte, cu impact imens asupra rezultatelor: în primele 7 etape, 19 puncte, 23-2 golaveraj, în următoarele 4 etape, 4 puncte, 2-3 golaveraj.

Pentru ei, această pauză e cum nu se poate mai bine venită, e ca gongul de la box care te anunţă că poţi sta şi pe scaun nu numai în genunchi.
Embed from Getty Images

Tottenham

Spurs au început şovăitor noua ediţie (8 puncte în primele 5 etape) dar au recuperat pe parcurs, astfel încât sunt la egalitate de puncte cu Manchester United. Şi la cum arată echipa, jocul, cred că vor fi în stare să menţină ritmul şi în următoarea “felie” de 11 meciuri.

Depind destul de mult de prezenţa lui Kane, mai mult la nivel mental decât la cel al jocului aş zice, dar în rest sunt o trupă extrem de bine legată (mulţumită lui Pochettino) care a alternat victoriile muncite, chinuite, cu 1-0, cu cele spectaculoase (vezi acel 4-1 cu Liverpool).

Nu par foarte deranjaţi de sezonul de UCL, deja şi-au asigurat calificarea dintr-o grupă cu Real şi Dortmund.
Embed from Getty Images

Chelsea

Campionii en-titre sunt şi ei în top 4 în ciuda faptului că e o diferenţă clară de calitate în jocul lor, comparativ cu sezonul trecut. Dar rezultatele au tot venit şi dacă ar fi fost un pic mai atenţi în meciul cu Crystal Palace acum ar fi fost pe 2, nu pe 4 (primele puncte şi primele goluri din aceste sezon pentru Palace au venit în acel meci).

Stau mult în Kante, cu el în teren se schimbă jocul lui Chelsea, Hazard e la fel de nemulţumit/neliniştit dar îmi place din ce în ce mai mult Morata, care s-a integrat foarte bine şi îl înlocuieşte excelent pe Diego Costa.

Conte are ceva probleme în club, cu proprietarul, cu jucătorii, dar până acum a reuşit să treacă peste ele. Am impresia că până în ianuarie vom şti dacă Abramovic rămâne liniştit în lojă sau AC Milan se alege cu un nou antrenor.
Embed from Getty Images

Nou promovatele stau excelent după această primă parte: 8, 10 şi 11 sunt locurile din clasament, cu 15, 15, 14 punctaj. Nu e rău pentru început.

Surpriza plăcută: Burnley, locul 7, cu acelaşi număr de puncte ca Liverpool şi Arsenal. Defensiva de fier şi victoriile cu 1-0 i-au adus aici (au 4 victorii în acest sezon, toate cu 1-0).

Deziluziile

Slaven Bilic nu mai reuşeşte să facă ceva cu oameniii de la West Ham şi echipa care a stat sezonul trecut în prima jumătate a clasamentului are acum doar 9 puncte din 11 meciuri şi e pe primul loc retrogradant. Mai e mult de jucat, e adevărat, dar să vedem cât va mai prinde Bilic din acest “mult”. Later UPDATE: Bilic nu a mai prins nimic din “mult”: David Moyes a fost numit manager la West Ham. David, over to you!

Swansea prinde şi ea loc la deziluzii, cu doar 8 puncte din 11 meciuri şi se pare că modelul galez începe să dea rateuri. Nici nu e de mirare, la ce ritm (financiar, achiziţii) impun colegele de competiţie.
Embed from Getty Images

  • Cel mai bun atac: Manchester City – 38 de goluri marcate
  • Cea mai bună defensivă: Manchester United – 5 goluri primite
  • Cele mai multe victorii: Manchester City, 10 din 11 meciuri
  • Cele mai multe înfrângeri: Crystal Palace, 9 din 11 meciuri
Clasament-Premier-League-11-etape
Clasament-Premier-League-11-etape
Previous articlePe repede înapoi S44/17
Next articleS-a retras un artist
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.