Copa America 2019, prima rundă

0

În uichendul care tocmai a trecut a început cea de-a 46-a ediţie a Copa America, cea mai veche competiţie internaţională de fotbal din lume.

Clasic, organizatorii au invitat două naţionale din Asia (campioana şi vicecampioana) un gest de curtoazie dar şi unul necesar pentru configurarea grupelor.

Cine şi cum se joacă

Geografic, sunt 12 ţări independente în America de Sud dar cum, de jure, Guyana şi Surinam ţin de America Centrală, mai rămân doar 10 participante la competiţia sud-americană: Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay şi Venezuela. Lor li se adaugă Japonia şi Qatar, invitatele din Asia.

Copa America 2019 - componenţa grupelor
Copa America 2019 – componenţa grupelor

S-au făcut trei grupe de câte patru echipe, singura restricţie fiind ca cele două invitate să nu cadă în aceeaşi grupă:

  • Grupa A: Bolivia, Brazilia, Peru, Venezuela
  • Grupa B: Argentina, Columbia, Paraguay, Qatar
  • Grupa C: Chile, Ecuador, Japonia, Uruguay

Primele două clasate se califică automat în sferturi de finală, fiind acompaniate de primele două cele mai bine clasate locuri trei.

Criterii de departajare

Poziţia în grupă va fi decisă de următoarele criterii:

1. Număr de puncte; 2. Diferenţă de goluri; 3. Număr de goluri marcate; 4. Rezultatul direct; 5. Diferenţă de goluri în meciurile directe (dacă sunt mai mult de 2 echipe la egalitate); 6. Număr de goluri marcate (dacă sunt mai mult de 2 echipe la egalitate); 7. Fair play – cartonaşe; 8. Tragere la sorţi.

În sferturile de finală, dacă partida se termină la egalitate, se trece direct la executarea seriilor de penalty-uri.

Pentru semifinale, finala mică şi finala mare se aplică regula clasică, cu două reprize de prelungiri a câte 15 minute şi abia apoi (dacă mai este cazul) se trece la seriile de penalty-uri.

Unde se joacă

În Brazilia, şi ediţia 2019 are o însemnătate specială pentru gazde: au trecut 100 de ani de când au câştigat prima lor Copa America – 1919, în finala cu Uruguay.

Dacă ar fi să câştige şi această ediţie, Brazilia ar duce numărul trofeelor la 5 pe teren propriu şi 9 per total. Aşa că e ceva presiune pe genunchii lui Coutinho şi Firminho.

Cinci oraşe, şase stadioane vor fi gazdele meciurilor de la Copa America 2019: Sao Paolo – singurulul oraş cu două stadioane prezente (Morumbi şi Corinthians)-, Salvador (Fonte Nova), Belo Horizonte (Mineirao), Porto Alegre (Do Gremio) şi Rio de Janeiro (Maracana).

Copa America 2019 - stadioanele pe care se joacă
Copa America 2019 – stadioanele pe care se joacă

Pe Morumbi s-a deschis Copa America 2019 (Brazilia v Bolivia 3-0) pe Maracana va fi finala, pe 7 iulie 2019.

Favoritele

Brazilia e principala favorită, chiar şi fără “şturlubaticul” Neymar. Presiunea pe echipă e mare (vezi mai sus) dar pe Tite e şi mai şi: predecesorul a fost ejectat fără păreri de rău când a ratat ediţia trecută a Copei America (nici nu au trecut de grupe!). Linia Braziliei cu Dunga? 29-2-5. Nu a contat.

Povestea lui Messi continuă: poate lua Argentina ceva cu el în lot? Piticul e în a doua parte a carierei şi oricât de talentat e, o echipă câştigătoare mai are alţi 10-15 jucători. Scaloni s-a dat peste cap să creeze un lot în jurul lui Messi astfel încât piticul să poată conduce naţionala la primul trofeu după aproape 30 de ani. Au început dezatruos, (0-2 cu Columbia) şi atmosfera a devenit brusc foarte încărcată.

Uruguay-ul se află pe finalul de ciclu al lui Suarez, Cavani, Godin, Caceres şi asta s-ar putea să fie o extra motivaţie. Mai ales că Tabarez e back in business şi bătrânul ştie cum să lucreze cu generaţia asta. E naţionala cu cele mai multe titluri în această competiţie, o situaţie care obligă.

Columbia e o naţională în plin proces de reconstrucţie iar cel însărcinat cu acest lucru este Carlos Queiroz. Echipa propusă de portughez e una care mixează experienţa unor oameni ca Falcao, Cuadrado, James, cu tinereţea şi forţa unora ca Mina sau Sanchez. Iar faptul că ambii fundaşi centrali vin din Premier League a adus un plus de siguranţă şi forţă în defensivă: întrebaţi-i pe argentinieni, tocmai ce au ieşit de pe teren fără să le marcheze vreun gol. S-ar putea să fie o surpriză plăcută această naţională a Columbiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.