Barty a luat potul cel mare, Simona rămâne în top

0

Duminică la prânz s-a încheiat sezonul 2019 de tenis feminin. Unul fantastic pentru Barty, care la începutul anului cocheta cu poziţia 15 iar acum a încheiat en-fanfare, locul 1 cu victorie la Turneul Campioanelor.

Laureatele

Şi asta s-a întâmplat după un sezon în care a câştigat doar trei chestiuni: două turnee de Premier (Miami şi Birmingham) şi un Grand Slam (Roland Garros). De altfel, în GS-uri a avut o comportare subţire: RG câştigat, sfert la AO şi R16 la Wimbledon şi US Open.

Fata asta stă la aproape 2000 de puncte peste locul II, după un an ca cel de mai sus. Asta spune mult despre volatilitatea ierarhiei în tenisul feminin, unde un turneu câştigat te poate arunca în Top3, cum la fel de bine două turnee mai slabe te pot scoate din Top5. Unde eşti tu, Serena?

Însă Bianca Andreescu este cea care a uimit anul ăsta: a venit tocmai de pe 154 până pe 5! Dacă la Barty ne aşteptam să joace pentru Top 3, de la o tenismenă de 150+ nu prea te aştepţi să intre în Top 30, darămite direct în top 5! Cu adevărat impresionant traseul canadiencei.

Altfel, Serena a arătat că 38 de ani e doar un număr, e singura din top 10 care are 2 titluri câştigate şi un sfert de finală de GS.

Bani

Barty a participat la 15 turnee anul ăsta şi a colectat peste 11 milioane de dolari. Simona, cu 17 turnee jucate nu a făcut 7 milioane de dolari (e adevărat, a câştigat doar unul, Wimbledon-ul). Bianca Andreescu a câştigat tot cam cât Simona dar din 15 turnee.

Svito, Belinda şi Kiki au fost maratonistele Top 10 cu câte 22, 25 şi respectiv 27 de turnee dar nici una nu a depăşit-o pe Simona la cash-in.

Cel mai bun randament l-a avut, cine altcineva?, Serena: 10 turnee jucate, 4,3 milioane de dolari. Dar ea e cea care a făcut două finale (câştigate) şi un sfert de GS, niciuna din restul de nouă combatante nu are performanţa asta.

Simona

Nu a fost chiar un an de pus în ramă pentru ea dar aş menţiona că este la al şaselea (!) sezon consecutiv în care termină în Top5. Oricum ar fi, e o performanţă rară să te menţii acolo, sus, în contextul pe care l-am amintit mai sus.

Well done, miss Halep!

Restul fetelor

Miki a căzut de pe 24 până pe 109, Begu de pe 67 până pe 99, Ana Bogdan de pe 76 pe 129, Niculescu de pe 99 pe 116. Sorana este singura care a urcat un pic, de pe 84 pe 72. Un an mai gri pentru tenismenele noastre şi nu prea se văd talente la orizont.

“Drive”-ul Simonei a rămas fără ecou, cel puţin deocamdată. Poate mă înşel şi în anul care vine vom avea o fată care să facă o “Bianca” 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.