#PremierLeague – 2015-2016

0

Ladies and gents, the moment we’ve all been waiting for!

Falcao la Chelsea, Cech la Arsenal, Sterling la Manchester City, Schweinsteiger şi Schneiderlin la Man United, Benteke la Liverpool. Acestea ar fi reperele, cele mai importante transferuri făcute de echipele de top înainte de ediţia 2015-2016.

Cu excepţia lui Man United (care pe lângă cei doi de mai sus i-a mai luat pe Depay, Darmian, Romero) celelalte trupe de prima linie trec printr-un moment de consolidare la nivelul lotului: transferuri puţine, care rezolvă punctual problemele (tot puţine, se pare) identificate de manageri.

Jose-Mourinho-Chelsea-EPL

Cu doar trei înfrângeri, Mourinho a reuşit – spre satisfacţia lui Roman – să ia titlul 2014-2015 şi e decis să repete performanţa, plus ţinta mai mare impusă de rus: UCL. Sezonul trecut poate fi împărţit în două perioade mari şi late: o primă parte entuziasmantă, lider autoritar; o a doua parte chinuită, cu victorii la limită şi un stil tip “carapace” – atât de drag portughezului. Am remarcat lipsa de rotaţie a jucătorilor, Chelsea jucând cu aproape acelaşi 11 tot sezonul, chestiune care poate fi o cauză a performanţei mai slabe din 2015.

Chelsea e o trupă extrem de puternică, echilibrată, dar lipsa achiziţiilor – Hazard, Matic, Costa nu au rezerve pe măsură – ar putea fi un motiv pentru un sezon la fel ca precedentul (cu prestaţii diferite) şi e de urmărit cum va gestiona Mourinho situaţia, mai ales că îl aşteaptă o competiţie mult mai dură în campionat iar în UCL îţi trebui prospeţime în primăvară.

van-gaal-manchester-united

Louis van Gaal ştie că sezonul “de miere” a trecut şi că în 2015-2016 trebuie să producă rezultate. Ţintele mari – UCL şi EPL – par totuşi greu de atins pentru olandez aşa că nu m-aş mira să îl văd ţintind o cupă (FA Cup) şi o clasare în top 3. În mod normal, primăvara îl va prinde în UCL dar de acolo…

Aducerea lui Darmian (un lateral versatil – poate juca şi pe stânga şi pe dreapta), Schneiderlin, Schweini şi a aripii Depay sunt transferuri foarte bune – acoperă o mare parte din problemele pe care Manchester United le-a avut sezonul trecut. Un fundaş central de calitate ar fi o ultimă piesă din puzzle şi aici intervine saga De Gea, cu Ramos pe post de monedă de schimb.

Manuel-Pellegrini-Manchester City

Echipa care a marcat cele mai multe goluri în sezonul trecut a considerat că trebuie să facă o investiţie în ofensivă: Manchester City a aruncat o căruţă de bani pe Sterling, wonderkid-ul briţilor. Curios e faptul că nu au renunţat la nimeni de acolo – Aguero, Bony, Dzeko sunt încă în lot.

Pellegrini şi-a prelungit contractul cu City până în 2017 şi a anunţat că ţinta lui e un trofeu. Soriano în schimb, setează aspiraţiile ceva mai jos “This agreement allows Manuel to focus on the challenge of guiding [su_highlight]a team capable of both fighting for domestic titles and competing for European honours[/su_highlight].” – mai realist, în opinia mea.

City este o trupă de top, va fi implicată în lupta pentru trofee până spre finalul competiţiilor însă îi lipseşte în continuare acel “ceva” care face diferenţa dintre un “established” şi un “wannabe”.

arsene-wenger-arsenal

Wenger a dat o lovitură prin aducerea lui Petr Cech de la Chelsea – un om obişnuit să câştige trofee, chestie rară la Arsenal. Şi primul trofeu a fost luat, parte şi influenţei pe care cehul a avut-o asupra noilor săi colegi.

Doar un transfer important şi nici o plecare (care să conteze) – trebuie să recunoaştem că e un cu totul alt Arsenal. Unul care e în creştere în ultimile sezoane (4 în 2014, 3 în 2015 + FA Cup) şi nu mai este un club agitat când vine vorba de transferuri. Probabil oglinda în care se tot uită în fiecare dimineaţă i-a transmis lui Wenger că nu, nu e un mare descoperitor de talente şi a tot aduce “tineri de perspectivă” nu e calea cea mai bună spre un trofeu.

În acest moment îmi pare că Arsenal este o echipă cu un potenţial uriaş: tinerii lui Arsene s-au maturizat, joacă de ceva sezoane împreună, au valoare peste tot (poate mai puţin în linia defensivă), Arsene şi-a modificat în bine set-up-ul tactic. Sezonul ăsta poate fi definitoriu pentru ei: dacă reuşesc să se bată până la final pentru titlu şi eventual să treacă de sferturile UCL vom putea spune că s-a creat o echipă de top. Altfel, voi scrie şi la anul – o echipă cu potenţial uriaş.

sterling-rodgers-liverpool

Business as usual la Liverpool: scapă de mulţi jucători, aduc mulţi jucători. Peronul gării de nord e mai puţin animat decât vestiarul condus de Rodgers. Pentru a contrabalansa plecarea lui Sterling a fost adus Benteke, bun vârf dar preţul mi se pare destul de mare; Clyne este o achiziţie bună – se pliază pe stilul lui Rodgers, de la Firmino se aşteaptă mult dar Bundesliga nu e EPL, dar abia Milner mi se pare cea mai bună achiziţie (mai ales că a venit gratis).

Odată cu plecarea lui Sterling, Liverpool rămâne fără duetul cu ajutorul căruia s-a bătut la titlu în 2013-2014. Oamenii care sunt acum în lot – inclusiv cei care au venit în vara asta – sunt destul de departe de valoarea intrinsecă a vreunuia dintre cei doi (Suarez-Sterling). O prezenţă în lupta pentru titlu pare hazardată dar Liverpool va fi cu siguranţă o trupă ce se va bate la locul IV.

În rest:

– Newcastle a investit mult în această vară cu speranţa că nu vor mai fi nevoiţi să stea cu sufletul la gură pe final de sezon

– Spurs au vândut binişor şi anunţă un sezon fără prea mari pretenţii (şi deci fără presiunea “septembrie: ne batem la titlu / noiembrie: ne clasăm în top 3 / ianuarie: şi un loc 4 ar fi bun / martie: loc de EL este obiectivul”)

– Aston Villa a făcut o campanie de transferuri interesantă: l-a dat pe Benteke cu o mulţime de bani şi şi-a adus 4 francezi din Ligue 1. Un fel de Newcastle de acum câţiva ani.

– Bornemouth, Watford şi Norwich sunt promovatele. Dacă se respectă obiceiul, una dintre ele va performa foarte bine în prima parte a sezonului. Banii mei sunt pe Watford.

Altfel, o avancronică interesantă a Premier League 2015-2016 poate fi citită aici.