Gata şi Wimbledon 2022, o ediţie marcată de controversa iscată odată cu eliminarea jucătorilor din Rusia şi Bielorusia şi continuată cu decizia ATP şi WTA de a nu acorda puncte pentru acest turneu. Dar odată cu “spectacolul” făcut de Rusia după victoria Elenei pare că e clar de ce organizatorii au decis eliminarea ruşilor şi bieloruşilor.
Elena Rybakina
După 14 finale în care câştigătoarea primului set îşi adjudecase trofeul a venit Elena şi a întrerupt seria. Rybakina a pierdut doar două seturi la acest Wimbledon, acesta din finală în faţa lui Jabeur şi unul în sferturi la Alja. Are, cred, cel mai bun serviciu din circuitul feminin în acest moment (53 de aşi în tot turneul, 196 Km/h viteza primul serviciu!), un stil extrem de agresiv (întrebaţi-o pe Simona) şi o capacitate de concentrare fantastică pentru o jucătoare de 23 de ani (vedeţi game-ul 6 din setul 3 când câştigă revenind de la 0-40).
Nu a avut chiar un traseu uşor – s-a văzut cu Bianca Andreescu şi Simona Halep, printre altele – şi la început chiar a declarat că ar fi fost bucuroasă să intre în a doua săptămână. Dar după cum am văzut, nu numai că a intrat dar a şi stat toată săptămâna la Londra. O victorie absolut meritată, păcat că nu a beneficiat şi de cele 2000 de puncte care ar fi trimis-o în top 10.
Novak Djokovic
Pe 12 iulie 2017, Tomas Beyrdich reuşea să iasă de pe teren învingător în faţa lui Nole. Bine, nu l-a învins pe teren, Nole s-a retras din cauza unor probleme medicale dar atunci a fost ultima oară când nu a mers până la capăt. De atunci sârbul nu a mai pierdut niciun meci la Wimbledon.
Kyrgios a avut o şansă mare astăzi să îl învingă pe Nole dar pe cât e de talentat pe atât e de instabil emoţional. Cât timp a fost calm a dus meciul în direcţia lui. După primul răcnet totul s-a prăbuşit şi meciul a devenit o formalitate pentru sârb.
Djokovic a venit la Londra sub presiune: expulzat de la primul GS, învins de Nadal în al doilea, sârbul avea nevoie de o victorie la Wimbledon. Şi aceasta a venit în primul rând datorită concentrării şi experienţei în astfel de competiţii. Vezi finala unde s-a văzut cu un om pe care nu îl învinsese până acum şi unde a şi început prost, pierzând primul set. Dar odată ce “a citit” serviciul lui Kyrgios, Djoko a intrat pe teren ceva mai încrezător şi a dominat clar seturile 2 şi 3 (2 neforţate şi 14 aşi în acest set, de exemplu). În setul 4 serviciul australianului a fost iarăşi la înălţime dar sârbul a jucat la temporizare, a împins meciul în tie-break unde a profitat de mâna tremurândă a adversarului. G, S & Match.
Câştigătorii de la dublu
La dublu băieţi finaliştii de anul trecut, croaţii Mektic / Pavic, s-au văzut cu perechea australiană Erden / Purcell, favoriţi 14. A ieşit o finală de toată frumuseţea, cu peste 4 ore de tenis excelent şi victoria australienilor într-un tiebreak în setul decisiv.
La fete s-au întâlnit principalele favorite – Mertens / Zhang (f1) cu Krejcikova / Siniakova (f2). Meci cam fără istorie, cehoaicele impunându-se într-o oră de joc cu 62, 64. Smooth and easy.
Finala românească de la Wimbledon 2022
Da, a fost şi aşa ceva anul ăsta şi aş recomanda să ne notăm aceste două nume: Alexia Ioana TATU şi Andreea Diana SOARE. Ele au disputat finala feminină la Wimbledon U14, câştigătoare fiind Tatu (76, 64).
Fantastică performanţa fetelor, sper să mai auzim de ele, să reprezinte noul val al tenisului feminin din RO.