EURO 2020: Grupa A

0

Grupa A are o favorită clară, Italia, o Turcie care joacă bine şi are rezultate bune în ultimul timp plus două trupe care ar putea pune probleme: Elveţia şi Ţara Galilor. Să vedem.

Italia

O prezenţă obişnuită la turneele finale, Italia a ratat prezenţa la WorldCup 2018. Şoc şi groază, evenimentul a dus la o regândire a naţionalei. A fost adus Mancini cu misiunea de a reclădi şi repara onoarea italienilor. 31 de meciuri, doar 2 înfrângeri şi un golaveraj (+61) incredibil pentru o trupă recunoscută pentru catenaccio.

Parcursul din preliminarii este impecabil, 10 victorii din 10 meciuri, golaveraj 37-4, o medie de aproape 4 goluri per meci!

Nicolò Barella, Federico Chiesa, Alessandro Bastoni, Gianluigi Donnarumma sunt numele noi care alături de Chiellini, Bonucci, Veratti sau Jorghino fac din Italia o favorită la cucerirea trofeului. Ok, în noua formulă nu au avut parte de meciuri cu trupe solide dar ştim că de obicei italienii se concentrează în aceste turnee. Acum sunt pe locul 7 în clasamentul favoriţilor, cu o cotă de 10, dar estimez că vor creşte după etapa grupelor.

Elveţia

O trupă care promite mult dar la turneul final ies din optimi. Petkovic îşi doreşte o ieşire onorabilă din scenă şi, bazându-se pe o generaţie nouă ţinteşte ceva mai sus de optimi. Denis Zakaria, Sow, Embolo, Elvedi, Akanji sunt oamenii de la care Petkovic aşteaptă minunea. Lângă ei stau Xhaka, Shaqiri, Freuler, Seferovic – elementul de stabilitate şi experienţă. Deşi, omul lui Liverpool a jucat mai rar decât am jucat eu la loto…

Au şanse bune să treacă de grupe dar pentru asta ar cam trebui să marcheze (o problemă sistemică la ei), să fie ceva mai creativi. Poate trec de grupe dar mai sus le va fi greu fără eficacitate.

Turcia

În ultimii ani Turcia a decăzut ca joc şi rezultate (după semifinala de la EURO 2008) dar în calificările pentru EURO 2020 au jucat foarte bine, terminând grupa la două puncte de Franţa dar având rezultate mai bune cu ei (2-0, 1-1).

La fel ca şi Elveţia, Turcia se bazează pe o mână de jucători tineri, secondaţi de o garnitură de jucători experimentaţi. De exemplu, în defensivă se bazează pe Çaglar Söyüncü (Leicester), Merih Demiral (Juventus), Zeki Çelik (Lille). Arată bine, nu? Tot de la campionii Franţei vin Zeki Çelik şi Burak Yilmaz şi să nu uităm de Hakan Çalhanoglu, om de bază la Milan.

O trupă care dacă prinde o zi bună poate da de pământ cu oricine dar are momente în care nu se regăseşte (vezi înfrângerea cu Ungaria sau egalul cu Letonia). Ne vom edifica vineri, când au deschiderea cu Italia.

Ţara Galilor

Semifinalişti în 2016, ar trebui să fie favoriţi, nu? Nu e chiar aşa, prima problemă fiind faptul că managerul Ryan Giggs nu poate să participe la EURO 2020, în locul lui fiind desemnat secundul Rob Page. A doua ar fi că naţionala se bazează pe cam acelaşi lot ca acum 5 ani şi oameni ca Bale şi Ramsey sunt mai bătrâni cu 5 ani. Ok, au apărut nişte tineri, Neco Williams, Ben Cabango, Ethan Ampadu dar senzaţia este că tot pe scheletul de acum 5 ani se va baza Page.

Greu de crezut că vor ieşi din grupă.

Pronostic

Italia, Turcia, Elveţia, Ţara Galilor e ordinea pe care o estimăm.

Program

11 iunie: Turcia vs Italia

12 iunie: Ţara Galilor vs Elveţia

16 iunie: Turcia vs Ţara Galilor; Italia vs Elveţia

20 iunie: Elveţia vs Turcia; Italia vs Ţara Galilor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.