Ziua 5 – Champions League 2015 – 2016

2

Grupa E: Bate, Barcelona, Leverkusen, AS Roma

Azi e prima manşă a dublei dintre Bayer Leverkusen şi AS Roma, dublă care va stabili cine va ţine trena Barcelonei în grupa asta. Primul act se joacă în Germania – iar Leverkusen e echipa favorită. Cu 4 puncte din dubla asta Leverkusen e ca şi calificată – va fi cu 5 puncte peste Roma, cu două meciuri rămase. Nemţii nu rup norii în acest început de sezon, alternând meciurile bune cu gherlele. Italienii în schimb, după “castana” luată de la BATE Borisov, şi-au “reperat” onoarea marcând 7 goluri în două meciuri (în Serie A). Fără Totti şi posibil fără Dzeko, De Rossi consideră meciul ca unul eliminatoriu.

Chestia asta ne dă un indiciu despre starea de spirit în tabăra lui Garcia şi nu e un indiciu favorabil lor. Roma cu greu poate controla un meci atunci când e sub presiune şi m-aş mira să reuşească în seara asta.

Barcelona fără Messi la Borisov – lovitură grea pentru bieloruşi. Canci selfi-uri, nada poze cu balonul de aur (Neymar totuşi e dintr-o altă clasă, doar dacă aduc un Ferrari, ceva…). Altfel, Barca la măcar două goluri ar trebui să iasă.

Grupa F: Arsenal, Bayern Munchen, Dinamo Zagreb, Olympiakos

Cele mai interesante meciuri le avem aici: Arsenal v Bayern şi Zagreb v Oly

Muller (zis şi kalt wie einer hunde schnauzer vom tor) und freunden se deplasează pe Emirates pentru – cel mai probabil – a ucide din faşă (etapa 3) visul lui Arsene de a mai prinde, încă odată, primăvara în Champions League. M-a pus un pic pe gânduri alambicata declaraţie a lui Pep dar cu gândul la morar m-am mai liniştit. Cred că ne aşteaptă un meci excelent, cu Arsenal jucând-şi ultima şansă şi cu nemţii chitiţi să facă spectacol. Şi mai ştiu că toată lumea se aşteaptă ca Lewa să îşi vadă numele pe tabela de marcaj dar eu aş aruncă banii de o bere pe Muller to score. Aşa, ca să am de berea de după. Altfel, staţi cu ochii pe suporterii bavarezilor să vedem dacă le va observa cineva lipsa.

Dincolo e un alt meci încins, de data asta pentru ambele combatante. Şi grecii şi croaţii ştiu că dacă e să se califice mai departe în Champions League – apoi astea sunt meciurile. Meci greu, cu miză enormă astfel încât mă aştept să fie şi unul mai puţin spectaculos. 4 puncte e ţinta ambelor – şi eu mizez pe greci să obţină cele necesare din această dublă, fie numai şi prin prisma unei experienţe mai mari în astfel de meciuri.

Grupa G: Dinamo Kiev, Chelsea, Maccabi Tel Aviv, FC Porto

Porto are posibilitatea să sară la 7 puncte în câteva ore (şi la 10 peste o săptămână) pe spinarea lui Maccabi. Şi e perfect posibil – echipele sunt în clase diferite de calitate. Merge chiar un Porto la -1.25, fără prea mari emoţii.

La Kiev se joacă o mică parte din demiterea lui Jose Mourinho. De pierde Chelsea – nu îl văd deloc bine pe portughez (va fi la 4 puncte sub ucrainieni). Greu de crezut totuşi că englezii nu vor scoate măcar 4 puncte din dubla asta, cu un egal diseară. În pregătirea meciului totul se învârte în jurul lui Hazard (joacă, nu joacă; intră nu intră), lucru care îi vine ca o mănuşă lui Mourinho. Fun fact: Opt ani sunt de când Kiev nu a mai fost învinsă de o echipă englezească (trupa lui SAF reuşind ultima oară acest lucru). Motivaţie în plus pentru Mourinho.

Grupa H: Gent, Olympique Lyon, Valencia, Zenit Sankt Petersburg

Primele două locuri din această grupă joacă meciuri acasă. Şansă bună pentru a mări avansul care le separă de celelalte două trupe (Gent, OL).

Valencia e foarte bine poziţionată: două puncte peste OL, meci acasă cu Gent şi OL are meci afară la Zenit. De le ies rezultatele cum trebuie sunt cu un picior în primăvara europeană. Diferă abordarea pentru meciul de diseară (faţă de cea care a dus la victoria împotriva OL) dar cred că spaniolii sunt favoriţi la victorie.

Zenit a pornit ca din tun şi cu 3 puncte diseară sunt ca şi calificaţi. Fără cele 3 puncte, li se complică situaţia (după, au acasă cu Valencia – greu, echipă de contraatac, şi afară la OL şi Gent). Ar fi o eroare mare să nu capitalizeze diseară forma proastă prin care trec francezii, la care se adaugă şi lista lungă de absenţi.