UEFA Nations League 2021: finalele

0

A doua ediţie a UEFA Nations League a ajuns la momentul finalelor: aia mică între Italia şi Belgia, aia mare între Spania şi Franţa.

Să vedem ce a fost în semifinale.

Italia v Spania. Oamenii lui Mancini plecau favoriţi iar după intonarea imnurilor lumea căzuse de acord: Italia are deja 3-0. Mai ales că Spania lui Enrique venise – de voie, de nevoie – cu o formulă experimentală în care puştanul Gavi atrăgea atenţia (nu neapărat într-un mod pozitiv). Fără Morata, fără Pedri, Spania pleca cu şansa a doua. Desfăşurarea meciului nu a confirmat însă pronosticul, Spania dominând lejer jocul şi, beneficiind de un arbitru zelos, a pus 2 goluri peste Italia într-o repriză. A doua repriză a fost o zbatere în gol a italienilor care nu au arătat că pot întoarce meciul în 10 oameni. Şi da, Gavi a fost Man of The Match, să nu îl mai subestimaţi pe Enrique.

Belgia v Franţa. O nebunie de meci, între două trupe pline de jucători de calitate. Cumva, s-a făcut în aşa fel încât toţi jucătorii au avut chef de joc şi aşa ne-am ales cu un meci cu de toate. în prima repriză dracii roşii au jumulit cocoşul galic (dacă îmi permiteţi licenţa poetică) şi părea că numărul 1 mondial va da piept cu Gavi. Dar cum proverbul “Pauza e un sfetnic bun” e de sorginte franceză, Pogba şi ai lui au revenit energizaţi şi în 25 de minute au egalat Belgia. Dincolo de goluri, Franţa i-a cam călcat în picioare pe belgieni (posesie 60%, 12-3 faze de poartă). Pe final ne-am fi aşteptat ca ambele să meargă spre prelungiri dar s-a trezit Romelu să marcheze din offside. Atât le-a trebuit francezilor: mai întâi Pogba a trimis un şut în vinclu pentru ca imediat după, Theo Hernandez să marcheze golul victoriei.

UEFA Nations League, finala mică: Italia v Belgia

Italia e frustrată pentru că nu au putut trece de Spania pe teren propriu (şi şi-au mai stricat şi seria de 37 de meciuri fără înfrângere), Belgia e amărâtă pentru că au avut meciul cu Franţa în mână şi l-au pierdut prosteşte. Un meci trist pentru cele două combatante, mai ales că după acest meci majoritatea jucătorilor vor fi cu gândul la echipele de club. BTS şi Over ar trebui să livreze. Juventus Stadium, duminică, ora 16.00.

UEFA Nations League, finala mare: Spania v Franţa

Cu toate că UEFA Nations League nu e chiar o competiţie pe care o aştepţi cu sufletul la gură, odată ajuns în finală parcă nu îţi vine să tratezi meciul cu lejeritate. Spania (mai ales Enrique) îşi doreşte să confirme traseul, şi mai ales jocul bun, din ultima perioadă. Au un lot tânăr – ce ar fi fost dacă era şi Pedro aici? – şi mă aştept la ceva asemănător cu jocul din semifinale.

Franţa are datorii mari la suporteri după optimea penibilă din vară şi Nations League ar putea fi un trofeu care să mai îndulcească amarul ieşirii premature de la EURO. Aşteptările sunt mari dar mă uit cum a decurs semifinala şi nu le dau mari şanse dacă vor presta ca în prima repriză. Că Spania nu e Belgia, să se piardă cu firea. La fel, BTS şi O2.5. San Siro, duminică, ora 21.45.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.