Champions League 2017 – 2018: ziua 16

0

Închidem turul optimilor Champions League 2017 cu ultimele două meciuri: Sevilla v Manchester United şi Şahtior Donetsk v AS Roma. Nu sunt atât de “glamour” ca un Real v PSG, dar nici dezechilibrate ca Bayern v Besiktas.

Sevilla v Manchester United

Spaniolii au schimbat antrenorul la sfârşitul lui 2017, renunţând la Berizzo şi aducându-l pe Vicenzo Montela. Pe lângă antrenor, au mai adus doar un singur jucător, Arana (de la Corinthians) şi i-au împrumutat pe Layun de la Porto şi Ramirez de la Everton. Au scăpat de Montoya, Krohn Dehli şi Lasso (care oricum erau scoşi pe tuşă).

Venirea italianului a adus stabilitate în formula de joc: de la căutările lui Berizzo, care a încercat o multitudine de scenarii (numai 2-2-6 cred că nu a încercat), la clasicul, italianul, 4-2-3-1. Rezultatele au început să vină, din 13 meciuri Montela a reuşit 8 victorii (2 egaluri şi 3 înfrângeri), Sevilla e pe 5 în campionat şi ţinteşte depăşirea Valencia (care a rămas fără gaz).

Banega, Correa, Nolito şi Kjaer revin după accidentări – rămâne de vazut dacă Montella va risca să bage unul (sau mai mulţi) dintre ei.
Embed from Getty Images

Deşi nu are neapărat o problemă cu defensiva (totuşi, are cele mai puţine goluri primite în Premier League!), Manchester United a pierdut o groază de puncte fix pe goluri primite uşor, în momente cheie. Aşa că te-ai fi aşteptat ca Mourinho să caute, şi să transfere, un fundaş central de calitate. De unde! Portughezului i s-a pus pata pe Alexis Sanchez şi l-a schimbat cu Mykhtarian (ieşit din graţii). Nu-i vorbă, venirea chilianului pare că a adus un suflu nou acolo în faţă, o mai mare determinare.

În prima parte a sezonului, Mourinho a tot cochetat cu formule ce implicau doar 3 fundaşi, numai că fie accidentările, fie lipsa de coeziune a jucătorilor, l-au făcut să revină la module cu 4 fundaşi. În 2018 a jucat doar în 4-2-3-1, la schimb cu un 4-3-3 ofensiv în meciurile cu echipe mai slab cotate.

Rashford, Herrera şi Zlatan au reînceput antrenamentele dar nu cred că sunt gata de meci, Bailly a prins minute de joc în ultimul meci aşa că îl vom vedea pe teren diseară.
Embed from Getty Images

În condiţii normale, victoria lui Manchester United ar fi fost aproape clară. Numai că în contextul actual, cu ciondănelile dintre Pogba şi Mourinho, cu rezultatele contradictorii din ultima lună, aş zice că United nu mai este aşa de clar favorită. Vom avea un meci Brăduţ vs Brăduţ, asta dacă nu cumva portughezul îi ia la preţ de matineu pe spanioli şi intră ofensiv, cu 4-3-3. Ar trebui să vedem goluri.

Şahtior Donetsk v AS Roma

Fonseca nu a avut ce lua de pe piaţă aşa că s-a limitat la un tinerel din Brazilia, Dodo (de la Coritiba).

Au început sezonul cu o victorie simplă (5-0) şi par în formă. Portughezul preferă clar 4-2-3-1 – a jucat tot timpul în acest sistem, inclusiv la victoriile de pe teren propriu cu Napoli, Feyenoord şi Manchester City (din grupa de UCL). Fără probleme de lot.
Embed from Getty Images

Di Francesco a împrumutat un fundaş stânga de la Sporting (Jonathan Silva) pentru a-l înlocui pe Emerson (plecat la Chelsea pentru ~ 20 milioane de euro). Altfel, nici o mişcare importantă.

Aducerea lui Di Francesco a schimbat aerul la Roma: au început în trombă sezonul (7 victorii în primele 10 meciuri) dar s-au cam tăiat pe la jumătatea lui decembrie. Recent, au prins culoare în obraji după trei victorii consecutive.

Coincidenţă sau nu, aceste trei victorii vin după ce italianul a schimbat sistemul de joc, renunţând la ofensivul 4-3-3 din prima parte a sezonului pentru un clasic 4-2-3-1. Cred că reintrarea lui Strootman a fost determinantă pentru această schimbare, reaşezare.

Florenzi e dat incert – singura problemă de lot pe care o are AS Roma.
Embed from Getty Images

Ambele trupe ştiu că joacă cu sfertul de UCL pe masă, nu e ca şi cum adversara e mare favorită. Ucrainienii sunt tari pe teren propriu, Roma e pe trend ascendent. Echilibrat meci, şi cred că Roma nu pleacă cu buzunarul gol.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.