Eurobasket 2017: Slovenia, surpriza gigantică de sub coș

0

Selecționata masculină de baschet a Sloveniei a cucerit primul trofeu internațional din istoria sa, după ce a învins cu 95-85 reprezentativa Serbiei, în finala Eurobasket 2017 de la Istanbul.

Slovenia nu figura printre favorite înaintea competiției, fiind clasată de casele de pariuri abia pe poziția a opta în ierarhia echipelor cotate cu șanse de a câștiga titlul european.

În momentul începerii competiției, Slovenia, una dintre echipele cu cea mai scăzută medie de vârstă (25 de ani), avea cote între 18 și 25 la casele de pariuri pentru a câștiga Europenele.

Slovenia devine prima campioană continentală care încheie turneul fără nicio înfrângere, după Lituania, care a realizat o performanță asemănătoare în 2003.

La precedentul Campionat European, în 2015, Slovenia fusese eliminată încă din faza optimilor de finală.
Embed from Getty Images

Precedentele trei turnee finale Eurobasket fuseseră câștigate de Spania (2011 și 2015) și Franța (2013). Echipa Lituaniei, medaliată cu argint în 2013 și 2015, a fost eliminată anul acest încă din optimi de Grecia.

Cluj-Napoca a găzduit cele 15 meciuri ale Grupei C, din care a făcut parte și România. Tricolorii au pierdut toate meciurile disputate: 68 – 83 cu Cehia, 58 – 74 cu Croația, 50 – 91 cu Spania, 71 – 80 cu Ungaria, 69 – 86 cu Muntenegru.

Slovenul Goran Dragic, coordonatorul de joc al echipei Miami Heat, a fost desemnat cel mai valoros jucător (MVP) al competiției, pe parcursul căreia a reușit o medie de 22,6 puncte și 5,1 pase decisive. În finala cu Serbia, Dragic a înscris 35 de puncte.

Echipa ideală a Eurobasket 2017: Goran Dragic (Slovenia / Miami Heat), Alexei Șved (Rusia / Khimki), Bogdan Bogdanovic (Serbia / Sacramento Kings), Luka Doncic (Slovenia / Real Madrid), Pau Gasol (Spania / San Antonio Spurs).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.