După semifinalele #worldcup2014

0

Ridic cu oarecare greutate mănuşa aruncată de amicul Daniel (“să te văd în p__ __ cum scrii tu 10 rânduri despre meciul ăsta”) şi încerc să pun măcar 11 rânduri despre meciul jucat aseară.

– aşa cum anticipam, de Jong s-a lipit tandru de Messi şi au format o pereche vizibilă şi de pe Lună. Şi efectele s-au văzut – Messi a fost un anonim pe teren, momentele în care a mai încercat ceva s-au terminat aprope imediat, fără vreun efect.

mascherano dashboard Nederland v Argentina World Cup 2014 - stats zone powered by OPTA– în schimb, Mascherano a ţinut morţiş să ne contrazică. nu numai că nu prea a avut treabă cu Sneijder dar a făcut un meci excelent, deposedând tot ce îi apărea în cale, pasând (aproape, 84%) exact – a fost cel mai bun pasator al Argentinei cu cele 74 de bucăţi – şi a condus cu autoritate linia defensivă a argentinienilor.

– tot la capitolul Mascherano ar mai fi de notat că el era cel care îl căuta pe Lavezzi (cât a jucat în dreapta) cu mingi lungi, peste mijlocul olandez. În condiţiile în care mingea ajungea la Lavezzi, Indi trebuia să se desprindă de colegii centrali şi rămânea de cele mai multe ori expus. Asta a dus la galbenul luat în prima repriză şi înlocuirea prematură cu Janmaat.

– surprinzător a fost ceea ce a făcut Lavezzi în a doua repriză: a jucat mult timp în stânga, pe partea mult mai disciplinatului Kuyt. Aşa că slăbiciunea din flancul stâng al apărării olandeze a rămas neexploatată – Perez a fost departe de a pune probleme. Să nu fi văzut Sabella? Să se fi băgat Messi în treabă?

– obsedat de anularea lui Messi (poate cam puţină încredere în braţele şi crampoanele lui de Jong?!?) Van Gaal şi-a croit o echipă impotentă pe faza ofensivă. Dincolo de faptul că nu au tras nici un şut pe spaţiul porţii în cele 90 de minute (şi doar unul în ET): Van Persie a primit, în cele 96 de minute jucate, câte o singură pasă de la Sneijder şi Robben. Câte O SINGURĂ PASĂ! Aşa că nu ne-am mirat când am văzut că  Romero a avut o singură intervenţie în cele 120 de minute.

– vina principală pentru lehamitea de meci pe care am l-am văzut aseară aparţine lui van Gaal. A jucat la alibi, nu a vrut să rişte nimic, nu a mai avut nimic din flerul de gambler. Argentina atât poate, ea nici când a avut posibilitatea să joace mai repede, mai fluent, nu a facut-o (meciul cu Ghana).

– sistemul propus de Van Gaal (variaţiune a sistemului Bielsa) e mai degrabă un sistem ofensiv. Dar detaliile imprimate aseară de van Gaal ne-a arătat faţa mai puţin frumoasă a acestui sistem. E ca şi cum Piţi ar decide să joace tiki-taka: pase între fundaşi şi portar.

– sunt aproape sigur că dacă Olanda şi-ar fi asumat primirea unui gol şi ar fi decis să joace ofensiv, ar fi învins în 90 de minute Argentina. Alde Messi &co nu ar fi rezistat unui ritm ridicat al jocului şi, fie ar fi greşit de mai multe ori, fie ar fi sunat retragerea cu toate liniile, lăsându-l pe Messi izolat. La agilitate nu cred că Argentina e cu mult peste Spania. Sau poate ar fi trebuit ca Argentina să marcheze prima şi abia atunci am fi avut şi noi un meci de fotbal.

Messi e la prima finală de World Cup.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.