Maica Rusie e băgată în post

0

Ce ştim până acum

“Nucleara” a fost detonată de WADA la începutul săptămânii prin publicarea raportului prin care agenţia arată că sportul olimpic rus e dopat de sus până jos, up and down and all around. Mai mult, avem de a face cu un sistem de dopaj în toată regula, susţinut inclusiv de către statul rus: distrugeri de probe, presiuni asupra angajaţilor laboratoarelor, identităţi false pentru atleţi, trimiterea de probe contrafăcute către laboratoare, mită – nimic nu a lipsit din arsenalul lor.

Vineri, cu 22 la 1, IAAF a suspendat privozoriu federaţia rusă de atletism (implicit şi pe atleţii ruşi). Pănă la noi ordine, probabil îşi vor organiza propriile competiţii prin sălile de sport ale liceelor din estul îndepărtat.

Dacă la începutul săptămânii ruşii dădeau cu raportul de pământ şi băgau placa cu persecuţia politică, de pe la mijlocul săptămânii au început să se înmoaie, pentru ca vineri, după verdictul IAAF, ministrul sportului din Rusia să spună scurt că suspendarea e privozorie (corect!) şi că problema e rezolvabilă (hmm…).

Personaj cheie în acest dosar: ​

Lamine Diack, senegalezul care a fost 16 ani preşedintele IAAF, membru CIO. Deja obiectul unei anchete penale în Franţa, Diack e acuzat că a cerut mită (un milion de dolari) de la oficialii ruşi pentru a ascunde testele pozitive la dopaj. Acum, dacă acuzaţiile vor fi dovedite mă gândesc că va pica o suită de alte capete – doar nu ascundea ăsta singur testele. Scandalul e încă la început.

Liliya Shobukhova, maratonistă – agentul ei (Andrey Baranov) este cel ce a scris declaraţia de la care a pornit investigaţia WADA.

Filmul ARD, mulţi îl consideră catalizatorul acestui scandal gândindu-se probabil că dacă nemţii de la ARD nu ar fi făcut filmul, declaraţia lui Baranov ar fi fost îngropată sub un munte de bancnote.

Despre alte personaje, de plan secund, citiţi aici.

De urmărit

Lord Coe e foarte vocal zilele astea, ameninţând cu curăţenia totală. El este actualul preşedinte al IAAF (din august 2015, după ce senegalezul s-a retras) şi e de înţeles poziţia lui. Doar că tot el este fostul vicepreşedinte al IAAF, din 2007. Să înţeleg că a fost ţinut într-un glob de sticlă (cu perdelele trase)?

Vă las cu filmul, trageţi şi o vodca aproape.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.