Final de sezon în competiţiile europene

0

Gata, s-a mai liniştit treaba, ecourile finalei UCL câştigate de Real Madrid s-au stins. 2021-2022 a fost primul sezon în care UEFA a avut 3 competiţii: UCL, UEL şi nou venita UECL, diversificare, incluziune astea ar fi trebuit să fie cuvintele de ordine. Da, şi mai mulţi bani din drepturi tv şi atragerea de sponsori, contracte comerciale etc.

Totul pentru dinamizarea programului oferit de UEFA, pentru a atrage cât mai multe trupe, cât mai multe televiziuni -> un venit mai mare. Pariul cel mare a fost pe UECL dar am impresia că nu a fost unul câştigător, nu am avut nume noi prezente în fazele finale (cu excepţia lui Bodo). Vom vedea când UEFA va anunţa rezultatele financiare.

UEFA Europa League: Frankfurt v Rangers

A fost un meci tern în prima repriză, ceva mai animat în a doua – când am văzut şi 2 goluri. Nemţii au fost all-in în această competiţie şi au reuşit să confirme victoria de pe Nou Camp. De remarcat susţinerea de care se bucură Frankfurt, numărul de suporteri germani prezenţi la meciuri fiind imens în fiecare fază a competiţiei. Aş fi curios cât se translează şi în venituri financiare pentru club.

UEFA Conference League: AS Roma v Feyenoord

Mourinho does it again! Jose e maestru la a căştiga trofee cu trupe care nu au mai făcut-o de mult sau niciodată (Porto, Chelsea, Inter, United şi acum Roma). O finală tipică pentru Mou, cu o Roma aşezată bine defensiv, posesia cedată adversarului şi concentrare maximă în aşteptarea contraatcului izbăvitor. Feyenoord nu a reuşit să contracareze clasica tactică a lui Mou aşa că prima ediţie a UECL merge la Roma: Jose are toate competiţiile europene câştigate, Roma a câştigat primul trofeu european. Win-Win!

UEFA Champions League: Liverpool v Real Madrid

Cea mai aşteptată finală a fost o mare deziluzie. De la amânarea meciului cu 36 de minute din cauze care par că ţin de organizare şi poliţie, până la meciul în sine care a fost o ciocnire între o trupă care a vrut dar nu a putut şi o trupă care nu prea a putut dar a maximizat singurul şut pe poartă pe care l-a avut în cele >90 de minute. Realul a demolat floarea fotbalului european în drumul spre cel de-al 14-lea trofeu, PSG, Chelsea, City şi Liverpool simţind pe pielea lor ce înseamnă să te vezi cu Real în zi de graţie. Şi au fost 7 zile :).

Liverpool pleca favorită pe hârtie dar lipsa de concentrare şi o oarecare imobilitate tactică i-au făcut să piardă în 90 de minute. Realul ştia că nu pot concura cu Liverpool în termeni de joc colectiv aşa că au ars etapele de construcţie, mingea mergând direct pe Karim sau Vinicius.

Relevant e faptul că Thibaut Nicolas Marc Courtois a fost declarat omul finalei, în ultimii 25 de ani cred că e abia a treia oară când un portar este declarat omul meciului.

Meritat trofeul, Courtois a avut 9 intervenţii importante, cele mai multe într-o finală de UCL din 2003 încoace.

Dar mai e cineva care ar fi trebuit remarcat: Casemiro. A fost excelent în a doua repriză, patru tackling-uri, trei intercepţii, trei degajări. Vedeţi mai jos zona în care a patrulat, unde a filtrat până la dispariţie presiunea pusă de Liverpool pe Alaba şi Militao.

Casemiro Heatmap UCL 2022
Casemiro Heatmap – finala UCL 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.