#UELFinal : Ajax Amsterdam v Manchester United

0

Dacă pentru United e calea spre UCL, pentru Ajax e prilejul unui nou trofeu. Ştiu că Mourinho m-ar contrazice dar …

Manchester United

Uneori linia dintre succes şi eşec e extrem de fină şi Mourinho ar putea să ne explice asta folosindu-se de acest sezon cu Manchester United: dacă iau Europa League, atunci sezonul 2016-2017 poate fi catalogat ca un succes, cu 2 trofee puse în vitrină şi calificare în ediţia viitoare de Champions League. Dacă pierde, atunci 2016 – 2017 e un eşec răsunător, cu doar o cupă luată, locul 6 în campionat şi în afara UCL.

După o prestaţie subţire în grupă (au ieşit pe 2 cu adversari ca Feynoord, Fener, Zoria), au trecut lejer de Saint Etienne în 16-imi (4-0 la general), relativ greu de Rostov (2-1), au transpirat din greu cu Anderlecht (3-2 la general, meci cu prelungiri în retur) şi au stat cu frica în sân la meciul din semifinale cu Celta Vigo (2-1 la general).

Un traseu anemic, poticnit, cu multe emoţii – asta dacă e să privim de la înălţimea numelui. Altfel, din iarbă, se vede clar că ăsta e nivelul lui United, unul cam ca al Celtei.

Lista accidentaţilor este destul de lunga (ca de obicei în ultimul timp) Rojo, Fosu-Mensah, Zlatan, Shaw şi Young; Baille este suspendat iar Smalling şi Fellaini sunt incerţi.

Jones – Blind pare a fi perechea de fundaşi centrali. dacă Smalling nu poate intra, Herrera – Pogba – Carrick la mijloc şi Mkhitaryan – Rashford – Lingard în faţă. Asta dacă Mourinho preferă o abordare mai precaută. Altfel, Martial în locul lui Carrick şi un clasic 4-2-3-1, ceva mai ofensiv.

Ajax Amsterdam

Ajax au terminat la doar un punct în spatele lui Feynoord aşa că în acest moment sunt în Champions League, tur preliminar. Pe lângă glorie, o eventuală victorie în seara asta îi scapă de nişte bătăi de cap.

În EL au ieşit cu bine din grupe, lider în faţa lui Celta, Standard şi Panata, s-au complăcut în faţa Legiei (1-0 le general), au trecut relativ lejer de Copenhaga în optimi (3-2), au întors meciul în prelungiri la Schalke (3-2 final, după 0-3) şi au transpirat serios în semifinala cu Lyon (4-1, 1-3). 13 goluri marcate în cele 4 duble eliminatorii dar şi 9 primite. O echipă bună acasă dar cam subţire în deplasare.

Nu se pot baza pe Viergever şi Singraven, primul fiind o pierdere importantă.

Ligt – Sanchez în centru defensivei, Veltman-Riedewald laterali, Ziech – Schone – Klaassen la mijloc şi tripleta de foc Traore – Dolberg – Younes în faţă – ăsta e aproape sigur primul 11 al olandezilor.

Meciul

Lipsa lui Baille, şi probabil a lui Smalling, e o veste proastă pentru Mourinho, mai ales că în atacul lui Ajax străluceşte Traore (împrumut de la Chelsea), omul cu cele mai multe şuturi pe spaţiul porţii în EL 2016-2017. La capitolul ăsta Ajax stau chiar mai bine, cu Younes având cele mai multe driblinguri 73, mai multe decât următorii 2 clasaţi (Paul Pogba, 37 şi Traore, 31).

La fel, absenţa lui Viergever îi dă bătăi de cap lui Bosz pentru că Rashford cu armeannul servant s-a dovedit a fi un tip periculos. Mai ales că, chiar şi cu Viergever în lot Ajax tot are o apărare cam permisivă.

Mă aştept ca absenţele şi miza să-l facă pe Mourinho să fie la fel de precaut ca întotdeauna şi să încerce să paseze iniţiativa olandezilor. Rămâne de văzut dacă Bosz va ridica mănuşa sau va juca şi el la alibi, împingând tranşarea victoriei către final (sau prelungiri). “Tacticizat” cum ar spune comentatorii noştri, “la peşteală” cum aş spune eu. Bine, m-aş bucura să se înscrie repde şi să iasă un meci cu scântei dar şansele ca acest lucru să se întâmple sunt cam subţiri

Pronostic

United to WIN EL e la 1.5 şi pare a fi un safebet. Man United to win &O1.5 e preţuit la 2.5.  For fun: Pogba to score are 4.33 – merită încercat francezul.

PS: Chivu, observator tehnic al UEFA. Hmmm…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.