Ligue 1 – primele 12 etape

0

În câteva ore începe etapa a 13-a a Ligue 1, cea mai grăbită (alături de Seria A) ligă mare din Europa.

Procesul de transformare a ligii în competiţia de pus la butoniera lui Al-Khelaifi continuă netulburat (în ciuda sincopei din sezonul trecut), şi nu este pus în pericol nici chiar de vestitele reguli Fair Play, moşite – quelle horreur! – de franţuzul Platini.

PSG

Galvanizată de trasferul lui Neymar şi împrumutul lui Mbappe, PSG a apăsat şi mai tare călcâiul pe grumazul Ligue 1. Două egaluri în cele 12 meciuri de până acum ar fi singurii paşi greşiţi ai trupei lui Emery – cel de-al doilea, de la Marseille, fiind scos abia în minutul 90. În rest, victorii pe linie, golaveraj de pus în vitrină (deşi Pep ar putea avea obiecţii).
Embed from Getty Images

Totuşi, dacă e să fim chiţibuşari, până acum PSG nu domină Ligue 1 aşa cu Manchester City domină Premier League (puncte/meci, golaveraj). Şi asta din cauză că

Monaco

se ţine foarte bine dacă ne gândim la ce exod de jucări a fost acolo (Mendy, Bernardo Silva, Bakayoko, Germain şi împrumutatul Mbappe). Nu-i vorbă, s-a şi adus ceva dar parcă nu de aceeaşi valoare (Balde, Tielemans, Kongolo, Jovetic).

Cert este că Jardim a reuşit să lege echipa şi să rămână la doar 4 puncte de PSG; şi dacă nu ar fi fost golul lui Fekir din min.90 (meci cu OL, 2-3) ar fi fost şi mai aproape.

Sâmbăta viitoare se văd în principat, un meci extrem de important: în două dintre ultimele trei sezoane luna decembrie a fost una slabă pentru PSG.
Embed from Getty Images

Olympique Lyon

A început ezitant sezonul (3-4-1) dar a terminat prima treime în forţă, cu 4 victorii din ultimele 4 etape. De altfel, octombrie şi începutul lui noiembrie au fost, per total, o perioadă fastă pentru oamenii lui Genesio, cu 6 victorii şi un egal, 23 de goluri marcate şi doar 6 primite în 7 partide, în toate competiţiile.

Şi să nu uităm: OL este o trupă care a făcut bani în vara asta, prin vânzările lui Lacazette la Arsenal şi Tolisso la Bayern!

Olympique Marseille

Un parcurs normal pentru sudişti, 7-3-2 dar jocul pe care îl prestează dă speranţe suporterilor că echipa lor va fi un pic mai sus decât a fost în ultimele sezoane.

Aducerea lui Mitroglou nu prea a dat rezultatele aşteptate, ci mai degrabă i-a capacitat pe N’Jie (5 goluri în 8 meciuri) şi pe Thauvin (revenit, 5 goluri în 12 meciuri).

Mai e nevoie de timp, şi ceva jucători, dar pare că Rudi Garcia (aflat la primul sezon plin cu OM) e pe calea cea bună.
Embed from Getty Images

Deziluzia

Cu tot cu cele 6 goluri ale lui Balotelli, în 8 meciuri, Nice se află pe locul 13, la aproape 20 de puncte de locul I. Sezonul trecut au terminat pe 3, au intrat în UCL de unde au fost scoşi de Napoli, au căzut în EL şi se pare că participarea în trei competiţii e mult prea mult pentru ei.

Remarcata

Caen: sezonul trecut s-a salvat de la retrogradare în extremis, 1-1 în ultimul meci (la PSG!) terminând sezonul cu 38 de puncte. Acum, după o treime de campionat, au deja 18 şi sunt pe locul 7. Să vedem cât îi ţine, de menţionat că nu au făcut nici un egal în cele 12 partide (6-0-6).

Ligue 1 clasament primele 12 etape
Ligue 1, clasament primele 12 etape
  • Cel mai bun atac: PSG – 39 de goluri marcate
  • Cea mai bună defensivă: PSG – 8  goluri primite
  • Cele mai multe victorii: PSG, 10 din 12 meciuri
  • Cele mai multe înfrângeri: Metz, 11 din 12 meciuri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.