PSG – pentru al patrulea titlu consecutiv

1

[su_pullquote align=”right”]PSG @1.13 — OL @10 — AS Monaco @10 — OM @18 — acestea ar fi cotele pentru câştigarea Ligue 1 2015/2016[/su_pullquote]

Diseară începe Ligue 1 2015-2016, un campionat care se poate termina cu cel de-al patrulea titlu consecutiv pentru PSG.

Şi oamenii de la Qatar Investment au făcut tot ce e posibil pentru a pleca cu prima, a doua şi a treia şansă, investind undeva la peste 75 de milioane de euro. Grosul vine de la aducerea lui Di Maria, argentinianul neadaptat în Premier League, ceilalţi fiind Stambouli (defensiv, de la Spurs), Trapp (portar de la Frankfurt) şi Aurier (lateral, de la Toulouse).

Aducerea lui Di Maria e “transferul mare” al parizienilor şi profilul jucătorului ar putea da roade într-un campionat în care fundaşii sunt înalţi, atletici, fac faţă fără probleme centrărilor dar sunt depăşiţi de incursiunile în viteză printre/pe lângă ei. Şi pentru argentinian e bine – merge într-un campionat în care presiunea e mai mică, la fel ca şi cerinţele fizice.

La adăpostul banilor care vor veni din UCL, Olympique Lyon a reuşit să îşi păstreze lotul intact şi să facă câteva mici ajustări aducând doi laterali (Rafael de la Man United şi Morel de la OM) plus un vârf de perspectivă, Beauvue de la Guingamp. E un sezon extrem de important pentru Lyon pentru că e sezonul în care vor încercă să îşi consolideze ascensiunea din ultima perioadă şi locul de a doua cea mai bună echipă din Franţa – până să ajungă la PSG mai au de treabă. Orice rezultat sub locul III va fi considerat eşec şi va dărâma ce s-a construit în ultimele sezoane.

Ratarea locului de UCL a fost o mare dezamăgire pentru sudiştii de la Olympique Marseille. Odată cu lipsa banilor europeni, de acolo au plecat şi jucători mai de soi: Imbula (la Porto), Payet (la WestHam), Ayew la Swansea şi, surprinzător, Gignac la Tigres! De venit, au venit câţiva tineri de 20 de ani (Ocampos, Rekik şi N’Koudou), Manquillo de la Atletico (un fundaş dreapta interesant) plus un veteran Lassana Diarra (om de bază la Real Madrid, într-o vreme)

Bielsa o ia de la capăt şi speră că de data asta concentrarea trupeţilor să nu pălească în cea de a doua parte a sezonului – şi din ocupanta locului I să termini pe IV în doar căteva săptămâni.

Şi ajungem la AS Monaco – cel mai agitat club de fotbal din această perioadă de transferuri: 13 jucători au plecat, 15 au venit! Ieşirile lui Ocampos, Kondogbia şi Carrasco (ca să-i amintim doar pe cei mai cunoscuţi) au fost compensate de intrările lui Cavaleiro (aripă dreapta, de la Benfica), Adama Traore (mijlocaş, de la Lille) şi Carillo (vârf, de la Estudiantes).

Sezonul trecut Monaco a avut un început mai ezitant dar pe final a reuşit să pună de o suită de 1-0 / 2-0 şi să urce pe loc de UCL. Am impresia că sezonul ăsta Jardim ţinteşte un pic mai sus, şi nu m-aş mira dacă ar ataca poziţia lui OL.

Ligue 1 e campionatul cu cea mai intensă luptă pentru locurile 2-6, locuri care permit participarea în cupele Europene şi deci o sursă alternativă de bani. Aşa va fi şi anul acesta pentru că PSG rămâne o trupă cu cel puţin o clasă peste colegele de competiţie. Un lucru e de urmărit: distanţa cu care PSG a câştigat campionatele a tot scăzut – 12, 9, 8 puncte.

Să fie sezonul în care suspansul va ţine până spre sfârşitul competiţiei?