Ziua 12 – Champions League 2015 – 2016

0

Ultima seară de Champions League pe anul ăsta. Şi ce seară: în toate grupele se joacă cu calificarea pe masă.

Grupa E: Bate, Barcelona, Leverkusen, AS Roma

Leverkusen ştie două lucruri: că trebuie să scoată un rezultat mai bun decât ce scoate Roma cu BATE şi că au meci cu Barcelona. Cum cele două lucruri se bat cap în cap cred că abordarea nemţilor va fi una relaxată, axată pe un “chiar dacă luăm mai multe să dăm şi noi vreo câteva”. Context ar fi: Enrique nu îl poate folosi pe Neymar, Messi e încă în revenire, iar Pique va fi menajat.

AS Roma are calificarea în vârful bocancului: dacă Barcelona nu trage preşul pariorilor, Roma merge mai departe chiar şi la egal/înfrângere. Dacă bate, se va califica cu doar două victorii (linie de clasament 2-2-2), lucru care nu i-a reuşit lui Van Gaal, de exemplu.

A: ambele sunt arbitrate de englezi: Clattenburg la Leverkusen, Atkinson la Roma.

Grupa F: Arsenal, Bayern Munchen, Dinamo Zagreb, Olympiakos

Olympiakos promite infernul, Arsene caută soluţii: aproape o treime din lot îi este accidentată, cu Cazorla, Coquelin şi Sanchez printre cele mai importante absenţe. Arsenal trebuie să bată la cel puţin două goluri (sau simplu, de la 3-2 în sus) pentru a trece mai departe iar asta s-ar putea să fie extrem de greu în condiţiile date. Francezul se bazează, parţial, pe “fear factor”, pe Ozil, pe Calum Chambers ca mijlocaş şi pe navele spaţiale. Să vedem care – dacă – va da roade.

Grecii sunt cu lotul complet (ceva probleme la Pardo) şi cu calificarea pe masă. Dacă nu primesc gol repede şansele lor să fie în primăvara Champions League sunt mari de tot. Apărările ambelor trupe sunt “permeabile” (10 goluri primite de căciulă, medie de 2 per meci) dar atacul lui Arsenal pare ceva mai penetrant. Ah: jumătate dintre golurile marcate de greci în această ediţie sunt cele 3 de pe Emirates 🙂

Muller und freunden merg la Zagreb ca obligaţie de serviciu. Cum Bayern nu mai poate scăpa primul loc, cred că vom vedea câteva experimente marca Pep.

Grupa G: Dinamo Kiev, Chelsea, Maccabi Tel Aviv, FC Porto

Grupă încurcată, locurile 1,2,3 pot fi ocupate de oricare dintre cele trei trupe aflate acum în joc.

Pe scurt, dacă pornim de la premiza că Dinamo Kiev îi bate pe cei de la Maccabi atunci, dacă Chelsea v Porto se termină 1 – merg Chelsea şi Kiev, dacă se termină X – merg Kiev şi Chelsea, dacă se termină 2 – merg Porto şi Kiev.

După cum se observă, Dinamo Kiev are de făcut un singur lucru pentru calificare: să bată. Iar în faţă îi stă o echipă care a marcat un singur gol în cinci meciuri de Champions League (şi ală din penalty). Lejer.

Şi astfel ajungem la Chelsea v Porto, meciul care va decide cine va merge alături de Dinamo Kiev în optimile Champions League. Cu 2 şanse din 3, Mourinho e favorit în faţa lui Lopetegui. Nici una dintre trupe nu are probleme de lot aşa că nu vor exista circumstanţe atenuante la finalul meciului.

Chelsea – ştie o planetă întreagă – e în vrie totală (o victorie şi un egal în ultimele 6 meciuri de EPL) şi se agaţă de meciul de diseară – calificarea în Champions League ar mai “îndulci” presiunea la care e supus Jose şi ai lui. Porto, pe de altă parte, e în formă şi doar acel 0-2 cu Dinamo Kiev (în mare măsură responsabil pentru situaţia actuală) e pata roşie în calendar. Dar atunci a fost un meci cu ucrainienii pe două rânduri, la ciupeală. Diseară va fi altceva, chiar dacă Chelsea merge mai departe la egal, am impresia că englezii vor fi cei cu iniţiativa. Iar Porto se descurcă pe contraatac.

 

Grupa H: Gent, Olympique Lyon, Valencia, Zenit Sankt Petersburg

E grupa singurei “integraliste”. Care merge în Belgia să bea o bere bună şi să mănânce o ciocolată fină – până la urmă e ultimul meci al anului pentru ei.

Gent are o şansă istorică să fie în optimile Champions League. Şi pot merge mai departe chiar dacă pierd meciul de diseară (cu condiţia ca Valencia să nu bată pe OL). De ţinut totuşi minte că AVB termină contractul cu Zenit Sankt Petersburg în vară, şansele la titlu sunt cam mici, aşa că un 6 din 6 în grupa asta ar da bine.

Valencia primeşte pe Olympique Lyon şi singura opţiune pe care o au este victoria. Şi ceva şanse ar fi, în ciuda formei de moment care e cam oscilantă (2-2-2): egalul cu Barcelona a mai ridicat moralul, Gary Neville vrea să fie acolo unde echipa lui de suflet nu este, iar oaspeţii de azi au o lună de când nu au mai bătut pe cineva (şi doar un egal în cele cinci meciuri de atunci). Aş merge pe victoria spaniolilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.