EURO 2020: Grupa B

0

Euro 2020, Grupa B. Avem aşa: locul I în FIFA World Ranking (Belgia), sfert finaliste de World Cup 2018 (Belgia şi Rusia), locul III la aceeaşi competiţie (Belgia). Li se adaugă Danemarca, una dintre naţionalele în formă (locul X in FIFA World Ranking) şi Finlanda care a lăsat acasă Grecia şi Bosnia. Ar trebui să fie interesant.

Belgia

Generaţia de aur a Belgiei a avut o şansă mare acum trei ani dar emoţiile le-au dat planurile peste cap. Acum, aproape aceiaşi jucători mai fac o încercare să câştige un trofeu major. Experienţă au, valoare cât cuprinde, singura problemă pot fi cei 3 ani în plus şi sezonul extenuant care tocmai s-a terminat.

Dacă de la mijloc în sus Belgia pare a fi o maşină de marcat goluri, cu Lukaku, Mertens, Hazard, De Bruyne etc, în defensivă apar unele probleme: Jan Vertonghen (34), Thomas Vermaelen (35) şi Toby Alderweireld (32) sunt actorii principali din linia defensivă. Sigur, au experienţă, dar mai au benzină în rezervor? Va fi interesant cum va gestiona Roberto Martinez acest aspect, cum va lucra cu aripile Carasco, Meunier, Castagne astfel încât seniorii din defensivă să nu se trezească descoperiţi.

Danemarca

Danezii s-au calificat după o campanie fără înfrângere într-o grupă cu Elveţia şi Irlanda. Au schimbat antrenorul anul trecut iar Hjulmand a imprimat un stil mai agresiv, “mai pe atac” cum ar spune analiştii noştri. Defensiva este una experimentată, Kjaer (AC Milan), Andreas Christensen (Chelsea), Joachim Andersen (Fulham), Vestergaard (Southampton) baza pentru o formaţie care îi mai include pe Højbjerg, Eriksen, Delaney, Yussuf Poulsen sau Martin Braithwaite.

Problema lor e lipsa unui atacant în formă, faptul că în ultimele 3 meciuri au marcat 14 goluri nu acoperă faptul că Braithwaite sau Poulsen au avut un sezon mediocru. Poate şi-au revenit acum în apropierea EURO 2020, asta ar fi cu adevărat o veste bună pentru danezi. Să vedem.

Russia

Una dintre cele mai bătrâne echipe de la acest Euro vine în competiţie într-o formă foarte slabă. De la sfertul ăla de finală din 2018 nu prea s-a mai schimbat nimic în bine, mai degrabă în rău. Calificarea la Euro au obţinut-o relativ lejer (2 înfrângeri la Belgia, 8 victorii în rest) dar în restul de meciuri nu au convins deloc, pierzând în Nations League şi fiind mediocră în calificările pentru WC2022.

Aceiaşi Yuri Zhirkov, Artem Dzyuba, Fedor Kudryashov, Mario Fernandes (noroc că Akinfeev s-a lăsat de fotbal că altfel ar fi fost şi el aici) fac parte dintr-un lot care se bazează foarte mult pe jucători din campionatul intern, doar Cheryshev, Golovin şi Miranchuk jucând la echipe din vest.

Singura lor şansă e faptul că vor juca două meciuri la Sankt Petersburg, cu vreo 30.000 de oameni în tribune. Dar dacă vedem că unul din cele două meciuri e cu Belgia parcă şi acele şanse se subţiază…

Finlanda

Finlanda este debutantă la un european, calificându-se de pe locul II dintr-o grupă cu Italia, Grecia şi Bosnia. Nu e rău deloc dar de la calificări a trecut ceva timp şi dacă în Nations League au făcut ceva treabă, mai apoi forma lor a căzut (fără victorie în ultimele 5 meciuri).

Kanerva, fost profesor, se bazează pe Teemu Pukki, starul finlandez, portarul lui Leverkusen, Hradecky şi colegul lui Ianis, Kamara. În rest jucători de duzină. Dar dacă reuşesc să facă o “islandeză” ar putea fi trupa surpriză a acestui european. Şanse mici dar spiritul ăla de echipă e acolo.

Pronostic Grupa B

Belgia, Danemarca, Finlanda, Rusia e alegerea noastră.

Program

12 iunie: Danemarca vs Finlanda; Belgia vs Rusia

16 iunie: Finlanda vs Rusia

17 iunie: Danemarca vs Belgia

21 iunie: Rusia vs Danemarca; Finlanda vs Belgia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.