EURO 2020: Grupa E

0

Grupa E pare grupa Spaniei dar cred că va fi ceva mai echilibrată. Nu că Slovacia ar putea face ceva dar Suedia şi Polonia vor întinde la maxim noua formulă propusă de Enrique.

Spania

La un moment dat dominau fotbalul mondial, cu 2 titluri europene consecutive, plus mondialul dintre. Dar de câţiva ani Spania a decăzut în aşa hal încât de abia mai ies din grupele turneelor finale. Reconstrucţia a fost pusă în sarcina lui Luis Enrique şi omul a făcut primele mişcări cu adevărat importante: a renunţat la câţiva jucători aflaţi la apusul carierei (dar totşi importanţi) şi a dat credit unor jucători tineri, unii cu mai multe meciuri pe bancă decât în teren.

Enrique a renunţat, de exemplu, la Ramos, golgheterul Spaniei în campania de calificări! De altfel este pentru prima oară în istorie când lotul Spaniei nu are niciun jucător de la Real Madrid!

Simon i-a luat faţa lui De Gea în poartă, “francezul” Laporte ar putea juca în centru defensivei deşi dacă Torres e pe teren nu cred că Enrique va intra cu doi fundaşi centrali de picior stâng, aşa că mai degrabă îl vom vedea pe Garcia. Ruiz, Alcantara Busquets ar fi mijlocul standard, Torres, Morata, Sarabia linia ofensivă. Dar cred că vom vedea şi un Rodri sau Gerard Moreno, dacă nu titulari, sigur oameni de repriza a doua.

Niciodată în ultimele decenii nu au fost aşteptările mai mici de la naţionala Spaniei, un lucru care ar putea deveni un atu pentru tânara şi schimbata trupă propusă de Enrique. Dacă îi iese semifinală va fi rege. Dacă nu, nu.

Polonia

48 de goluri în 40 de meciuri. Ăsta e Lewandowski, talismanul Poloniei.

S-au calificat lejer, în Nations League nu prea au prestat, în calificările WC2022 sunt mediocri, 1-1-1. În ianuarie au schimbat antrenorul, nou venitul Sousa fiind cel care a dus Fiorentina pe 5 în Serie A folosind un sistem ce se baza pe posesie. Însă acelaşi a antrenat Basel şi acolo sistemul era bazat pe cedarea posesiei şi contraatac. A jack of all trades, cum ar spune francezul .)

Lewa e starul, Szczęsny e portarul titular, Glik conduce apărarea, Zelinsky e meşterul din linia mediană. În rest, oameni care muncesc pentru ca Lewa să primească mingi, pentru că de acolo se descurcă singur, de cele mai multe ori.

Problema lor este timpul scurt în care Sousa a putut să îşi exprime ideile tactice. Recunoscut ca un tactician minuţios, portughezul nu prea a avut posibilitatea să imprime un stil naţionalei Polniei. Ceea ce s-ar putea să fie o problemă când joci cu calificarea pe masă.

Suedia

Suedezii sunt o prezenţă obişnuită la europene deşi nu reuşesc să depăşească statul de simplu participant. Şi odată cu revenirea lui Zlatan se găndeau că poate – poate repetă performanţa de la Mondialul de acum 3 ani (sfert finalistă). Zlatan s-a accidentat aşa că Janne Andersson trebuie să se descurce fără el, nu că ar fi o problemă: nu ştiu dacă sunt 3 meciuri în care a jucat Zlatan de când Andersson a preluat echipa 🙂

Deşi au un stil de joc “muncitoresc”, axat pe defensivă, cele 9 goluri primite în campania de calificări ne spun că defensiva lor nu e chiar cea mai stabilă. Lindelof e recunoscut pentru lipsa de consistenţă, Danielsson nu e chiar un fundaş experimentat şi valoros. Şansa lor este o prestaţie bună a trioului ofensiv Forsberg – Isak – Kulusevski. Forberg e un om care în zi bună poate găsi spaţii pentru cei doi tineri care au impresionat în acest sezon (Isak la Sociedad cu 17 goluri, Kulusevski la Juve cu 7 goluri).

Slovacia

Cea mai slabă echipă de aici a fost în optimile EURO 2016 (de pe locul III, dar totuşi). Aşa şi cu calificarea la EURO 2020, au ieşit pe trei în grupă dar au mers prin Nations League şi au scos Irlanda (penalty-uri) şi Irlanda de Nord (prelungiri). Cu alte cuvinte, slovacii trag de orice fir poate le iese. Şi le-a ieşit.

Una dintre puţinele trupe care mai joacă 4-5-1 (6-4-0 pe alocuri) are un lot îmbătrânit, Skrtel, Vittek sau Hamsik depăşind lejer 100 de ani. Cheia de boltă va fi prestaţia lui Milan Škriniar, unul dintre cei mai buni pasatori din Serie A în acest sezon.

Problema lor este lipsa unui vârf autentic care să poată livra golul din puţinele ocazii pe care le vor avea. De altfel, este a treia echipă de la coadă în clasamentul golurilor marcate în calificările euro.

Pronostic Grupa E

Spania, Polonia, Suedia, Slovacia e alegerea noastră.

Program

14 iunie: Polonia vs Slovacia; Spania vs Suedia

18 iunie: Suedia vs Slovacia

19 iunie: Spania vs Polonia

23 iunie: Suedia vs Polonia; Slovacia vs Spania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.