Ziua 11 – Champions League 2015 – 2016

2

În B se joacă totul, în rest (C, D, A) mici ajustări.

Grupa A: PSG, Malmo, Real Madrid, Şahtior

Lucrurile sunt clare aici: favoritele merg în Champions League iar nea Mircea are 99% şanse să continue în Europa League. Acel 1% vine din posibilitatea unei relaxări a Realului în faţa suedezilor de la Malmo – greu de crezut, totuşi.

Grupa B: CSKA Moscova, Manchester United, PSV Eindhoven, Wolfsburg

Aici cam totul se joacă, fiecare trupă are ceva de câştigat, ceva de pierdut. De jos în sus:

CSKA merge le Eindhoven cu o singură opţiune: victoria. Dacă bat merg în Europa League, orice alt rezultat îi scoate din competiţiile europene. Adversarii lor au o miză chiar mai mare: dacă bat merg în Champions League – indiferent de celălalt rezultat, dacă fac egal rămân în EL – sau merg în UCL dacă Manchester United pierde la Wolfsburg, dacă pierd sunt lăsaţi la vatră. Meci extrem de complicat pentru ambele combatante pentru că pe lângă glorie şi onoare (frumos zis, nu?) mai intervine şi aspectul financiar: ambele trupe sunt genul care ar profita de câteva milioane de euro în plus la buget. Olandezii nu se bazează pe Narsingh (important) în timp ce ruşii nu îl au pe Eremenko (nu foarte important).

Olandezii sunt imbatabili pe teren propriu în Champions League (şi Wolfsburg şi Manchester United au lăsat ofrandă aici) în timp ce ruşii sunt praf şi pulbere în deplasări (chit că au pierdut cu doar 1-0 ambele meciuri din acest sezon). Mai mult, forma de moment ne arată un PSV pe val (4 victorii şi 2 egaluri) şi un CSKA în genunchi (2 egaluri şi 4 înfrângeri).

PSV pornesc ca favoriţi şi au toate şansele să îşi continue drumul în Champions League. Doar că, cu ruşii all-in, am impresia că autobuzul ГолАЗ va fi parcat bine iar Doumbia şi Musa vor fi pe post de pescari în ape tulburi: de pică bine, de nu, poate iese. Până la urmă, miza mai mare sub care joacă PSV ar putea să îi scoată la un moment dat la joc.

Urcăm mai sus şi dăm de Wolfsburg v Manchester United.

Din surse sigure, apropiate de Mister “Carneţel”, am informaţia certă că pe lista de achiziţii s-a aflat un radioreceptor Pescăruş, calibrat pe lungimea de undă “Eindhoven”.

Manchester United nu are prea multe soluţii pentru a continua în Champions League: orice altceva în afară de victorie îi lasă la mâna rezultatului de la Eindhoven. La fel, Wolfsburg trebuie să bată pentru a fi siguri că merg mai departe termină pe primul loc, doar că ei mai au şi varianta egalului pentru calificare – chiar dacă PSV bate pe CSKA. Wolsburg e cu lotul complet în timp ce Manchester United are de un prim 11 între cei accidentaţi: Shaw, Valencia, Jones, Herrera, Rooney, Rojo, Schneiderlin.

Ultima oară când cele două trupe s-au întâlnit aici a fost în 2009, cu 3-1 pentru Man United (triplă Owen – o tempora!, suspină suporterii). De atunci, nemţii nu au mai călcat în Champions League dar când s-au întors au pus de două victorii din două meciuri, pe teren propriu. Forma de moment e una sinuoasă dar în parametri normali peuntru o trupă ca a lor.

United e în continuare “in the middle of a process”: nu au mai luat bătaie de 2 luni (de la acel 0-3 cu Arsenal) dar în următoarele 11 meciuri au marcat de doar 10 ori (medie de sub un gol pe partidă, incredibil de slab pentru o trupă cu aspiraţii).

Meci determinant pentru United şi pentru LvG: dacă ratează calificarea în Champions League am impresia că şi contractul lui se va termina mai repede decât vara lui 2017. Aşa că presiunea va fi pe englezi.

Se vede poarta?

 

Grupa C: Astana, Atletico Madrid, Benfica, Galatasaray

Benfica v Atletico e meciul pentru prima poziţie în grupă. La egal, Benfica este peste spanioli aşa că Simeone ocheşte o victorie pentru un adversar mai slab în optimi. Numai că va fi destul de greu fără Jackson Martinez şi Tiago, mai ales că la portughezi s-a întors Gaitan.

Atletico e stâncă în apărare (singurele două goluri primite find cele de acasă, de la Benfica), portughezii au luat 6 boabe în 5 meciuri. Am făcut comparaţia apărărilor pentru că acolo cred că se va juca meciul ăsta.

Galatasaray v Astana: turcii stau la mâna lor pentru a putea merge mai departe în Europa League. Şi nu am nici un motiv să mă îndoiesc de victoria lor – în ciuda bilanţului dezastruos din ultimele 6 meciuri (1-2-3), pe teren propriu rămân imbatabili (5-1-0). Până şi Benfica s-a îndoit aici.

Grupa D: Borussia Monchengladbach, Juventus, Manchester City, Sevilla

Juventus merge la Sevilla pentru egalul care i-ar menţine pe primul loc al grupei. Obiectiv realizabil, Sevilla are o victorie (cu Gladbach, pe când nemţii încă suflau în jigleoare) şi 4 înfrângeri în Champions League, forma de moment nu prea îi recomandă iar absenţele din lot contează.

La Manchester se joacă pentru spectacol: gazdele sunt calificate, oaspeţii pot pierde locul de Europa League doar dacă şi Juventus pierde locul I în grupă; City e amărâtă de înfrângerea de la Stoke, Gladbach e pe val după ce au produs “seismul”.

Aş vrea să vedem un meci spectaculos, cu ceva goluri, meci la care nu mi-aş pune toţi banii pe victoria lui Manchester City.