Eintracht Frankfurt v Glasgow Rangers, finala UEFA Europa League 2021/2022

0

UEFA Europa League e prima competiţie europeană care îşi joacă finala. Frankfurt şi Rangers sunt protagoniste, Sanchez Pizjuan din Sevilla e arena.

Cum au ajuns aici

Frankfurt e fostă câştigătoare de Cupa UEFA în sezonul 79-80. În actuala ediţie au ajuns direct în grupe (locul 5 în ediţia 2021 a Bundesliga) de unde au ieşit pe primul loc din D, neînvinsă, cu linia 3-3-0, golaveraj 10-6. Gar nicht so schlecht, cum ar spune francezul.

Ce e mai frumos a venit în eliminatorii, unde Frankfurt a trecut de adversari superiori, cel puţin pe hârtie: 3-2 cu Betis Sevilla (după prelungiri), 4-3 cu Barcelona şi 3-1 cu West Ham. Nemţii au de ce să fie mândri de acest traseu iar fanii care i-au însoţit peste tot în număr mare sunt în al nouălea cer.

Rangers sunt câştigătoare de Cupa Cupelor (remember?) în sezonul 71-72. Scoţienii au terminat pe locul II grupa A aşa că au trecut printr-un play-off cu locul III din UCL. Bafta lor a fost că au picat cu Dortmund, varianta fără Haaland. 6-4 cu nemţii apoi a urmat un 4-2 cu Steaua Roşie, 3-2 cu Braga şi 3-2 cu RB Leipzig. Un traseu ceva mai uşor decât cel al lui Frankfurt dar nici Rangers nu s-a putut baza pe Ianis :).

Oricum, dacă Frankfurt a avut treabă cu eliminarea trupelor din La Liga, Rangers s-a ocupat de cele din Bundesliga. De reţinut acest aspect.

Ce joacă

Frankfurt-ul lui Glasner se simte mai bine când adversarii au iniţiativa. Sunt periculoşi pe contraatac, preferă acest stil de joc probabil şi din lipsa unor jucători de calibru în linia de mijloc. Cel mai bun/periculos jucător al lor e fundaşul stânga (nu e de mirare) cu o precizie mare a centrărilor. Golgheterul e Kamada cu 5 goluri marcate în Europa League. Hintereeger lipseşte şi sunt ceva dubii la Ndicka – scos în egalul cu Mainz.

Pe vremea lui Stevie G era clar: 4-3-3, invariabil. Odată cu venirea lui van Bronckhorst Rangers a căpătat o mai mare varietate tactică, 4-2-3-1 e sistemul favorit al olandezului dar joacă şi 5-4-1 sau 3-5-2 (cum a jucat în deplasarea de la Leipzig). Jucătorul de bază este Tavernier, atât ca prestaţie cât şi ca goluri marcate (7!). Ryan Jack e dat indisponibil dar van Bronckhorst ar putea miza pe Ramsey sau Diallo (nu au rupt gura târgului de la venire dar sunt opţiuni valoroase).

Verdict

Dacă ne uităm pe traseele celor două echipe ne este clar că Frankfurt ar trebui să fie favorită: e neînvinsă şi are prestaţii excelente atunci când joacă în deplasare. Asta în timp ce Rangers şi-a făcut traseul din meciurile de pe Ibrox, singura victorie în deplasare fiind la Dortmund.

Dar nemţii au fost mereu “the underdogs” în meciurile din eliminatorii ceea ce a picat perfect pe stilul lor de joc. Nu va fi cazul şi în seara asta, Rangers sunt o altă trupă mulţumită cu statutul de UD. Poate că scoţienii îşi vor asuma un joc de posesie dar în principiu ne aşteaptă un meci în care niciuna nu va risca foarte mult. Dacă se marchează repede vom avea festival.

Rangers +0.25 ar fi alegerea noastră. Şi/Sau Over 2 în momentul când trece de 1.65-1.7.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.