Cu mingea de baseball la tomograf

0

În sezonul 2000, numărul de home runs reuşit de jucătorii de baseball din Major League Baseball ajunsese la 5693, un record absolut. Cumva de înţeles, a fost momentul de vârf al “The Steroid Era”, o perioadă de care nu mulţi fani ai baseball-ului vor să îşi aducă aminte.

Şaptesprezece ani mai târziu, sezonul 2017: recordul din 2000 este spulberat, statistica arătându-ne nu mai puţin de 6105 home runs, în întreg sezonul MLB.

Cum o nouă The Steroid Era era mai greu de “implementat”, cei de la 538, The Ringer şi the HardBall Times au investigat subiectul şi au ajuns la concluzia că mingile ar fi cele responsabile pentru numărul mare de home runs.

Găuri ceva mai plate, compoziţie ceva mai aerisită, greutate mai mică (cu jumătate de gram, dar totuşi…) au făcut ca mingile să zboare cu câţiva metri mai mult decât în sezoanele trecute.

Scan CT Minge Baseball
Comparaţie între mingile de baseball din diferite sezoane. Sursa foto

Pentru a afla toate acestea a fost nevoie şi de scanarea mingilor la tomograf, operaţiune de care s-a îngrijit Keck School of Medicine, University of Southern California.

De citit: The balls were first analyzed by Dr. Meng Law, Dr. Jay Acharya and Darryl Hwang at the Keck School of Medicine at USC using a computerized tomography, or CT, scan. This test is typically used to look inside a human head or body, but in this case, it allowed Dr. Law’s team to examine the interior of the baseballs without cracking them open and destroying them.

Chestiunea asta cu “îmbunătăţirea” obiectului muncii pentru a da o mai mare spectaculozitate meciului, îmi aduce aminte de experimentul Jabulani, mingea făcută de Adidas pentru World Cup 2010, minge de care s-au plâns mai toţi atacanţii (când ei ar fi trebuit să fie cei fericiţi). Până şi NASA a avut ceva de spus, apropo de Jabulani 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.