Ei, şi am ajuns şi la Grupa F, cea mai tare grupă a EURO2020. Avem aşa: campioana mondială en-titre (şi finalista ultimului EURO), campioana europeană en-titre plus semifinalista EURO 2016. Select, select.
Franţa
Când de-a lungul şi de-a latul Europei găseşti 9-10 fundaşi centrali francezi, de calitate, sau 14-15 mijlocaşi foarte buni e normal să ai dureri de cap la selecţie. Şi e normal ca diferiţi analişti să îţi sară în cap că nu e corectă selecţia pe care ai făcut-o. Din fericire (pentru Franţa), Deschamps pare imun la zgomot şi merge înainte. Vine la EURO2020 cu un obiectiv clar: trofeul. Orice altceva ar fi un eşec pentru vicecampioana europeană şi campioana mondială en-titre. Şi posesoarea unui lot stelar.
Didier şi-a cam clarificat primul 11, singura zonă în care mai jonglează cu jucătorii fiind linia de mijloc, aici jucând în funcţie de profilul adversarului. Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandes – Pogba, Kante, Tolisso (Rabiot, Coman) – Griezmann – Mbappe, Benzema. Clar, pentru toată lumea, să nu fie discuţii.
E principala favorită, nu atât datorită lotului ci mai ales datorită faptului că Didier a reuşit să facă o echipă din aceşti jucători. Are un schelet care a fost prezent atât la Euro 2016 cât şi la WorldCup 2018 plus jucători noi, unul şi unul, care s-au integrat foarte bine în filosofia lui de joc.
Singurul semn de întrebare e cât suflu mai au jucătorii, majoritatea vin după un sezon extenuant, ei fiind oameni de bază la echipele de club. Atât.
Germania
The fallen giants, aşa sunt “alintaţi nemţii în aceste zile. Pe bună dreptate: după WorldCup 2014, semifinala de la EURO 2016 a fost ultima dată când Germania a fost trupă de top. Mondialul din 2018 e trecut la “trebuie uitat”.
E ultimul turneu pentru Low şi mixul de experienţă şi tinereţe existent în acest lot ne duce cu gândul că vrea să lase o impresie frumoasă, şi, mai important, să clădească baza naţionalei lui Flick. Nu că nu vor trage de orice punct dar cred că obiectivul important e cristalizarea unui lot pentru viitor.
Firul roşu e tot Bayern cu Neuer, Sule, Kimmich, Gnabry, Muller, Sane mai mereu printre titulari. Acum vor avea o mână de ajutor de la proaspeţii campioni europeni, Rudiger, Havertz şi Werner. Experienţa lui Hummels va cântări mult în echilibrul acestei echipe, dacă defensiva va oferi linişte atunci ofensiva va avea o misiune mai uşoară.
Uşor supracotaţi de bookmakeri aş zice că sunt o opţiune bună de pariat. E Germania, până la urmă.
Portugalia
Fernando Santos este singurul antrenor, din cei 24 prezenţi la EURO 2020, care a câştigat un campionat european. Şi conduce acum o echipă care încă mai are în componenţă câţiva campioni europeni.
Aşa, când te uiţi frugal pe rezultate, par o trupă solidă. Dar la o privire mai atentă vedem că la mondialul din 2018 au fost eliminaţi lejer de Uruguay (după o prestaţie subţire în grupă), în calificările pentru EURO 2020 au ieşit sub Ucraina (0-2, 1-1), în Nations League au fost onorabili iar în calificările WC2022 au deja un egal cu Serbia. Not great, not terrible.
Patricio, Cr. Ronaldo, Fonte, Pepe, Ruben Dias sunt responsabili cu experienţa, Joao Felix, Pedro Goncalves, Nuno Mendes cu avântul tinereţii.
Portugalia nu e cea mai spectaculoasă echipă din lume şi deşi au oameni ofensivi de calitate nu sunt recunoscuţi nici pentru iureşul ofensiv. Sunt o trupă care joacă compact şi aşteaptă momentul propice. Sunt capabili să absoarbă presiunea zeci de minute pentru un contraatac izbăvitor.
Va fi interesant cum vor aborda meciul cu Ungaria – unde sunt favoriţi – dar şi mai important va fi cel cu Germania, unde nu sunt favoriţi. Felul cum e văzută acum Germania s-ar putea să le schimbe abordarea.
Ungaria
Rossi a făcut o treabă foarte bună în curtea vecinilor, a revitalizat o naţională aflată acum câţiva ani în colaps (recepţie, mister Burleanu?). Au doar o înfrângere în ultimele 12 meciuri (2-3 cu Rusia) şi au întâlnit şi o Serbie, şi o Irlandă, şi o Turcie, şi o Polonie.
Rossi a pornit de la perechea Orban – Gulacsi (parteneri şi la club) şi Szalai şi a construit o trupă care joacă un fotbal defensiv, sunt “elastici” în aşezare (3-5-2) şi mizează de cele mai multe ori pe contraatac, acolo unde Sallai / Szalai trebuie să livreze golul. Păcat că lipseşte Szoboszlai.
Nu au şanse la calificare dar nici nu vor fi un partener de antrenament.
Pronostic Grupa F
Franţa, Germania, Portugalia, Ungaria e alegerea noastră.
Program
15 iunie: Ungaria vs Portugalia; Franţa vs Germania
19 iunie: Ungaria vs Franţa; Portugalia vs Germania
23 iunie: Portugalia vs Franţa; Germania vs Ungaria