La fel ca suratele Premier League şi La Liga, Bundesliga a ajuns la etapa 11 (pregătindu-se să înceapă ultima sesiune a anului 2017).
Şi după cum se vede şi în tabelul de mai jos, Bundesliga poate fi împărţită în două perioade: înainte şi după Jupp Heynckes.
Venirea bătrânului Jupp a schimbat total “drive-ul” lui Bayern şi i-a năucit pe cei de la Borussia Dortmund, rearanjând lucrurile în Bundesliga – aducându-le pe făgaşul normal, ar zice suporterii bavarezilor.
Bayern Munchen
Au început binişor sezonul (o înfrângere în primele 5 etape) dar problemele dintre manager – jucători – conducere au răbufnit în septembrie şi, pe fondul unor rezultate mai puţin convingătoare (atât în Bundesliga cât şi în UCL), a fost demis Carlo Ancelotti şi adus Jupp Heynckes. Din acel moment, Bayern a renăscut – şase victorii şi un egal în şapte meciuri – şi au “arestat” prima poziţie din clasament.
De notat că revirimentul vine într-o perioadă în care lista accidentaţilor e destul de lungă şi au avut două meciuri tari, cu RB Leipzig şi la Dortmund.
Cu lotul complet şi scăpată de adversari incomozi, Bayern va mări distanţa ce o separă de locul II (4 puncte, momentan).
Embed from Getty Images
RB Leipzig
Eu unul sunt surprins de redbulşii din Leipzig. Mă aşteptam la un recul, ţinând cont de faptul că au şi UCL pe agendă şi prea multe întăriri nu şi-au adus în vară. Însă oamenii lui Hassenhuttl au turat un pic mai greu motoarele în primele 5 etape (2-1-2) dar mai apoi şi-au setat azimutul pe Bayern şi încearcă să ţină pasul cu mai glamuroasa colegă de competiţie.
Cam puţine goluri marcate, cam multe primite, dacă rezolvă aceste două probleme atunci cred că vor fi în lupta pentru locul II până la sfârşit.
Embed from Getty Images
Borussia Dortmund
Această pauză competiţională a picat excelent pentru oamenii lui Bosz, un moment de reflecţie până nu este prea târziu.
26 septembrie – 4 noiembrie a fost o perioadă cruntă pentru ei, cu doar 2 victorii (una la o divizionară C!), 3 egaluri şi 4 înfrângeri, perioadă în care un avantaj de 5 puncte s-a transformat într-un deficit de 6 puncte (!!!) şi au mai şi fost eliminaţi din Champions League.
Marea lor problemă a fost defensiva: accidentările au făcut ca linia să tot fie schimbată (în 16 meciuri au folosit 12 formule) şi dacă în debutul sezonului a funcţionat cât de cât, în ultimele 9 partide a primit 18 goluri, imens pentru o trupă care vrea să se bată la titlu.
Au (Bosz şi jucătorii) la dispoziţie 8 etape, până la următoarea pauză, să arate dacă se poate conta pe ei în lupta pentru podium sau e un an de tranziţie, reconstrucţie etc.
Embed from Getty Images
Schalke 04
Sezonul trecut au terminat pe 10, cu 43 de puncte. Sezonul ăsta sunt pe 4 şi au făcut deja 20 de puncte, în prima treime.
Aş pune traseul bun pe seama lui Tedesco, un tânăr antrenor de 32 de ani adus în vară, care e la prima experienţă în Bundesliga (a venit de la Erzgebirge Aue).
Venirea lui a coincis cu plecare corifeilor Huntelaar, Chupo Moting, Howedes şi cu venirea unor tineri ca Bentaleb, Harit, Insua plus Konoplianka sau Oczippka.
Cu ei, şi cu schimbarea la un sistem 3-5-2, Schalke a început bine Bundesliga 2017-2018. Nu au alte obligaţii în afară de DFB Pokal aşa că mă aştept să menţină ritmul până la finalul campionatului.
Embed from Getty Images
Deziluziile
FC Koln are doar 2 puncte strânse în aceste prime 11 etape, echipa care termina pe 5 sezonul trecut e depăşită total de lupta pe 3 fronturi (cele două locale plus Europa League, unde s-au cam făcut de râs). Ieşirea din EL ar putea să fie benefică pentru speranţele lor de a mai fi şi sezonul următor în Bundesliga.
- Cel mai bun atac: Borussia Dortmund – 28 de goluri marcate
- Cea mai bună defensivă: Bayern Munchen – 8 goluri primite
- Cele mai multe victorii: Bayern Munchen, 8 din 11 meciuri
- Cele mai multe înfrângeri: FC Koln, 9 din 11 meciuri
Vineri (re)începem cu Stuttgart v Dortmund.