#WorldCup2018: s-a strigat catalogul

0

S-a terminat playoff-ul zonei UEFA, la fel şi ultimele meciuri din zona Africa, plus barajul dintre Asia şi America Centrală şi de Nord şi Oceania şi America de Sud.

Avem lista completă cu cele 32 de trupe care se vor înfrunta la vară în Rusia, să vedem cum au ajuns aici.

Europa

Are 14 echipe participante, 9 câştigătoare ale grupelor de calificare (Anglia, Belgia, Franţa, Germania, Islanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania), 4 venite din playoff (Croaţia, Danemarca, Elveţia şi Suedia) plus ţara gazdă, Rusia.

Premiantele

Germania şi-a onorat statutul de principală favorită a Cupei Mondiale şi şi-a făcut încălzirea câştigând toate meciurile din grupa de calificare, marcând 43 de goluri, o adevărată demonstraţie de forţă a oamenilor lui Joachim. Anglia, Spania şi Belgia nu au reuşit performanţa Germaniei dar au terminat şi ele neînvinse calificările.

Repetentele

Italia este de departe surpriza acestor calificări. Nu a putut trece de Spania în grupă dar nici de Suedia în playoff (nici gol nu le-au dat!). După ce îşi vor reveni din şoc (va dura ceva) probabil vor căuta vinovaţii. Ventura va fi primul pus la zid – LE: tocmai a fost demis – deja este, dar mie mi se pare mai interesant “momentul De Rossi”: aşa dezorganizare şi lipsă de plan B nu cred că am văzut vreodată la naţionala Italiei.

WorldCup2018-Gigi-Buffon
WorldCup2018 ar fi fost ultimul Mondial al lui Gigi Buffon

Olanda continuă prestaţiile slabe din ultimii ani şi ratează şi acest turneu final, scoasă tot de Suedia, în grupă.

Africa

A avut la dispoziţie 5 locuri, Egipt, Maroc, Nigeria, Senegal şi Tunisia fiind naţionalele care au pus mâna pe ele.

Premiantele

Maroc, Nigeria, Senegal şi Tunisia au terminat neînvinse aceste preliminarii, cu Nigeria cap de listă când vine vorba de goluri marcate: 12. Marocul s-a remarcat prin faptul că nu a primit niciun gol în aceste preliminarii, chestiune care i-a ajutat să depăşească (şi) naţionala Coastei de Fildeş.

Felix Houphouet-Boigny Maroc

Repetenta

Camerunul: nici nu s-a răcit bine trofeul Cupa Africii pe Naţiuni (5 februarie 2017, 2-1 cu Egipt) că naţionala Camerunului a şi fost eliminată. Atenţie, a ieşit pe 3, sub Nigeria şi Zambia!

America Centrală şi de Nord

Trei locuri şi jumătate pentru această zonă, Costa Rica, Mexico şi Panama fiind cele care merg direct în Rusia, Hondurasul a pierdut barajul cu Australia, reprezentanta Asiei.

Premianta

este Panama, care s-a strecurat printre SUA şi Honduras, ieşind pe locul 3, la egalitate cu Honduras şi la un punct peste SUA. Calificarea a fost dramatică, gol de 2-1 marcat Costa Ricăi în min 88 (un gol 3 în 1: Torres şi-a calificat echipa, a trimis Hondurasul în Australia şi a lăsat SUA acasă), şi este prima calificare a naţionalei Panama la o Cupă Mondială. De menţionat că deşi a învins cu 2-1, Panama a marcat doar un singur gol, cel de 1-1 fiind o mostră de “arbitraj de calitate”.

WorldCup-Panama
Panama merge pentru prima oara la World Cup

Repetenta

este, cu siguranţă, SUA: drept, au fost eliminaţi de un gol văzut doar de arbitrul de la Costa Rica v Panama dar faptul că au ajuns acolo este numai vina lor. Dintr-o trupă care tragea să devină o obişnuită a optimilor de Cupă Mondială, a ajuns o echipă un pic mai bună decât Trinidad Tobago.

America de Sud

Patru locuri şi jumătate au fost date Americii de Sud, Brazilia, Uruguay, Argentina şi Columbia mergând direct la World Cup urmate de Peru, care a trebuit să treacă şi prin barajul cu Noua Zeelandă (0-0, 2-0).

Premianta

Zona a fost împărţită în Brazilia şi restul lumii: Neymar şi ai lui au măturat continentul şi s-au calificat en-fanfare. 12 victorii, 5 egaluri şi doar o înfrângere (la Chile, în chiar prima etapă) ăsta ar fi bilanţul.

WorldCuo-Brazilia

Repetenta

Chile, dublă câştigătoare de Copa Americii a fost lăsată acasă, la golaveraj, de Peru. Mai nimic nu le-a ieşit chilienilor în această campanie, în care au avut doar 8 victorii din 18 meciuri. De menţionat că i-au bătut dus-întors pe Peru, cei care le-au luat locul de baraj.

Asia

Patru locuri şi jumătate a avut Asia la dispoziţie, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Iran şi Japonia mergând direct, Australia după barajul cu Honduras (0-0, 3-1). O zonă foarte densă ca număr de participante, cu 3 runde, playoff intern şi playoff intercontinental.

Ca idee, Australia a jucat 22 de meciuri pentru a ajunge la WorldCup2018!

Premianta

Iranul a terminat calificările neînvinsă, 12 victorii şi 6 egaluri, datorită şi unei apărări de fier: doar 5 goluri primite în 18 meciuri (Coreea de Sud nu le-a dat nici unul, de exemplu).

Repetenta

Nimeni, favoritele şi-au făcut treaba, ba ediţia asta au 5 în loc de 4 participante (Arabia Saudită e noutatea).

WorldCup-Australia

Oceania

Noua Zeelandă nu are nici cea mai mică problemă în a-şi adjudeca jumătatea de loc oferită de FIFA, problema vine când trebui să dea piept cu o trupă din America de Sud. Nu a fost să fie nici de data asta.

(sursă fotografii: fifa.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.