Transferuri: săptămâna 6-12 iulie

0

Am avut, în sfârşit, o săptămână plină din punctul de vedere al transferurilor.

Premier League

Principalii actori au fost cei de la Manchester United care au semnat cu trei jucători în câteva ore. Lovitura e fără îndoială aducerea lui Schweini de la Bayern, pentru 14 milioane de lire. Trei ani de contract pentru jucătorul de 30 de ani (acuşi 31), asezonaţi probabil cu un salariu consistent, aşa cum se obişnuieşte prin Premier League. O dorinţă mai veche a lui Van Gaal, Schweini va fi primul german care va presta în tricoul lui United. Şi o părere despre “Schwexit“.

Matteo Darmian, de la Torino ar fi al doilea transfer ca importanţă. Italianul s-a remarcat în ultimele două sezoane, atât în Serie A cât şi în EL. Versatil – fundaş lateral atât de bandă stânga cât şi dreapta, e una dintre piesele importante şi obligatorii pe care Van Gaal trebuie să le cumpere. O descriere a băiatului aveţi aici.

Şi tot în uichend, United a bătut palma cu Southampton pentru Schneiderlin, un mijlocaş cu potenţial. Va avea însă de trecut un test important: se bate pe acelaşi loc pe care stă Carrick.

Şi la plecări a agitaţie mare: Van Persie şi Nani au plecat către Fenerbahce, cu bagajele la uşă stă şi Chicharito (se aude de Liverpool dar parcă nu aş crede), iar PSG oferă în jur de 50 de milioane de lire pentru Di Maria.

Trecem în partea albastră a oraşului Manchester şi găsim o bombă: Sterling trece de la Liverpool la Man City pentru aproape 50 de milioane de lire. Omul devine astfel cel mai scump jucător englez (al 13-lea, all time), lejer peste Andy Caroll. Prin ricoşeu, QPR pune şi ea nişte bani la teşcherea – 20% din suma pe care o va primi Liverpool.

Mutarea vine ca o încheiere fericită pentru tânărul de 20 de ani, care de prin primăvară a declarat că nu se mai vede pe Anfield începând cu vara lui 2015. Rodgers l-a luat deja pe Firmino ca înlocuitor şi pare încrezător că schimbarea va fi una lină.

Tot săptămâna trecută Newcastle l-a luat pe cel mai bun jucător din Eredivisie:  Wijnaldum, de la PSV, pentru 14 milioane de lire. Excelentă mutarea pentru Newcastle, probabil primul pas pentru Wijnaldum în încercarea lui de a juca la o echipă de top.

Chelsea, Arsenal, Spurs mai tatonează.

Bundesliga

În afară de plecarea lui Schweini mai putem nota plecarea lui Behrami de la HSV la Watford (pentru vreo 4 milioane de euro) şi împrumutul lui Immobile de la Dortmund la Sevilla. Atât.

La Liga

Barcelona l-a acontat săptămâna trecută pe Arda Turan pentru 35 de milioane de euro (plătite lui Atletico). Omul va face plimbări de sănătate până în ianuarie – Barca nu poate legitima jucători în această perioadă. O achiziţie interesantă dar care cred că nu va da roadele pe care Enrique le aşteaptă – sistem diferit de joc, jumătate de an pe bară ar fi printre motive.

De la Real Madrid nici o veste săptămâna trecută în afară, bineînţeles, de şutul în fund dat de Perez lui Casillas. S-a întâmplat sâmbătă noaptea. “Perhaps the best demonstration of that was this: there was something telling and uncomfortably fitting about the way it ended. On a Sunday morning, in an empty stadium, no trophies, no videos, no embrace. Nobody, in fact.” – aşa a plecat Iker de la Real Madrid.

Altfel, Sevilla l-a luat N’Zonzi de la Stoke, Atletico pe Carrasco de la Monaco (pe care au dat o căciulă de bani, 20 milioane de euro!).

Ligue 1

PSG a făcut două mutări de “atmosferă”: l-a dat pe Cabaye la Cristal Palace pe vreo 15 milioane de euro şi şi-a luat un portar neamţ, pe Trapp de la Frankfurt (ieftin: în jur de 9 milioane de euro). 

La Monaco e o agitaţie maximă – se cumpără şi se vinde ca la piaţă: săptămâna trecută l-a luat pe Traore de la Lille (14 milioane de euro), pe Cavaleiro de la Benfica (15 milioane de euro) şi l-au dat pe Carrasco la Atletico.

Marseille şi OL au fost low profile.

Serie A

Doar Juventus a existat săptămâna trecută: i-a dat voie lui Tevez să meargă în sfărşit acasă, la Boca (pentru 4.5 milioane de euro), l-a trimis pe Ogbona la West Ham pentru vreo 11 milioane şi l-a adus pe Zaza de la Sassuolo pentru aproape 18 milioane de euro.

Restul trupelor încă îşi fac planuri.