Champions League 2018-2019: Ziua 19

0

Sferturilor UCL debutează astăzi cu un snop de două meciuri: Liverpool v Porto şi Spurs v City. Trei dintre cele patru echipe engleze joacă diseară, ceea ce ar fi un semn că vom avea meciuri spectaculoase. Sper ca miza să nu joace un rol foarte important în desfăşurarea meciurilor.

Liverpool v Porto

“Cine cunoaşte puţin fotbal, ştie că nu îţi doreşti să pici cu Porto. Noi nu ne-am dorit să picăm cu Porto” spune plin de emfază Klopp. Mda, mă gândesc că ar fi dorit să pice cu Barcelona, o echipă mai uşor de scos decât Porto…

Sau, cine ştie, simte că traseul LFC în UCL e pe sfârşite şi ar fi vrut să pice de pe un cal frumos.

Echipele

Liverpool a ajuns aici trecând, relativ lejer, de Bayern Munchen după un 0-0 pe Anfield (!) şi un 3-1 afară, pe Allianz. Atipic pentru sezonul de UCL al lui Liverpool, în grupe nu au mişcat în deplasări.

Forma de moment ne arată o trupă pe val, cu 5 victorii în ultimele 5 meciuri dar aşa avea de făcut o mică observaţie: 5 dintre cele 20 de goluri primite în EPL au fost luate în ultimele 4 meciuri. Liverpool a avut o defensivă de fier în prima parte a sezonului dar de cam o lună primeşte gol/goluri meci de meci.

Robertson e marele absent, şi singurul, probabil Milner va juca fundaş stânga.

Porto a ajuns aici împinsă de la spate de Cakir, cu ale lui decizii controversate din finalul dublei cu AS Roma. Traseu bun în UCL dar apărarea e subţire, doar un meci a fost la 0.

Portughezii sunt şi ei pe val, la mare luptă cu Benfica în competiţia internă, şi ultimele 5 meciuri arată 4-1-0, egalul venind în cupa Portugaliei.

Nu era îndeajuns că apărarea scârţie, pentru meciul din această seară au două mari absenţe: Pepe şi Hector Herrera. Plus Telles care e dat incert.

Meciul

Liverpool e dată ca mare favorită a acestui meci, atât din prisma valorii cât şi a istoriei recente (5-0, în dubă manşă, sezonul trecut). Dar dacă e să luăm ca reper optimile din acest sezon, vedem că Jurgen e mai interesat de cifra din dreptul golurilor primite decât de cea din dreptul golurilor marcate, cel puţin în tur. Aşa că mă aştept ca iureşul gazdelor să fie unul intermitent, cu perioade scurte de geggen-pressing urmate de perioade ceva mai lungi de tatonare.

Un plus ar fi prezenţa lui Henderson, omul care va juca ceva mai retras şi va încerca să dirijeze de acolo ofensiva.

De altfel, Henderson v Danilo va fi o confruntare de urmărit, succesul lui Porto stă în mare măsură în capacitatea lui Danilo de a-l neutraliza pe Henderson. Altfel, aş zice să mai stăm atenţi şi la Van Dijk v Marega – fundaşul lui Liverpool a dat gol şi assist cu Bayern dar atunci nu a avut o mare presiune din partea ofensivei bavareze; Marega e în formă când vine vorba de UCL (6 goluri până acum) şi tinde să treacă nevăzut minute bune pentru ca, mai apoi, din nimic să inventeze un gol.

4-3-3 Liverpool şi, dacă e să ne luăm după ultimele meciuri, 4-4-2 Porto. Deşi cred că mister Conceicao va opta pentru un 4-5-1, fie numai şi pentru a aglomera zona prin care ar trebui să treacă pasele către trioul Mane-Firmino-Salah.

Încă o chestiune interesantă: toate golurile marcate de Liverpool în acest sezon de UCL au fost din interiorul careului. Simetric, toate golurile primite de Porto au fost din interiorul careului.

Under 3 e în jur de 1.9. De luat.

Tottenham v Manchester City

Alderweireld e foarte optimist şi, bazându-se pe prestaţia dintr-un meci pe care l-au pierdut (1-2 cu Liverpool), ne spune că e încrezător în şansele lui Spurs să facă o partidă bună. Inspiraţional, ce să zic…

Echipele

Ultima lună şi jumătate a fost grea pentru Spurs, doar meciurile cu Dortmund terminându-se cu victorii. În rest, eşecuri sau semi eşecuri lucru care s-a lăsat cu nervi şi frustrare şi cu implicarea nedorită în lupta pentru un loc de UCL.

Dyer, Aurier şi Lamela sunt accidentaţi iar Llorente e dat incert. Poche nu cred că are în vedere vreo schimbare esenţială, nu că nu ar vrea dar nu prea are loc de manevră. Din păcate pentru el, rigiditatea lotului nu îi permite să aibă prea multe planuri B, C etc

City e, as usual, în toiul unei serii de vreo 14 meciuri fără înfrângere (13 victorii şi un egal cu Chelsea, în cupa ligii), jocul lui Guardiola neavând scăpări. De remarcat că a luat doar două goluri în ultimele 5 partide, şi alea de la Swansea în cupa Angliei.

Fără probleme recente de lot, doar Kun e dat ca incert dar cred că îl vom vedea – dacă va fi nevoie de serviciile lui.

Meciul

Forma pe care o etalează Poche şi ai lui nu prea le dă dreptul la un punct în acest meci (darămite 3!). Singurele chestiuni care ar putea schimba starea de fapt ar fi extra-motivaţia dată de Wembley şi o zi mai proastă a lui City – cam ca în meciul cu Schalke.

Dar ce îmi surâde mai mult e City O1.5, cred că Pep va aborda agresiv meciul şi va marca de măcar două ori. Nu ştiu de câte ori va marca Kane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.