Optimile #EuropaLeague – primul snop

0

După multe, multe meciuri, a ajuns şi Europa League la faza optimilor. Trupe mari în joc, miza (deşi destul de depărtată) ţine treaz interesul pentru competiţie. La o privire sumară vedem aşa:

Şahtior vs Anderlecht

Ucrainienii lui nea Mircea sunt pe val în acest început de an, cu trei victorii şi un egal, 10 goluri marcate, doar unul primit. Vin în optimi după ce i-au călcat pe gât pe cei de la Schalke, după un clasic “nea Mircea”: acasă la cutie, afară pe contraatac. Stepanenko şi Fred sunt suspendaţi.

Anderlecht e uşor în vrie (4-3-4 de la începutul anului) şi a cam pierdut ritmul impus în campionat de Bruges şi Gent. Au ajuns aici după o chinuitoare dublă cu Olympiakos (1-0, 0-1, calificare în prelungiri) şi cel puţin în acest moment nu par foarte periculoşi.

Anderlecht e un adversar mai facil decât Schalke aşa că mă aştept ca nea Mircea să preseze pentru victorie. În faţa lor stă o trupă care are 4 înfrângeri din 5 meciuri în deplasare, în EL. Nea Mircea, Nea Mircea la -1 sunt de luat.

Basel vs Sevilla

O fostă sperietoare al granzilor din Champions League (mai ales a ălora din insulă) şi o performeră a Europa League.

Basel merge bine anul ăsta, cu doar o înfrângere – în deplasare la Saint Etienne pe care i-au eliminat în turul precedent (2-3, 2-1). Dar să notăm că francezii sunt în vrie totală (2 puncte din ultimele 5 meciuri). Embolo e suspendat (pierdere mare pentru elveţieni) plus Akanji şi Boetius – accidentaţi.

Sevilla e bine merci, cu nişte mici probleme la meciurile din deplasare, în care întâlneşte trupe cu 11 oameni sub minge. Au ajuns aici lejer, trecând de trupa lui Solskjær (3-0, 0-1). Fără probleme mari de lot – doar Pareja e dat ca accidentat.

Sevilla a mers ceas în Europa League şi mă aştept să continue în acelaşi fel. Îmi este greu să cred că Basel va apela la tactica lui Getafe sau Rayo aşa că văd ceva şanse pentru spanioli să plece cu minim un egal. De marcat vor marca.

Borussia Dortmund vs Tottenham

Primul super-meci al serii pune faţă în faţă locurile 2 din Premier League şi Bundesliga. Două trupe pe val, dar dacă pentru nemţi e normal să vină pe doi, pentru englezi e un sezon de pus în ramă (dacă rămâne aşa).

Dortmund e pe val, cu 13 victorii şi 2 egaluri în ultimele 15 meciuri, sunt siguri de participarea în Champions League aşa că presiunea nu e la ei. Fără probleme de lot – doar Sokratis este accidentat.

Spre surprinderea propriilor suporteri, Spurs sunt angrenaţi în lupta pentru titlu în Premier League, o treabă a naibii de grea când peste tine stă Ranieri cu Vardy. Au ajuns aici trecând la pas de Fiorentina (1-1, 3-0) şi pare că Pochettino ar vrea o participare cât mai lungă în EL. Fără probleme mari de lot.

În funcţie de cât de mult va roti Pochettino , vom avea fie un meci încins şi strâns, fie un meci la discreţia Borussiei. Cel puţin în acest meci nu prea văd cum Tottenham ar putea pleca cu ceva de la Dortmund.

Fenerbahce vs Sporting Braga

Cu Van Persie în teren şi Nani pe bancă, turcii de la Fener se văd cu Braga.

Fener a ajuns aici trecând lejer de Lokomotiv Moscova (2-0, 1-1) – de altfel turcii sunt în formă maximă, locul I în campionat, o singură înfrângere în acest an (şi aia în Cupa Turciei). Diego e suspendat, Gonul şi Markovic sunt accidentaţi.

Braga şi-a cam închis sezonul: nu mai pot să-i prindă pe Porto pentru un loc de Champions League, nici să piardă locul de Europa League (pe care stau acum). Au ajuns aici după o dublă spectaculoasă cu elveţienii de la Sion (2-1, 2-2), ciudat pentru portughezi – ei fiind recunoscuţi pentru stilul închis.

Ar trebui să iasă un meci spectaculos pentru că portughezii nu au nici o miză presantă, imediată: în campionat sunt relaxaţi, participare în EL e de plăcere. Peste 2.5 are cotă de 2.2-2.3 – merită încercat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.