Anglia a plecat ca din tun cu golul lui Shaw şi părea o simplă formalitate ca englezii să urle la infinit “It’s coming hooooome!”. Enter Southgate: fostul fundaş a dat liber sentimentelor din perioada când presta ca jucător şi a ordonat retragerea. Mai întâi delicat (până prin minutiul 25-30) apoi din ce în ce mai ferm. Nu ştiu ce drăcuşor i-a şoptit că poate câştiga o finală de EURO, în faţa Italiai, apărând un anemic 1-0. Iar ca tacâmul să fie complet, Southgate şi-a mai adus aminte şi de faptul că Anglia pierde la penalty-uri aşa că a făcut tot posibilul ca acest lucru să se întâmple. Altfel cum aţi explica introducerea lui Rashford şi Sancho în min 120 pentru a executa, când ăştia 2 nici măcar nu au atins mingea, prima atingere fiind şutul ratat? GS a făcut treabă bună la naţională, pare-se că miza finalei l-a doborât. Keep up the good work, Gareth!
Italia şi-a văzut de joc, şi-au revenit destul de greu din şocul golului primit, dar odată pus piciorul pe meci nu l-au mai ridicat. Chit că Immobile a fost la fel de imobil, că Insigne iar nu a prins o zi de graţie, echipa a mers înainte şi împinşi de la spate de prestaţia fabuloasă a cuplului Chiellini – Bonucci a egalat, a mers în prelungiri, au ratat primii şi, cum spune statistica, au câştigat titlul. Excepţional ce a făcut Mancini din această naţională!
Privind per ansamblu Italia a meritat 101% acest EURO. Ben fatto, bravo Roberto!
Altfel:
- a fost un EURO pe cinste, cu multe meciuri de ţinut minte, cu goluri spectaculoase şi meciuri pe muchie. De data asta le-a ieşit celor de la UEFA.
- 142 de goluri marcate, record absolut atât în cifre absolut cât şi raportat la gol / meci (2.78).
- Italia e în top la cam toţi indicatorii ceea ce confirmă faptul că oamenii lui Mancini chiar au meritat să câştige: https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/statistics/teams/attacking/
- Golgheteri au ieşit CR7 şi Schick, chit că ambii au ieşit prematur din competiţie. Nu, Kane nu a avut nicio şansă în sistemul propus de GS: în finală Kane nu a atins mingea în careul Italiei 🙂
- Avem o certitudine: Italia, Anglia şi Spania vor fi printre protagonistele WorldCup 2022. Toate trei au loturi tinere, cu jucători de valoare, cu destulă experienţă, conduse de manageri care vor să impună şi altceva. Anul care urmează va consolida lotul şi stilul fiecărei trupe aşa că mă aştept ca Mondialul să fie luat de o echipă din Europa.