Champions League 2017 – 2018: ziua 15

0

Partea a doua a optimilor Champions League 2017-2018, vine cu Bayern Munchen v Besiktas şi, meciul serii, Chelsea v Barcelona.

Chelsea v Barcelona

Cu una dintre cele mai slabe ofensive din top 6 Premier League, Conte a cerut – şi primit – întăriri în iarnă: Giroud de la Arsenal şi Barkley de la Everton plus Emerson, un fundaş stânga. Doar Giroud s-a impus în scurtul timp de la transfer, Emerson încă e în umbra lui Rudiger iar Barkley s-a accidentat. Costa era plecat demult dar m-a uimit cedarea lui Batshuayi la Dortmund (unde face treabă excelentă).

Italianul e fanul lui 3-4-2-1, sistem pe care îl schimbă foarte rar şi atunci când o face, cu o variaţie a lui: 3-5-2. Însă îmi aduc aminte de meciul împotriva lui Pep (pierdut cu 1-0) când a cam rupt mijlocul întrând cu un ultra defensiv 5-3-2, în care avea doar trei jucători cu profil ofensiv: Morata, Hazard şi Fabregas. Să nu cumva să vedem aceeaşi distribuţie şi în seara asta, cu Giroud în locul lui Morata.

Alonso, Bakayoko, Luiz şi Barkley sunt incerţi, Morata a revenit la antrenamente dar am dubii că va fi folosit în detrimentul lui Giroud.
Embed from Getty Images

Coutinho este singurul transfer important al Barcelonei (au mai adus un tinerel din Brazilia, Mina, care e încă în rodaj). Mai interesant a fost la departamentul “Departures”, Valverde făcând curăţenie la mijloc: Turan la Basaksehir, Rafinha la Inter şi Deulofeu la Watford fiind cei trei care au plecat. Plus bătrânul Mascherano, la pensie (în China).

4-3-3 a fost sistemul de baza al lui Valverde, sistem pe care îl schimbă din ce în ce mai des cu un 4-2-2-2 – vezi deplasările la Valencia şi Espanol sau meciul de pe Bernabeu unde au dat un 3-0 sec.

Coutinho nu poate juca în UCL, Semedo e suspendat, Vermaelen e incert.
Embed from Getty Images

Câteva frecuşuri între Conte şi jucători / conducere au făcut ca Chelsea să aibă un sezon sub ceea ce ne aşteptam, Jocul funcţionează în salturi, când demolează adversarii, când sunt demolaţi. Şi diseară se văd cu una dintre cele mai constante trupe din Europa.

Conte ştie că o defensivă aglomerată şi bine articulată e răspunsul corect la problemele pe care le pune stilul de joc al Barcelonei, de aceea am zis că e posibil să vedem un 5-3-2.

Meci strâns, cel puţin în prima parte, Chelsea nu vrea să primească gol, Barcelona nu ştie ce versiune a adversarilor întâlneşte.

Bayern Munchen v Besiktas

Herr Jupp este foarte mulţumit cu lotul pe care îl are aşa că aducerea lui Wagner pare mai mult un gest de precauţie, nu acoperirea unei găuri. Iar de plecat, nu a plecat nimeni.

Venirea lui Heynckes a schimbat din temelii Bayern Munchen, de la atmosferă la sistemul de joc: cu don Carlo nemţii jucau un clasic 4-2-3-1, fără prea multă tragere de inimă, cu Jupp au trecut la 4-1-4-1 care ulterior s-a transformat în 4-3-3 (e modul în care au jucat ultimele 5 partide).

Totuşi, în 2018 jocul parcă nu mai merge ca în noiembrie – decembrie 2017 (de ex. victoria cu Schalke a venit la capătul unui meci îmbâcsit, luminat în partea secundă de intrarea lui Muller). Mai mult, au primit gol de la orice adversar care şi-a propus asta. Suporterii sunt îngrijoraţi.
Embed from Getty Images

Parcursul bun în grupe i-a lăsat pe cei de la Besiktas fără Tosun, plecat la Everton. La veniri îl avem doar pe bătrânul Vagner Love care, după 2-3 meciuri de încălzire, a început să livreze (2 goluri în ultimele două meciuri).

4-2-3-1 e sistemul bătut în cuie, Gunes a jucat aşa în toate meciurile din campionat şi UCL, cu Negredo vârf, susţinut de Babel, Talisca şi Quaresma, şi Pepe conducător al defensivei.

Bayern e marea favorită a meciului, e greu de crezut că nu vor scoate victoria. Cum, cât va dura până la clarificare, la ce diferenţă, sunt chestiunile care rămân de discutat. Ofensiv, Besiktas stă bine şi, coroborat cu pasa proastă a defensivei lui Hummels, sunt şanse să vedem un gol al turcilor.
Embed from Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.