Cine a venit, cine a plecat: #PremierLeague

0

Douăzeci de cluburi, ~520 de jucători cu o valoare estimată de ~5 miliarde de euro. Să mai spunem că totalul sumelor plătite în această perioadă de transferuri a depăşit un miliard de lire sterline?

  • Manchesteristele au inundat piaţa cu bani: City a plătit peste 210 milioane de euro, United peste 185. Încasări modeste, aşa că avem deficit de peste 190 de milioane la City şi aproximativ 180 la United. Are balta peşte.
  • Conte a umblat la portofelul lui Roman şi a plătit peste 140 de milioane de euro în această perioadă de transferuri – locul III.
  • Surprinzător, Arsene a aruncat în piaţă peste 110 milioane de euro – e al patrulea club în clasamentul cheltuielilor.
  • Liverpool şi Southampton au vândut cel mai bine, ~75 respectiv ~80 de milioane de euro.
  • Patru cluburi au bilanţ pozitiv, mai multe decât m-am aşteptat.
  • Cea mai scumpă venire: Pogba la Man United (de la Juventus, pentru 105 milioane de euro plus bonus ulterior)
  • Cea mai scumpă vânzare: Stones de la Everton (la Man City pentru 56 milioane de euro)

Campioana en-titre nu a reuşit să-l ţină pe Kante (impecabil sezonul trecut), aşa că au luat 36 de milioane de euro de la Chelsea şi l-au adus pe Mendy de la Nice ca înlocuitor. Apoi au spart banca şi l-au adus în ultimele minute pe Islam Slimani de la Sporting pentru 30 de milioane de euro. Musa de la CSKA Moscova (20 mil) şi Kapustka de la Cracovia sunt celelalte veniri importante. Hoffenheim a decis că Kramaric e bun pentru ei, aşa că au trimis 10 milioane către Leicester.

Arsenal i-a pensionat pe alde Arteta, Rosicky şi Flamini şi i-a adus pe alde Xhaka (45 mil), Mustafi (41 mil) Lucas Perez (20 mil) plus doi tinerei: Takuma Asano (deja împrumutat în Bundesliga) şi Rob Holding. Un pic cam mult a plătit Arsenal pentru aceşti trei jucători. Ciudată e împrumutarea lui Wilshere la Bournemouth, om de naţională.

Spurs au fost liniştiţi în această perioadă. Fără nici o megavedetă de vânzare, londonezii au fost grijulii cu bugetul: au venit Sissoko de la Newcastle pentru 35 de milioane de euro (overpriced în opinia mea), Janssen de la Alkmaar (22 mil) şi Wanyama de la Southampton (15 mil) şi au plecat oameni care nu prea au prins echipa – Pritchard, Yedlin, Bentaleb – plus Chadli la West Brom pentru o sumă record: 15 milioane de euro. Anul trecut au fost aproape de titlu – am impresia că anul ăsta s-au resemnat.

Venirea lui Pep la Manchester City a însemnat revoluţie: zece jucători au fost cumpăraţi pentru o sumă ce trece de 210 milioane (Stone, Sane, Jesus, Gundogan, Bravo, Nolito, Moreno etc) şi doar 4 au fost vânduţi, cap de listă Dzeko la AS Roma pentru 11 milioane. Alţi jucători importanţi au fost împrumutaţi (Bony la Stoke, Nasri la Sevilla, Mangala la Valencia). Dar lovitura a venit de la cedarea lui Hart la Torino (împrumut). Cu gafele lui cu tot Hart este în inima suporterilor lui City aşa că Pep a intrat pe un teren minat.

Venirea lui Mourinho la Manchester United nu a fost chiar aşa de agitată dar a fost extrem de scumpă: l-a readus pe Pogba pentru o sumă record în fotbalul mondial (105 mil), pe Mkhitaryan (42) şi Bailly (38). Zlatan a venit gratis şi deja îşi face banii (4 goluri în 4 meciuri). De altfel, în afara “scumpului” de Pogba, ceilalţi trei jucători au intrat bine în echipă. Jose i-a vândut pe McNair (5 mil la Sunderland), Keane (1.2 mil la Hull) şi Powell (gratis la Wigan) şi a împrumutat o liotă de tinerei care prinseseră prima echipă în mandatul lui Van Gaal (Varela, Januzaj, Borthwick-Jackson, Wilson, Pereira) – posibil ca unii dintre ei să revină în iarnă.

Liverpool l-a vândut – surprinzător – pe Ibe (cândva considerat următorul star al echipei) la Bournemouth pentru o sumă record, 18 milioane de euro; l-a dat şi pe Benteke (nu era în graţiile lui Klopp) la Crystal Palace pentru 31 de milioane de euro, Joe Allen la Stoke pentru 16 milioane de euro, Skrtel la Fener pentru 6 milioane, Luis Alberto la Lazio pentru 5 milioane. Curăţenie meticuloasă. Venirile sunt de calitate: Mane de la Southampton pentru 41 de milioane (un jucător dorit mult de Klopp) şi Wijnaldum de la retrogradata Newcastle (27 mil) plus 4 trupeţi din Bundesliga, cap de listă Joel Matip venit gratis de la Schalke (Karius, Klavan, Manninger sunt ceilalţi trei). Ah, şi da, Super Mario a plecat gratis la Nice 🙂

Conte a venit şi el cu mătura la Chelsea: Salah a plecat la Roma pe 15 milioane de euro, Perica la Udinese (4 mil) Marko Marin la Olympiacos (3 mil). Interesant că au reuşit să-l dea pe Djilobodji cu aproape 10 milioane de euro la Sunderland, un jucător adus vara trecuta cu vreo 4 milioane de euro, care a prins doar un meci (şi ăla în cupă) în prima jumătate de sezon, mai apoi împrumutat la Werder. Peste 15 jucători împrumutaţi – Cuadrado, Remy, Kalas, Baba, Traore etc. La veniri a fost interesant: Batshuayi de la OM pentru 40 de milioane de euro, Kante de la Leicester (36), Marcos Alonso de la Fiorentina (23). Dar petarda a explodat în Deadline Day: David Luiz s-a întors pe Stamford Bridge! Conte a plătit aproape 40 de milioane de euro pentru cel care pleca acum 2 ani la PSG pe 60 de milioane de euro. Abia acum pare că don Antonio e mulţumit de lotul lui Roman.

david-luiz-chelsea-deadline-day_2016
David Luiz la Chelsea in deadline-day 2016, foto de pe skysports.com

În rest, am mai remarcat:

  • transferurile bune făcute de Crystal Palace (Benteke, Townsend, Tomkins, Remy, Mandanda)
  • Bournemouth a luat doi jucători buni dar aflaţi în cădere de formă (Ibe şi Wilshere) sperând la un reviriment
  • McNair, Januzaj, Love – Sunderland devine un fel de Man United II

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.