Ziua 13 – Champions League 2015-2016: Benfica v Zenit

0

A venit luna februarie, e momentul să ne întoarcem la treabă. Aşa că puneţi berea la rece, verificaţi conexiunea la net, abonamentul TV: diseară încep optimile Champions League 2015-2016!

Este cea mai diluată fază a competiţiei, cu 32 de meciuri împărţite în 16 zile (sau 5 săptămâni), totul pentru a scurge cât se poate de mult din drepturile de transmisie TV. Da, ştiu că sferturile celor două competiţii europene trebuie să se desfăşoare în acelaşi timp.

Să vedem:

Benfica v Zenit

E unul dintre cele mai echilibrate meciuri din aceste optimi, un meci între două trupe cu câteva lucruri în comun: Garay, Witsel, Javi Garcia au fost jucători ai Benficăi, acum prestând pentru jucăria lui Gazprom; ambele au pe bancă doi antrenori portughezi din generaţia nouă Rui Vitoria la Benfica, AVB la Zenit.

Echipele

Portughezii vin după o înfrângere în derby-ul cu FC Porto (usturătoare, mai ales pentru că a fost acasă), înfrângere care a încheiat o serie de 13 meciuri fără înfrângere (12 victorii şi un egal). Din decembrie, de la meciul de Champions League cu Atletico Madrid, nu mai pierduse Benfica. Seria pare excepţională dar oamenii care urmăresc liga portugheză de fotbal nu sunt aşa de încântaţi de prestaţia Benficăi. Meciuri anemice, fără prea multe ideii în faza de atac şi doar calitatea scăzută a combatantelor locale pare-se că ar fi motivul pentru această serie de rezultate.

Fundaşul Luisao e accidentat iar Lisandro Lopez e dat incert. Ar fi o pierdere mare dacă al doilea fundaş nu prinde primul 11.

Zenit nu a mai jucat un meci oficial de peste două luni (Gent, 9 decembrie 2015). Între timp s-a plimbat prin Qatar, Portugalia şi Spania şi şi-a făcut recent mâna cu trei trupe din nordul Europei. Sunt revelaţia fazei grupelor dar din cauza vacanţei de iarnă nu pot spune care ar fi forma lor recentă.

Fayzulin, Malafeev şi Ryazantsev lipsesc de la gazde dar doar ultimul e cu adevărat important. În iarnă, AVB i-a adus pe alde Kokorin şi Zhirkov – ambii ca variante de rezervă – dar nu cred că vreunul dintre ei se va lipi de debut.

AVB pleacă din vară şi am impresia că şi câţiva jucători vor primi permisiunea de a-şi căuta echipe – Gazprom nu mai stă chiar pe roze cu finanţele. Cum în campionat obiectivul e ca şi ratat, aş putea putea pune pariu că singura chestiune interesantă pentru trupeţii lui AVB e Champions League – de prestează la un nivel ridicat vor avea mai multe oferte în cutia poştală.

Meciul

Benfica şi Zenit s-au văzut de 4 ori până acum. 3-1 pentru ruşi e bilanţul general, cu menţiunea că acea singură victorie a Benficăi a fost mai importantă decât cele 3 ale lui Zenit – e victoria care i-a trimis pe portughezi în sferturile UCL acum 4 ani. Celelate două victorii ale ruşilor sunt în grupe.

Diseară presiunea e la portughezi: tocmai ce au fost bătuţi de rivala istorică, primul meci al dublei UCL e acasă, nu au mai gustat sferturile competiţiei din 2011-2012. Mai adăugăm la asta şi faptul că unul dintre titularii liniei de fund lipseşte (posibil şi al doilea) şi avem un tablou ceva mai pastelat.

Dincolo, în afară de motivaţia despre care vorbeam mai sus, nu văd să fie alte probleme. Vacanţa de iarnă poate fi un dezavantaj dar să nu uităm că acum 4 ani a bătut Benfica în chiar primul meci de după vacanţă; iar acum 2 ani a luat bătaie de la Dortmund în primul meci dar i-a ars pe nemţi în al doilea, chiar la Dortmund.

Luaţi om cu om e clar că valoarea este la ruşii. Rezultatele din grupă arată că, pentru nivelul ăla, AVB a reuşit să închege o echipă. Întrebarea e dacă a reuşit şi pentru nivelul ăsta. Eu zic că da (cel puţin pentru nivelul pe care îl reprezintă Benfica în acest moment).

Pronostic

Ruşii nu pierd – şi în funcţie de nevoia de adrenalină ar fi un 2 solist la 3.8-4.1, un DNB la 2.5-2.6 sau pentru cardiaci un X2 la 1.80-1.85. Cine vrea să meargă sub linie are Zenit +1 la 1.4 – fair enough. De obicei, evit Over 2.5 atunci când unul (sau mai mulţi) fundaşi lipsesc. Aşa ar fi cazul şi aici doar că am văzut ce a făcut Porto cu apărarea Benficăi, sâmbătă, şi Over 2 la 1.75+ e extrem de tentant.