Ziua 7 – Champions League 2015 – 2016

0

Etapa patru a grupelor Champions League începe diseară şi, la fel ca acum două săptămâni, avem două meciuri tari (Real v PSG şi Sevilla v City). Din fericire, la aceste două se mai adaugă alte două meciuri interesante: Man United v CSKA şi Gladbach v Juventus. Au devenit interesante pentru că rezultatele din tur le-au făcut aşa.

Grupa A: PSG, Malmo, Real Madrid, Şahtior

Manşa a doua a duelului pentru primul loc. Momentan, francezii sunt în frunte (la golaveraj) şi au mai multe variante pentru a termina peste Real (victorie, egal cu goluri). Turul a fost uscat, un 0-0 aerisit, dar mă aştept ca returul să fie ceva mai agitat, spumos: Realul nu îşi permite să stea în coada lui PSG şi, în plus, se joacă pe Bernabeu. Şi cred că măcar aici, strategiile lui Rafa sunt lăsate în vestiar.

Altfel, se întâlnesc cele mai bune defensive (nici un gol primit până acum, singurele din UCL) şi locurile 2 şi 3 din clasamentul celor mai multe pase reuşite (nemţii lui Pep sunt pe locul 1).

Malmo merge în ospeţie la nea Mircea (mă rog, la Kiev, nu chiar la Doneţk) şi ochesc un egal sau o înfrângere la un gol (cu gol marcat): în aceste condiţii îl lasă pe nea Mircea acasă. Bine, şi la 0-1 au şanse mari dacă ne uităm la mirobolantul golaveraj al lui Şahtior. Miză imensă pentru ucrainieni şi deşi meciul ăsta se poate duce în orice direcţie, merg pe mâna lor.

Grupa B: CSKA Moscova, Manchester United, PSV Eindhoven, Wolfsburg

Asta e grupa cea mai echilibrată din pachetul de azi.

PSV nu trebuie să piardă aici pentru a ţine aproape de calificarea în UCL. Wolfsburg trebuie să bată aici pentru a-şi maximiza şansele la calificare, pentru că după, au meci acasă cu United şi afară la CSKA. Pe hârtie nemţii sunt mai valoroşi, “dar”-ul venind din observaţia că sunt mai mult o echipă de acasă, atât în UCL cât şi în Bundesliga.

Work in progress – numai asta auzi de la Van Gaal. Cam puţin de la antrenorul unei echipe care nu a mai înscris gol de peste 5 ore de joc. Meci cam de calificare pentru englezi – fără trei puncte diseară, primăvara europeană se va muta în 2017 (probabil). Şi auspiciile nu sunt tocmai favorabile: trenul are mai multe clase decât are United şuturi pe poartă, Martial s-a cam stins, Scholes s-a luat de Van Gaal, Rooney e în vrie totală dar e undroppable (chiar sunt curios dacă va fi în primul 11). Dacă scapă fără gol în prima repriză au şanse să scoată ceva din meci (CSKA a înscris toate goluri de UCL până în pauză). Ruşii nu prea au ce pierde aici şi presimt că, dacă nu vor fi luaţi tare de la început, vor face un meci bun spre foarte bun.

Cinci ore fara gol marcat
Cinci ore fără gol marcat.

Grupa C: Astana, Atletico Madrid, Benfica, Galatasaray

Benfica a dat o chiflă mare la Istanbul, prin asta pierzând avantajul acelui 2-1 de la Madrid. Sunt ceva probleme la portughezi după dezastrul din meciul cu Sporting (şi poziţia lor în clasament) aşa că încă un meci ratat, în seara asta, e cam de neconceput. Sunt o forţă pe teren propriu şi dacă chiflele mai sus amintite nu au lăsat urme aş zice că turcii lui Sneijder nu au şanse.

Trei puncte pentru Simeone – probabil făcute din prima repriză, pe fondul exaltării gazdelor.

Grupa D: Borussia Monchengladbach, Juventus, Manchester City, Sevilla

De două ori conduşi, de două ori câştigă meciul cu gol în prelungiri: ăsta da noroc pentru colegii lui Aguero. Şi 6 puncte care îi menţin pe locul 2 cu şanse reale la calificare (să vină şampania!). Emery vede meciul ca unul decisiv pentru ei şi speră ca Banega să fie apt de joc. Pellegrini e în continuare fără perechea de aur, Aguero şi Silva.

Pentru englezi e foarte important să nu piardă: cu cel puţin un punct aici şi cu meci acasă cu Gladbach au rezolvat calificarea. Doar că la City se aplică reversul zicalei despre nemţi: să nu spui că sunt calificaţi decât atunci când s-a decis matematic.

Sevilla e imbatabilă pe teren propriu când vine vorba de competiţii europene şi deşi nu trec chiar prin cea mai fastă perioadă a lor, în campionat, îi văd bine diseară. Au demonstrat în tur că pot fi peste City, probabil vor fi peste ei şi acasă.

Juventus, un fel de “italiano Chelsea”, merg la Gladbach după acel tern 0-0 din tur. Nemţii au reuşit să se închidă bine pe Juventus Stadium şi nici măcar şuturile lui Pogba nu au făcut diferenţa. Diseară, nu au nici o altă soluţie în afara victoriei, dacă îi interesează vreo competiţie europeană.

Dacă ne uităm la traseul nemţilor din această toamnă, vedem că în UCL au crescut de la meci la meci: după dezastrul de la Sevilla a venit meciul cu City unde au pierdut ca proştii (penalty ratat, gol primit în prelungiri), pentru ca mai apoi să vină egalul de la Juve (unde nimeni nu le dădea vreo şansă). Mai mult, au avut o lună octombrie de vis, cu 5 victorii şi un egal (cel cu Juve) în cele 6 meciuri jucate.

Ceva nu prea merge la Juve – înfrângere la Sassuolo, victorie scremută cu Torino, un punct din 9 în ultimele 3 deplasări – şi cred că Gladbach are cea mai bună şansă de a scoate ceva de la italieni.