Super Bowl 50

0

În mai puţin de 3 ore începe cel mai aşteptat eveniment sportiv din US: #SuperBowl50.

Ediţie jubiliară, finala campionatul de fotbal american e jucată de Carolina Panthers şi Denver Broncos. Carolina a ajuns aici la capătul unui sezon de excepţie – doar două înfrângeri (una la limită în presezon, a doua ceva mai clară, venită atunci când erau siguri de playoff). În play-off au ras totul, fără probleme. 

Denver Broncos au ieşit pe brânci din sezonul regulat, cap la cap cu New England Patriots şi au fost la un pas de a rata finala, câştigând greu şi cu oareşce noroc semifinala cu aceiaşi Patrioţi din New England. De altfel, meciul s-a lăsat cu frustrări imense în rândul suporterilor de pe coasta de nord-est.

Aşa că diseară “panterele” sunt clar favorite în faţa “cailor sălbatici” – deşi cei din Carolina sunt la prima finală. Meciul e o întâlnire dintre cel mai bun atac (Carolina) şi una dintre cele mai bune apărări (dacă nu cumva cea mai bună) – Denver. Un fel Barcelona v Inter din vremurile lui Pep şi Mourinho. Dacă ar fi fotbal normal, european, nu mi-aş pune toţi banii pe cel mai bun atac. Dar fiind vorba de fotbal american…

Newton_Manning_Super_Bowl_50
Cam Newton (s) şi Peyton Manning (d)

Jos, în iarbă, duelul va fi gestionat de Cam Newton – conducătorul de joc al CP – şi de Peyton Manning, conducătorul de joc al DB. Ca idee, 13 ani îi despart pe cei doi oameni de bază: 26 v 39.

Motivaţia financiară (există şi ea, dincolo de mândria de a fi prezent în finală): 97.000$ pentru fiecare căştigător, 49.000$ pentru fiecare pierzător.

Meciul se va juca pe Levis Stadium – probabil cel mai modern stadion din US. Aflat la o aruncătură de băţ de Silicon Valley, stadionul e şi masterpiece in tech. Două conexiuni de 10 Gbps, peste 1200 de access point-uri – stadionul e pregătit să spargă recordul de anul trecut: 6.23 terabytes de date au fost, se aşteaptă la peste 10 terabytes.

Altfel:

  • dacă rămâneţi la meci vă recomand o lectură interesantă: 50 de lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre Super Bowl 50.
  • evident, e cel mai scump calup de publicitate din istorie:~5 milioane de dolari pentru 30 de secunde vor plăti alde LG, Amazon, T-Mobile, FitBit, Budweiser etc. Lista completă, cu tot cu ceva video.
  • Coldplay, Beyonce, Bruno Mars vor fi menestreii care vor încânta urechile spectatorilor. Lady Gaga va fi responsabilă de intonarea imnului.
Lombardi_Trophy_Super_Bowl_50
Trofeul Lombardi – anul ăsta cu cifre arabe

Şi ceva pentru superstiţioşi: în 10 din ultimele 11 finale, a câştigat echipa costumată în alb. Diseară Denver Broncos vor fi cei în alb.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.