UEFA Nations League

0

Luând ca bază clasamentul din acest moment, UEFA a făcut împărţirea celor 55 de naţiuni din zona EURO în patru grupe valorice, pregătind terenul pentru noua competiţie scornită în birourile de la Nyon: UEFA Nations League (Liga Naţiunilor UEFA).

Oficial, menirea acestei competiţii organizată de UEFA ar fi eliminarea în mare măsură a amicalelor (1. lipsa de interes şi 2. dificultăţile pe care le întâmpină naţiunile mici şi sărace în a aconta un adversar mai acătării), creşterea competitivităţii meciurilor care se desfăşurau la aceste date. De asta au introdus şi o miză destul de interesantă pentru trupele mai slăbuţe: fiecare nivel, fiecare mini-ligă, are asigurat un loc la EURO 2020.

De salutat grija asta pentru echipele mai slăbuţe – deşi formularea UEFA nu m-a convins deloc (“Teams do not learn and progress by repeatedly losing; now some sides will start winning”) – dar cred că apariţia acestei noi competiţii are mai mult de a face cu înteţirea eforturilor UEFA de a strânge cât mai mulţi bani din piaţă, de acontare pe perioade mai lungi a sponsorilor puternici (şi interesaţi de fotbal) astfel încât o eventuală mişcare de secesiune să nu aibă o bază financiară solidă.

Altfel, dacă era doar grija pentru naţionale şi evoluţia lor mă gândesc că ar fi fost optimă o regândire a preliminariilor, a sistemului de calificare, nu o nouă competiţie care să aglomereze şi mai mult calendarul unui fotbalist.

Când şi cum se va desfăşura UEFA Nations League

Cele 55 de echipe (ar fi mers 56, Catalunia anyone?) au fost împărţite în 4 miniligi:

Liga A – Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franţa, Anglia, Elveţia, Italia, Polonia, Islanda, Croaţa, Olanda – cu 4 grupe a câte 3 echipe.

Liga BAustria, Ţara Galilor, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Irlanda, Bosnia şi Herţegovina, Irlanda de Nord, Danemarca, Cehia, Turcia – cu 4 grupe a câte 3 echipe.

Liga C Ungaria, România, Scoţia, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia, Lituania – cu 3 grupe a câte 4 echipe şi o grupă a 3 echipe.

Liga DAzerbaijan, Macedonia, Belarus, Georgia, Armenia, Letonia, Insulele Feroe, Luxemburg, Kazahstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino şi Gibraltar – cu 4 grupe a câte 4 echipe.

  • Meciurile vor fi în septembrie – noiembrie 2018, sistem turneu. Trupele din miniligile A şi B şi cele din grupa scurtă a miniligii C vor avea două date libere.
  • Căştigătoarele grupelor vor avansa în miniliga superioară, cele clasate pe ultimul loc în grupă vor retrograda în miniliga inferioară. În cazul miniligii A, cele 4 câştigătoare de grupă vor întra în semifinalele competiţiei, una dintre ele devenind campioana – iunie 2019
  • Cele mai bine 4 clasate din fiecare miniligă (dintre cele care nu sunt calificate deja la EURO2020 prin sistemul obişnuit al preliminariilor) vor intra într-un playoff pentru un loc la EURO 2020. Aşadar, 4 locuri la europeanul din 2020 vor fi date de cele 4 miniligi – martie 2020.
  • Pentru România ar trebui să fie o şansă în plus dar mă uit şi văd că e posibilă o grupă Romănia, Serbia, Muntenegru. Ei, mai aproape de promovare sau de retrogradare?
  • Tot aşa, cred că sunt şanse mari să vedem Insulele Feroe la EURO 2020 🙂

Un tablou explicativ cu relaţia dintre rezultatele de la Nations League şi EURO 2020, iar mai jos filmul de prezentare al competiţiei.

UEFA Nations League Euro2020
UEFA Nations League Euro2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.