Don Fabio has left the building

2

Nici bine nu săriseră AVB şi SAF în apărarea lui, că don Fabio Capello şi-a înaintat demisia din funcţia de selecţioner al naţionalei Angliei.

Long story short: după un QPR v Chelsea, un fan a făcut plîngere la poliţie susţinînd că Terry ar fi proferat injurii cu tentă rasistă la adresa lui Anton Ferdinand (fratele mai mic al lui Rio).

De aici a început o spirală a nebuniei, cu scandări penibile din tribuna lui Chelsea la adresa lui Ferdinand, cu fluierături la adresa lui Terry, cu fluierături la adresa lui Rio (deh e frate-su), cu ameninţări cu moartea primite de Ferdinand, cu o anchetă începută de poliţie şi o primă înfăţişare în faţa justiţiei amînată pînă după EURO 2012.

Două chestiuni: a. Terry şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia şi b. Anton Ferdinand nu a auzit nimic din presupusele remarci rasiste – în consecinţă nu a făcut plîngere nici la federaţie nici la poliţie.

Decizia federaţiei de a îi lua banderola de căpitan lui Terry l-a enervat teribil pe Capello care, prevalîndu-se de motive strict tehnice, a susţinut că decizia federaţiei este una abuzivă din măcar două motive: el ca manager al naţionalei nu a fost nici măcar anunţat şi în plus Terry e considerat nevinovat pînă la proba contrarie.

Evident don Fabio scapă din vedere – deliberat sau nu – o chestiune esenţială pentru fotbalul din care selecţionează. Greu de crezut că englezii ar înghiţi ca cel ce este căpitan al naţionalei, să fie suspectat de o ofensă destul de gravă. Cam dificil pentru englezi să accepte că un om acuzat de rasism să fie reprezentantul lor (fotbalistic vorbind).

Probabil că în acest moment Terry şi Chelsea regretă că au trimis scrisoarea prin care cer amînarea procesului pînă în vară. O clarificare rapidă ar fi fost – în cazul în care Terry e sincer – de dorit. Cel puţin, nu s-ar fi ajuns la demisia celui mai mare susţinător al lui. Pentru că deşi Capello îl apreciază foarte mult pe fundaş, nu a pregetat să îi i-a banderola imediat după scandalul sexual în care a fost implicat. O chestiune, de altfel, cu mai puţin impact public decît aceste acuzaţii de rasism.

Altfel, după demisie, părerile sunt împărţite. Mulţi îl regretă, alţii se bucură că nu va fi la EURO (“Capello e bun în calificări dar eşuează la marile competiţii”).

În pole-position pentru înlocuirea lui Capello e Harry Redknapp, pe care mulţi îl văd ca un antrenor bun dar – mai important – ca un bun psiholog, un antrenor care îşi motivează foarte bine jucătorii. Cam de ce ar avea nevoie Anglia la EURO 2012.

Bine, rămîne de văzut cum se vor împăca slujba de manager al Angliei cu acuzaţiile de evaziune fiscală pe care Arry trebuie să le infirme cumva. 🙂

John Terry si Fabio Capello
foto de pe telegraph.co.uk

2 COMMENTS

  1. Capello e bun in italia la catencio, nu in Anglia la joc deschis…cred si acum ca nu el trebuia adus..Arry ar fi bun, dar nu stiu daca va vrea sa vina, intrucat Levy nu-l va lasa asa usor sa plece..Terry pana la urma nu mai e cine stie ce la nationala, iar debarcarea lui nu e mare pierdere.

  2. Pai unul dintre motivele aducerii italianului a fost priceperea lui in organizarea defensivei. In plus nu prea ai ce sa ii reprosezi in materie de calificari 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.