Mă rog, aţi prins voi ironia.
Diseară avem primul meci al etapei I din Liga 1 Betano 2018-2019. Curios, începe fix ca precedentul, cu un CFR v Botoşani (doar locaţia diferă).
14 echipe care – sperăm noi – vor trage tare ca meciurile dintre ele să aducă ceva mai mult de 3000 şi un strop de spectatori în tribune (media sezonului trecut).
14 echipe care – sperăm noi – vor fi mai interesate de prestaţiile din teren decât cele de pe lângă el.
Loturi, transferuri
Puţin, foarte puţin, cum ar spune maestru Dem.
Faţă de anii trecuţi, când FCSB arunca cu bani pe tot felul de vedete iar CFR îi ţinea isonul, vara aceasta a fost foarte săracă – până acum – în transferuri. Şi mă refer atât la intrări cât şi la ieşiri. O simplă vizită pe transfermarkt ne arată nişte echipe cumpătate, majoritatea având profit din transferuri (restul pe 0).
Embed from Getty Images
Dintre puţinele transferuri merită amintit că Dan Petrescu a plecat cu Boli în China, Budescu a plecat în Arabia Saudită, Ganea la Bilbao (singura mutare a unui român într-un campionat mai tare) iar adolescentul de 18 ani Screciu a plecat de la Craiova la Genk. Transferul verii a fost – prin prisma sumei, nu a destinaţiei – Băluţă, de la Craiova la Slavia Praga pentru 3 milioane de euro. Atât a putut produce Liga 1.
Lesne de observat că cei de la Craiova au scos maxim din clasarea pe locul III în sezonul trecut şi au dat semnale că acum ochesc un “sezon de consolidare”.
FCSB a renunţat la “vedete” şi pare că se axează pe tineri, aducându-i pe Qaka și Moruțan (23 şi respectiv 19 ani).
CFR-ul nici măcar atât nu a făcut: au adus tot felul de jucători liber de transfer şi au împrumutat un italian de Serie C.
Cele două promovate, AFC Hermannstadt şi Dunărea Călăraşi au reuşit cu greu să pescuiască nişte jucători liberi de contract că bani nu sunt, se pare.
Rezumând: penurie.
Diversitate
Că tot se discută de originile noilor campioni mondiali: Liga 1 e una dintre cele mai diverse ligi europene cand vine vorba de numărul străinilor: peste 32% dintre jucători nu sunt născuţi pe aceste plaiuri.
Şi, ce să vezi? Primele două ţări în acest top sunt Croaţia (cu 13 jucători) şi Franţa (cu 12 jucători). Finalistele World Cup 2018! O fi de bine, o fi de rău?
Cei mai exotici sunt Chamed (Gaz Metan) venit din Insulele Comoros (vecin cu Mazăre) şi Malfleury (Voluntari) din Martinica.
Ce se va întâmpla
Cu cei de la Craiova în perioadă de sales, CFR şi FCSB rămân, cel puţin în acest moment, principalele favorite la titlu. Da, ştiu, să nu uităm de cei doi Hagi, dar în opinia mea nu au putere să se bage în ciorba celor două trupe amintite mai sus. Unde mai pui că Hagi senior e tot cu ochii pe un “proiect serios” în afară (care nu mai apare) iar Hagi junior ar vrea să repete experienţa Fiorentina (cu ceva mai mult succes, totuşi).
În partea cealaltă, cred că noile promovate vor avea viaţă grea dar să nu le uităm pe Concordia, Gaz Metan sau Voluntari, şi ele candidate la retrogradare. Cine va sta bine acasă, ăla va scăpa.
Pronosticuri Liga 1
- Campioană: FCSB
- Retrogradate: Voluntari şi Dunărea Călăraşi
- Surpriza sezonului: Sepsi
- Dezamăgirea sezonului: Dinamo Bucureşti.
Să vedem ce ne iese 🙂
Playout, Playoff, retrogradare
Să recapitulăm şi ce se întâmplă în acest sezon:
- Locurile 1-6 din sezonul regulat al Ligii 1 intră în play-off iar locurile 7-14 din sezonul regulat merg în play-out.
- Locul 1 din play-off se califică în UEFA Champions League, locurile 2 și 3 se califica în UEFA Europa League.
- Locul 12 din play-out merge la baraj cu locul 3 din Liga 2.
- Locurile 13-14 din play-out retrogradează în Liga 2.