EURO 2020: Grupa C

0

Grupa C pare o grupă echilibrată. Olanda nu mai e ce a fost, Ucraina se bazează pe trupa lui Il Luce, Austria a crescut în ultimul timp iar Macedonia de Nord tocmai a bătut în Germania, meci de calificare WC2022.

Olanda

Da, Olanda nu mai e ce a fost, ratând calificarea la EURO 2016 şi WorldCup 2018. Cu Koeman la cârmă au reuşit, în sfârşit, să prindă un nou turneu final. Koeman a plecat la Barca, Frank de Boer a venit la cârma naţionalei dar rezultatele sunt subţiri (5-4-2, inclusiv amicalele).

Mai mult, Virgil nu participă la acest turneu ceea ce face ca defensiva lor să fie ceva mai slabă, De Ligt şi de Vrij nu se ridică la nivelul lui Van Dijk. Ok, linia de mijloc şi ofensiva sunt ceva mai impresionante, Frenkie de Jong, Gini Wijnaldum, Memphis Depay fiind jucători cu experienţă şi valoare. Dar nu ştiu dacă va fi destul pentru o calificare lejeră. Poate faptul că vor juca toate meciurile pe Amsterdam Arena să fie un avantaj.

Totul va depinde de de Boer, fanii olandezi sunt cu gândul la ce a realizat cu Ajax şi speră la acelaşi tip de fotbal şi de la naţională.

Ucraina

Sau calificat en-fanfare, terminând pe primul loc o grupă cu Portugalia şi Serbia. După, echipa lui Shevchenko a avut un parcurs oscilant, 1-0 cu Spania, 1-1 cu Kazahstan, 1-7 cu Franţa. Cam ca EKG-ul unui cardiac.

10 din cei 26 de jucători provin de la Dinamo Kiev şi deşi nu toţi prind primul 11 cred că lotul are ceva mai multă consistenţă. Baza e mijlocul, cu Stepanenko, Zinchenko şi Malinovskyi titulari incontestabili. Yaremchuk şi Yarmolenko vor fi responsabili cu golul dar problema lor cea mai mare rămâne defensiva, fără un lider incontestabil.

Dacă cei mai experimentaţi jucători vor asigura echilibrul necesar unei astfel de competiţii văd Ucraina ieşind din grupă.

Austria

S-au calificat nu foarte uşor din grupa Poloniei, au avut o prestaţie bună în Nations League dar calificările pentru WorldCup 2018 nu merg prea bine, tocmai ce au fost dărâmaţi de Danemarca (0-4).

Franco Foda se bazează în continuare pe trio-ul David Alaba, Julian Baumgartlinger, Marko Arnautovic cărora li se vor adăuga Laimer şi Sabitzer în linia de mijloc, Hinteregger şi Dragović în centrul defensivei şi înaltul Kalajdzic ca opţiune pentru atac.

Problema lor pare să fie practicarea unui fotbal eminamente defensiv, cu prea puţin accent pe ofensivă. E greu să cred că Foda va schimba abordarea, probabil va ţinti meciuri anoste în care o minge aruncată pe Arnautovici (sau o fază fixă cu Kalajdzic) să fie game changer. Nu ştiu dacă îi va ieşi.

Macedonia de Nord

Piţi îi vede pe macedoneni ca o posibilă surpriză a acestui EURO (deşi spune că nu se pricepe la pronosticuri, ha ha).

Macedonia de Nord este şi ea debutantă la un turneu final şi au ajuns aici prin Nations League. Practică un sistem old-school, cu o defensivă de 5 şi contraatac (ceva asemănător cu sistemul naţionalei noastre cu Anghel Iordănescu).

Starul este Goran Pandev, alte nume fiind Bardhi (Levante), Elmas (Napoli), Alioski (Leeds), în jurul acestuia/acestora se va învârti tactica lui Angelovski.

Pronostic Grupa C

Greu de estimat, nu sunt mari diferenţe între cele 4 echipe, poate Macedonia de Nord fiind ceva mai departe de celelalte trei. Aşa că o să mergem pe Olanda, Ucraina, Austria, Macedonia de Nord.

Program

13 iunie: Austria vs Macedonia de Nord; Olanda vs Ucraina

17 iunie: Macedonia de Nord vs Ucraina; Olanda vs Austria

21 iunie: Ucraina vs Austria; Macedonia de Nord vs Olanda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.