Platini mai pregăteşte o mică revoluţie

0

WorldSoccer a făcut un interviu cu Michel Platini, o discuţie mai lejeră despre fotbalul european, motivul fiind anunţarea listei scurte pentru cel-cea mai bun(ă) jucător/jucătoare de fotbal din Europa, ales de UEFA.

O mulţime de subiecte au fost atinse în acest interviu, de la abia terminatul EURO21 până la Cupa Mondială de fotbal feminin, părerea profesionistului despre cum a câştigat Barca Champions League, jucători favoriţi etc.

Printre aceste lucruri aflăm – aşa, en passant – că Platini plănuieşte o schimbare a regulamentului pentru a mai “aerisi” vitrinele echipelor super bogate, care colecţioneză cei mai buni jucători. Interesant, Platini foloseşte ca exemplu cele două superputeri din Spania şi dă vina pe legea Bosman pentru situaţia în care s-a ajuns (“Now, more or less, the best players are in one or two clubs. The Bosman rule, not football, changed things”).

Şi imediat după, aflăm că în septembrie Platini se va întâlni cu Juncker având ca principal subiect de discuţie modificarea legislaţiei în această privinţă.

Eu văd mişcarea asta ca un contraatac (purtat în flancuri, prin învăluire) la ideea unei superligi europene, idee care chiar dacă a intrat într-un con de umbră, nu a murit de tot. Căci dacă spuma şi crema fotbalului european se organizează într-un campionat de, să zicem 24 de super trupe, atunci cine ar mai plăti să vadă titanicul duel FCSB v Rosenborg ca sfert de finala a UCL, de exemplu?

Mărirea numărului de jucători crescuţi în ograda proprie ar limita numărul de importuri scumpe şi strălucitoare şi, cel puţin într-o primă fază, ar mai echilibra raportul de forţe între trupele de vârf şi cele din a doua linie. Sunt sigur că Platini va prezenta această idee / propunere împachetată alături de FFP (costurile echipelor ar mai scădea) astfel încât ea să devină un pic mai atractivă pentru preşedintele Comisiei Europene (austeritate, cumpătare, prudenţă în cheltuieli… ştiţi placa)

Michel Platini