Vorba unui domn de la berărie: “băăăi nene, ce i-am buzunărit pe croaţi!”.
Adevărul e că oamenii lui Rădoi nu le-au lăsat prea multe speranţe vecinilor: i-au luat tare şi repede, asa cum se face o preluare, şi apoi i-au trimis elegant şi direct pe ultimul loc, aşa cum se trage la poartă din interiorul careului.
Un meci bun făcut de Hagi & co, cu o imensă disponibilitate la efort (nu am mai văzut aşa ceva de prin ’94!) şi o distribuţie tactică ce a îndeplinit cu brio strategia lui Rădoi pentru acest meci: mai puţină poseseie, un fotbal de reacţie, când i-am prins – i-am ars. Şi, pe lângă goluri, au mai fost o sacoşă de ocazii.
O victorie mare pentru naţionala României, urmează două meciuri ceva mai grele, ar fi excelent ca această victorie să fie confirmată. Loc ar fi, material avem.
UEFA European Under-21 Championship
Duminică, pe 16 iunie, a început Campionatul European de Fotbal pentru echipele sub 21 de ani. E competiţia în care suntem şi noi implicaţi, singura de altfel.
Cine şi cum se joacă
În ultimele trei decenii, EURO U21 a trecut printr-o serie de schimbări: până în 1992 nici nu exista un turneu final, ci câştigătoarele grupelor jucau sferturile / semifinala şi finala pe sistem eliminatoriu, tur-retur. ’94 şi ’96 au fost ediţii de trecere, cu semifinalele şi finala fiind un turneu jucat într-o ţară (Franţa şi Spania).
Din 1998 s-a trecut la turneu final – varianta “slim”, doar câştigătoarele grupelor preliminare, ediţia fiind ţinută la Bucureşti.
Din 2007 s-a trecut la organizarea turneului în anii impari pentru ca tinereii să aibă mai mult timp pentru a participa la această competiţie (altfel, mulţi dintre ei erau chemaţi la naţionala mare).
Din 2017 avem un turneu final în adevăratul sens al cuvântului, cu 12 echipe participante, 3 grupe a câte 4, meciuri directe, tot tacâmul.
Din 2021 vor fi 16 echipe, pare-se că UEFA a decis să dea o importanţă din ce în ce mai mare acestei competiţii.
Italia 2019
La ediţia din acest an avem 12 echipe împărţite în trei grupe a câte patru echipe. Italia, Anglia, Spania, Franţa, Serbia, Germania, Croaţia, Danemarca, Belgia, Polonia, Romania şi Austria sunt combatantele, împărţite astfel:
- Grupa A: Italia, Polonia, Belgia, Spania
- Grupa B: Germania, Austria, Danemarca, Serbia
- Grupa C: Anglia, Croaţia, Franţa, Romania
Criterii de departajare
Poziţia în grupă va fi decisă de următoarele criterii:
1. Număr de puncte; 2. Diferenţă de goluri; 3. Număr de goluri marcate; 4. Rezultatul direct; 5. Diferenţă de goluri în meciurile directe (dacă sunt mai mult de 2 echipe la egalitate); 6. Număr de goluri marcate (dacă sunt mai mult de 2 echipe la egalitate); 7. Fair play – cartonaşe; 8. Coeficientul EURO U21.
O chestiune interesantă: dacă la ultimul meci al grupei, două echipe sunt la egalitate perfectă şi meciul se termină la egalitate, atunci se vor executa serii de penalty-uri pentru departajarea combatantelor.
În semifinale merg câştigătoarele grupelor plus cea mai bine plasată echipă de pe locurile 2.
Unde se joacă
Italia, 5 oraşe (Bologna, Reggio Emilia, Cesena, Trieste, Udine) plus San Marino. De obicei nu se înghesuie lumea pe stadioane dar anul ăsta, până acum, audienţele au fost bune – de ex. Italia v Spania a fost văzut de peste 26.000 de spectatori.
Favoritele
Franţa e principala favorită (ciudat!) Italia e pe locul 2 iar Germania, campioana en-titre, e a treia favorită, la egalitate cu Anglia. Am văzut Anglia v Franţa şi sincer nu ştiu cum va putea Franţa să confirme pronosticul bookmakerilor.
Pe cine urmărim
Jovic, starleta acestei veri, e de departe cel mai urmărit jucător al acestui campionat european.
Moise Kean (Juventus), Foden (M. City), Fornals (WestHam) sunt alţi jucători care trebuie urmăriţi. Iar după meciurile de azi i-am mai remarcat pe Băluţă (Brighton), Dean Henderson (Man United) şi Dembele (OL).