Transferuri: săptămâna 13-19 iulie

0
Premier League

Am remarcat întoarcerea lui Stewart Downing la clubul mamă, Middlesbrough. După un vârf de carieră la Liverpool (cumpărat în 2011 cu 16 milioane de lire) Downing ajunge acasă pe aproape 6 milioane de lire. Fanii FCSB îşi aduc aminte cu amărăciune de el.

Altfel, au surprins mutările lui Manchester City:

1. l-a luat pe Fabian Delph de la Aston Villa pentru o sumă modică (raportat la ce eram obişnuiţi să vedem la MCFC). “Delph had performed one of the most staggering U-turns in even the increasingly bizarre world of Premier League football” unii văd mişcarea ca una excelentă pentru MCFC.

2. l-au luat pe Patrick Roberts de la Fulham, un puşti de 18 ani (şi 1.67 m) pe care au dat, se pare, o sumă cuprinsă între 5 şi 12 milioane de lire (în funcţie de sursa informaţiei). E una dintre speranţele fotbalului englez – 6 meciuri la U19 cu 5 goluri marcate. De menţionat că în Championship jucătorul a prins doar un meci întreg până acum. Oricum, alegerea lui de a merge la City în acest moment mi se pare una îndoielnică – am mari dubii că va prinde echipa mare.

Cu banii de pe Delph, Aston Villa şi-a tras fundaş stânga francez (Amavi de la Nice) iar Southampton şi Sunderland importă olandezi: primii l-au luat pe Clasie de la Feynoord (pentru 8.4 mil lire), ceilalţi l-au adus pe Lens de la Dinamo Kiev (8 mil de lire – altă amintire “plăcută” a suporterilor FCSB). Foarte bune transferuri, dacă mă întrebaţi pe mine.

Bundesliga

Singura chestiune care mi-a atras atenţia aici este trecerea lui Jonathan Tah de la Hamburg la Leverkusen pentru 7.5 milioane de euro. Tah este un ivorian (cu cetăţenie germană) de 19 ani, fundaş central, căpitanul selecţionatei U19 a Germaniei, care a jucat sezonul trecut la Dusseldorf – titular, integralist în peste 20 de meciuri. Puştiul pare de perspectivă aşa că trecerea de la o trupă care se bate la retrogradare la una care se bate la locuri de UCL mi se pare logică.

La Liga

Vedeta e Jackson Martinez care a trecut de la Porto la Atletico Madrid pentru 35 de milioane de euro (clauza). Transferul se discuta de mult dar de abia săptămâna asta s-a concretizat – am impresia că Atletico ar fi vrut să dea ceva mai puţin decât clauza de reziliere. Martinez vine în locul lui Mandzu (plecat la Juve) şi e văzut de Simeone ca un atacant mai pe profilul La Liga decât era croatul. Discutabil aş zice – una e să fii tare cu Penafiel, alta e să îi dai gol lui Ramos. La vârsta lui nu îl văd să replice traseul lui Falcao. De remarcat că Porto rămâne un un vânzător teribil de bun.

În rest, Real Madrid s-a acoperit cu Casilla în cazul în care nu reuşeşte aducerea lui De Gea iar bătrânul Giovani Dos Santos a părăsit fotbalul european trecând la LA Galaxy pentru 6 milioane de euro.

Ligue 1

Cândva o mare speranţă a fotbalului european, egipteanul El Shaarawy a ajuns să fie împrumutat de AC Milan la Monaco pentru un mărunţiş de 2 milioane de euro. Partea bună e că are doar 22 de ani şi campionatul Franţei e unul mai lejer, unul în care are toate şansele să îşi refacă cariera. De urmărit.

Serie A

Robinho a încheiat conturile cu AC Milan: atacantul de 31 de ani merge pentru un cash în plus la Guangzhou Evergrande. Acolo se întâlneşte cu vestitul Scolari (antrenorul chinezilor), Gilardino (dacă nu se întoarce la Fiorentina), Diamanti, şi alţi câţiva brazilieni.

Juve profită de căderea Parmei şi ia de acolo – gratis – o tânără speranţă: Cerri, un atacant de 19 ani, căpitanul naţionalei U19.

În rest, mulţi jucători în mişcare dar vorbim de împrumuturi şi transferuri care nu trec de bariera milionului de euro.