#Bundesliga a intrat în ultimele 9 etape

0

Am intrat în ultimul sfert al Bundesligii. Noua etape până la finalul unei competiţii care, după prima treime, părea că se va termina înainte de sfârşitul lui martie. Doar că în acest moment stăm cam cum stăteam la începutul lui noiembrie 2015: Bayern conduce la – doar – 5 puncte în faţa lui Dortmund; restul trupelor, grupate în competiţia lor, stau la 21 de puncte de lider. În noiembrie plutonul era condus de Wolfsburg, acum Hertha e lider al campionatului.

Păstrarea acestei diferenţe atât de mici dintre locurile 1 şi 2 se datorează unui traseu ceva mai pământesc al lui Bayern Munchen (12-3-2 în ultimele 17 meciuri) şi unui traseu excepţional al trupei lui Tuchel (13-2-2, în aceleaşi ultime 17 meciuri). Am luat ca reper 17 meciuri pentru că atâtea sunt între caftul luat de Dortmund la Munchen (1-5) şi acel sec 0-0 de sâmbătă seara.

Odată “directele” terminate, fiecare merge pe drumul ei. Dacă Dortmund are un traseu cu echipe de mijloc şi chiar din partea a doua a clasamentului (singurele meciuri mai tari fiind cele cu Mainz şi Schalke) Bayern are un hop în a doua jumătate a lui aprilie: se vede cu locurile 3, 4 şi 5 (actuale) în decurs de 14 zile, meciurile fiind intercalate cu turul semifinalelor Champions League (şi precedate de returul sferturilor de finală). Dacă Dortmund reuşeşte să menţină distanţa – atunci e momentul când pot spera să vină în coasta bavarezilor sau chiar să îi întreacă.

  • Dacă primele două locuri de Champions League sunt deja adjudecate, pentru restul de două şi cele de Europa League avem o luptă în şase: Hertha, Schalke, Mainz, Gladbach, Wolfsburg, Leverkusen. În mod normal, intrusele Mainz şi Hertha ar trebui să termine în spatele celor 4 favorite doar că avem exemplul de anul trecut: Augsburg.
  • Apropo de Augsburg: după şocul iniţial (doar 6 puncte până la începutul lui noiembrie, ultimul loc în clasament) au reuşit să se întindă peste cele două competiţii (Bundesliga şi Europa League) şi au pus încă 20 de puncte din noiembrie până acum, ieşind de pe locurile retrogradabile, şi să fie eliminată de abia acum din Europa League, greu, 1-0 în dublă manşă, de Liverpool. Rămaşi doar cu Bundesliga cred că nu vor avea nici o dificultate în a termina în jurul locului 10.
  • Pe 3 s-a cocoţat Hertha Berlin, dar dincolo de forma bună arătată (5-4-2, în ultimele 11), avem prestaţiile slăbuţe pe care favoritele la locul III le-au avut din decembrie încoace: Schalke 6-2-3, Gladbach 5-1-5, Wolfsburg 3-3-5, Leverkusen 4-3-4.
  • Cu excepţia lui Ingolstadt, care încă mai ţine capul sus, celelalte două promovate (şi Hamburg e un fel de promovată) sunt în lupta pentru evitarea retrogradării.
  • Hoffenheim e tot acolo unde era şi la începutul lui noiembrie. Experimentul Huub Stevens a eşuat, bătrânul magician demisionând după o înfrângere cu Darmstadt. Aşa cum era stabilit, în locul lui a fost promovat Julian Nagelsmann, tânărul antrenor de la juniori. La 28 de ani e cel mai tânăr antrenor din istoria Bundesligii şi a început binişor – 2-1-2 – una dintre înfrângeri fiind la Dortmund. Totuşi, rămân la părerea că se pregătesc de Zweite.
  • Lewandowski şi Aubameyang sunt în continuare în fruntea clasamentului golgheterilor (îi desparte doar un gol) urmăriţi cu atenţie, de la nu foarte mare distanţă, de mijlocaşul lui Bayern Munchen: Thomas Muller, la 6 goluri de primul loc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.