World Cup 2018 Grupa B: o afacere între vecini

0

Avancronica World Cup 2018 – Grupa B

Tragerea la sorţi a adus vecinii (Portugalia, Spania şi Maroc) în aceeaşi grupă, plus Iranul antrenat de Carlos Quieroz (născut în Mozambic – lăsaţi în comentarii numele oraşului! – dar portughez cu acte în regulă).

O grupă în care “europenele” sunt clar favorite, Maroc v Iran fiind meciul care va decide cine nu a venit degeaba la Mondiale. Dar ne tot încearcă un sentiment de deja-vu…

  • 15 iunie, ora 18:00 – Maroc – Iran (Sankt Petersburg)
  • 15 iunie, ora 21:00 – Portugalia – Spania (Soci)
  • 20 iunie, ora 15:00 – Portugalia – Maroc (Moscova, Lujniki)
  • 20 iunie, ora 21:00 – Iran – Spania (Kazan)
  • 25 iunie, ora 21:00 – Spania – Maroc (Kaliningrad)
  • 25 iunie, ora 21:00 – Iran – Portugalia (Saransk)

Portugalia

Ronaldo şi ai lui s-au calificat la golaveraj în faţa Elveţiei (punctaj identic, rezultate directe identice) dintr-o grupă mai degrabă slabă: ca idee, atât Portugalia cât şi Elveţia au bătut tot, dus-întors. Aşa că doar sacoşele de goluri împinse de Ronaldo şi Andre Silva de-a lungul şi de-a latul Europei au făcut diferenţa la vârf. De altfel, Portugalia a fost una dintre cele mai prolifice formaţii în calificări, fiind al patrulea atac, cu 32 de goluri marcate.

De când l-au adus pe Santos (2014) portughezii traversează o perioadă fastă: au luat Campionatul European din 2016 şi acum s-au calificat fără prea multe emoţii la World Cup 2018. Scheletul lotului e, în mare, acelaşi ca cel de acum doi ani, cu Patricio, Fonte, Pepe, Soares, Moutinho, Carvalho, Ronaldo. Pe lângă ei, Santos a adus câţiva tineri de valoare (ei nu au nevoie de Luceafărul pentru a produce) ca Bernardo Silva (Man City) sau Andre Silva (AC Milan).
Embed from Getty Images

O trupă periculoasă, în care experienţa lui Ronaldo beneficiază de suflul lui Andre Silva.

Cum s-a calificat: locul I în grupa B europeană, în faţa Elveţiei. Sistemul preferat: 4-4-2. Vedeta echipei: Cristiano Ronaldo (Real Madrid). De urmărit: Andre Silva (AC Milan). Cotă la câștigarea World Cup: 26. Pronosticul nostru: locul 2 în grupă.

Spania

Acum 8 ani Spania câştiga Mondialul din Africa de Sud şi îşi consolida poziţia de putere mondială în fotbal (după ce luaseră şi Europenele din 2008). Din inerţie au mai luat şi Europeanul din 2012 dar după, naţionala Spaniei a intrat în picaj: la Mondialul din 2014 nu au ieşit din grupe, iar la Europeanul din 2016 au fost eliminaţi încă din optimi.

Puţin, foarte puţin, ar spune maestrul Rădulescu aşa că bănuiesc o uşoară stare de tensiune în lotul lui Lopetegui, un fel de puşca şi cureaua lată, ce campioni eram odată!

Au ieşit relativ uşor din grupă, singurele puncte pierdute fiind în egalul de la Torino, cu Italia. Dar m-aş feri să spun că este meritul lui Lopetegui, lotul a fost cam acelaşi cu cel de la Europeanul din 2016. Adversarii au fost alţii.
Embed from Getty Images

Lopetegui e un produs autohton, trecut prin naţionalele U19 – U21, câştigător cu ele de Campionate Europene, cu un scurt stagiu la FC Porto. Aşa că ma miră felul în care şi-a construit lotul, are o vârstă medie de 28.5 ani. Mai toţi titularii sunt în jur de 30 de ani. Pare că a mers la alibi, generaţiile pe care le-a condus către titluri europene mai au de aşteptat.

Cum s-a calificat: locul I în grupa G europeană, în faţa Italiei. Sistemul preferat: 4-3-3. Vedeta echipei: Andres Iniesta (Barcelona). De urmărit: Marco Asensio (Real Madrid). Cotă la câștigarea World Cup: 7. Pronosticul nostru: locul 1 în grupă.

Maroc

Se fac 20 de ani de la ultima participare a Marocului la un turneu final al Mondialelor. Meritul pare a fi al lui Herve Renard, un francez şcolit în Germania, obişnuit al echipelor africane (a mai antrenat Zambia, Angola, Coasta de Fildeş, USM Alger).

Cu francezul la cârmă, marocanii au în ultimul an un traseu excelent, cu o singură înfrângere în ultimele 18 meciuri şi s-au calificat relativ lejer din grupă (12 puncte, 11 goluri marcate, 0 primite).

Cum s-a calificat: locul I în grupa C africană, în faţa Coastei de Fildeş. Sistemul preferat: 4-3-3 deşi în ultimele meciuri au jucat mai mult 4-1-4-1. Vedeta echipei: Medhi Benatia (Juventus). De urmărit: Amine Harit (Schalke). Cotă la câștigarea World Cup: 500. Pronosticul nostru: locul 4 în grupă.

Embed from Getty Images

Iran

La Mondialul din 2014 Iranul a luat un punct de la Nigeria şi i-a făcut zile fripte lui Messi (Argentina v Iran s-a terminat 1-0 cu golul din prelungiri al piticului atomic), onorabil pentru o trupă de abia revenită în circuitul mondial, fără jucători prin ligile importante din lume. Venirea lui Queiroz (2011) la cârma naţionalei produsese primul rezultat palpabil.

Acum, tot sub comanda lui Queiroz, Iranul a bătut pas de defilare prin calificările la acest Mondial – 18 meciuri jucate, 0 înfrângeri, 5 goluri primite!

O trupă cu o apărare super aglomerată, fără prea multe artificii tehnice. Genul preferat al unor antrenori portughezi 🙂

Cum s-a calificat: locul I în grupa A asiatică, în faţa Coreei de Sud. Sistemul preferat: 4-2-3-1. Vedeta echipei: Sardar Azmoun (Rubin Kazan). De urmărit: Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar). Cotă la câștigarea World Cup: 500. Pronosticul nostru: locul 3 în grupă.

Embed from Getty Images

sursa foto deschidere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.