#ICC2016. Ni se pregăteşte ceva

0

În vara lui 2013 domnul Stephen M. Ross, prin Relevent Sports (subsidiară a RSEVentures), a pus bazele International Champions Cup. Cum s-a ajuns la asta: trupele mari din fotbalul european încercau să îşi întindă imperiile comerciale şi pe continentul american aşa că omul nostru a văzut/s-a gândit că e puţină debandadă – fiecare venea, îşi organiza propriul turneu, îşi căuta sponsori etc – şi a ajuns la concluzia că aceste trupe au nevoie de un promotor în US. El adică.

Începuturi

Aşa că prima ediţie a avut loc în vara lui 2013, cu 8 participante (Real Madrid, Juventus, Chelsea FC, Inter Milan, AC Milan, Valencia, Everton, LA Galaxy) meciurile jucându-se în 6 oraşe din US. Observaţi lejer că una dintre cele mai puternice trupe – din punct de vedere comercial în US şi nu numai – Manchester United, nu a fost printre participante.

Chestiunea s-a rezolvat anul următor: tot 8 echipe (Liverpool, Manchester City, Manchester United, AC Milan, AS Roma, Internazionale, Olympiakos şi Real Madrid) dar de data asta meciurile s-au jucat în 13 oraşe pentru că nu s-a mai jucat în sistem eliminatoriu ci s-a băgat şi o rundă de “grupe”. De menţionat aici: cea mai mare asistenţă a fost de aprox 110.000 de spectatori (Real vs United, Michigan), peste 630.000 de spectatori în total, peste 80 de milioane de telespectatori.

Extinderea

În 2015 a venit extinderea: 15 echipe, 4 continente. S-a folosit un sistem experimental: o grupă de 3 în Australia (Melbourne), o altă grupă de 3 în China (Guangzhou. Shenzhen, Shanghai) şi o grupă de 10 în America de Nord + plus Europa: Seattle, Chicago, East Hartford, Pasadena, Carson, Charlotte, Santa Clara, San Jose, Harrison, Landover, Toronto, Mexico City, Londra şi Florenţa. Printre echipe apar clasicii Real Madrid şi Manchester United cărora li se mai adaugă, printre alţii, Barcelona şi PSG.

2015 este şi primul an în care americanii au pus piciorul în Europa. Drepturile de televizare s-au vândut în peste 170 de ţări dar nu cred că audienţa a ajuns la cifra estimată de organizatori (un miliard de telespectatori).

2016

Anul ăsta competiţia se va desfăşura din nou pe 4 continente, cu meciuri în Australia, China, USA şi Europa (Suedia, Irlanda, Scoţia). Ca trupe avem, momentan, 15: Celtic, Leicester, Bayern Munchen, Atletico Madrid, Juventus, Tottenham, Melbourne Victory, Inter, PSG, Real Madrid, AC Milan, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Barcelona. Cu siguranţă vor fi mai multe – Manchester United nu cred că va sta pe lângă (în ciuda lui LvG), Manchester City e singura trupă anunţată pentru China etc.

Pas cu pas – cum ar spune un filosof contemporan cu noi – s-a ajuns de la un turneu de pregătire pre-sezon la o adevărată competiţie care angrenează în jur de 20 de trupe.

  • surprinde apariţia lui Leicester într-o companie selectă. Dar, Leicester a fost invitată să participe şi probabilul loc I (sau II) în competiţia internă nu e doar o coincidenţă
  • participantele sunt (în general) primele locuri din ligile locale pe care le reprezintă – acelaşi sistem îl practică şi UEFA cu Champions League, nu? Lor li se adaugă echipe cu tradiţie şi un uriaş potenţial de marketing (vezi Liverpool, de ex.)

Superliga

Şi acum să ne aducem aminte ce s-a întâmplat la începutul lunii martie: reprezentanţii celor mai puternice 5 cluburi din Premier League (Man United, Man City, Arsenal, Liverpool, Chelsea) s-au întâlnit la Londra cu reprezentanţii lui Stephen Ross (spune The Sun, ok, dar nimeni nu a infirmat). Da, acelaşi Stephen Ross de care aminteam chiar în prima propoziţie.

Cum mă îndoiesc că s-au întâlnit să decidă meniul şi condiţiile de cazare de la International Champions Cup nu-mi rămâne decât să dau crezare zvonurilor care spun că principalul subiect ar fi fost creearea unei Super Ligi de Fotbal. Fără legătură cu UEFA.

Şi acum câteva zile aud că un vicepreşedinte al Barcelonei este de acord, ba chiar susţine creearea unei super ligi. Ia: “Hay que potenciar una liga europea desde un ámbito controlado por los clubs”, defendió la vicepresidenta económica del Barça, Susana Monje.

Mergem un pic mai departe şi ajungem la limba germană: FAZ publică un articol despre subiect, citează din Beckenbauer, sursele lor spun că discuţiile pe acest subiect sunt foarte avansate, dar au un punct de vedere puţin diferit – SuperLiga ar fi o competiţie complementară celor organizate acum de UEFA. Ca la avion: First, Business şi Economy Class.

Aşadar: modelul esteInternational Champions Cup, e viabil financiar – e întins pe tot globul, atinge cam toate pieţele importante (America de Sud încă nu e în calcule dar va fi cu siguranţă), aşa că proiectul SuperLigii poate trece la faza de ajustări.

De citit:

The plan “would destroy football as we know it”

9 motive pentru care Champions League nu mai e ce a fost.

European ‘Super League’ is a dream but it will be a real fight for ‘new’ UEFA

International Champions Cup program
International Champions Cup program

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.