EURO 2020: Grupa D

0

O grupă selectă, cu finalista şi locul IV de la WorldCup 2018, cu golgheterul şi cel mai bun jucător al aceluiaşi turneu.

Anglia

“Pandiţii” spun că Anglia are de departe cel mai bun lot din ultimele decenii. Şi mai că le dau dreptate când mă uit pe listă: 26 de nume care mai de care mai talentat, grea misiune pentru Southgate.

S-au calificat la pas la EURO 2020, au fost mediocri în Nations League şi au debutat cu 3 victorii din 3 meciuri în calificările WorldCup 2022. Problema din Nations League a fost faptul că Southgate a testat în mai multe meciuri sistemul cu 3 fundaşi centrali şi se pare că este mulţumit, în parte, de ce au jucat. Vezi şi chemarea la lot a 4 fundaşi dreapta (Reece James, Kyle Walker, Kieran Trippier, Trent Alexander-Arnold), primii doi chiar jucând la club într-o distribuţie de trei fundaşi centrali. Trent a plecat dar restul au rămas şi cred că o să vedem Anglia jucând şi cu linie defensivă de trei.

Ei, de la mijloc în sus începe festivalul. Phil Foden, Jadon Sancho, Mason Mount, Jack Grealish, Jude Bellingham plus Harry Kane, Raheem Sterling, Marcus Rashford e o listă care l-ar face fericit pe orice antrenor.

Clar, va fi greu de ales pentru Southgate dar e momentul în care o ieşire înainte de semifinale va fi considerat un eşec de proporţii. Aşa că trebuie să livreze.

Croaţia

Finaliştii WorldCup 2018 au câştigat destul de greu grupa de calificare la EURO 2020 iar debutul calificărilor pentru 2022 e mediocru.

Zlatko Dalić are de lucrat destul de mult la primul 11 dat fiind faptul că parte din oamenii din Rusia au renunţat la naţională (Mandzu, Rakitic, Subasic). A rămas Modrici, un adevărat exemplu atât la club cât şi la naţională. Şi acolo în mijloc/ofensivă stă forţa croaţilor, cu alde Brozovic şi Kovacic lângă Modric, şi cu Rebic, Perisic ca susţinere pentru Kramaric şi/sau Petkovic. Defensiva e punctul slab, perechea Lovren – Vida nefiind una tip oţel-beton.

Echipă îmbătrânit dar cu valori individuale certe. Dacă încep bine cu Anglia pot merge departe. Dacă nu, s-ar putea să-i vedem out încă din prima fază.

Cehia

Cehii joacă din nou în grupă cu Anglia, ca şi în calificări. Atunci au reuşit să depăşească în extremis Kosovo, nu e chiar o performanţă. Noroc cu prestaţia, şi calificarea, din Nations League.

O echipă eminamente defensivă, Cehia se bazează pe duo-ul Soucek – Coufal, oameni de bază la supriza Premier League, West Ham. Plus, scheletul primului 11 se trage de la Slavia Praga, campioană şi sfert-finalistă de Europa League. Pare că defensiva e mai subţire dar rezultatele spun că Germania şi Belgia de abia au marcat ]n poarta Cehiei (0-1. 1-1). Marea lor problemă e că marchează puţin sau deloc cu echipele mari şi aici cred că e cheia parcursului la EURO 2020: dacă Schick reuşeşte să marcheze ceva mai mult atunci Cehia va fi un adversar redutabil în această grupă.

Scoţia

Au ieşit pe trei în grupa de calificare dar au folosit ruta Nations League, trecând de Israel şi Serbia, pentru a fi prezentă, pentru a treia oară în istorie, la un Campionat European.

Vedetele ar fi perechea de fundaşi Robertson – Tierney care fac, alături de Cooper linia defensivă de trei. La mijloc îi avem pe McTominay, cu un sezon foarte bun la Man United, şi Stuart Armstrong, om de bază la Southampton. Restul jucătorilor sunt oameni muncitori, perfecţi pentru planul de joc al lui Clarke.

Scoţia este o echipă defensivă, bazata pe un box-to-box sufocant şi lansare pentru Che Adams sau Fraser. Nimic deosebit dar faptul că vor juca două meciuri acasă le va da un avantaj de luat în seamă.

În grupa de Nations League Scoţia a jucat dublă manşă cu Cehia, victorii în ambele meciuri.

Pronostic Grupa D

Anglia, Croaţia, Scoţia, Cehia e opţiunea noastră pentru această grupă.

Program

13 iunie: Anglia vs Croaţia

14 iunie: Scoţia vs Cehia

18 iunie: Croaţia vs Cehia; Anglia vs Scoţia

22 iunie: Croaţia vs Scoţia; Cehia vs Anglia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.