Transferurile din #LaLiga

0

După ce ne-a trecut şocul miliardului, să aruncăm o privire şi spre ligile mai puţin bogate.

La o primă lectură a cifrelor vedem că La Liga începe să nu mai fie apanajul perechii Real Madrid – Barcelona. Dincolo de titlul cucerit sezonul trecut, Atletico pune cărămidă peste cărămidă (de Euro, da) pentru a rămâne în top şi a fi, dacă nu favorită din nou la titlu, măcar arbitrul caftelii dintre castilieni şi catalani.

Atletico Madrid a profitat de sezonul excelent şi a vândut de aproape €95m (Costa, Felipe Luis, Adrian, etc) dar nu a băgat banii la teşcherea: Griezmann (€33m), Mandzu (€24m), Cerci (€16m), Oblak (€18m), Jimenez (€11m), Siqueira (€11m) ar fi venirile care acoperă aproape perfect plecările. Rămâne problema spinoasă a integrării şi fluidizării jocului dar Simeone e meşter la creat echipe.

Barcelona face primii paşi pentru înlocuirea generaţiei “after tiki-taka” şi vinde de vreo €90m (Fabregas, Alexis Sanchez, Song, Tello, Cuenca, Krkic, etc) iar apoi bagă mâna până la cot în seif: Luis Suarez (€m), Rakitic (€m), ter Stegen (€m), Jeremy Mathieu (€m), Bravo (€m) – totul pentru a-i da un start bun noului antrenor, Luis Enrique. Şi, cu două meciuri – două victorii, startul pare foarte bun pentru o Barcelona întoarsă la principiul”antrenor din casă”.

Lactaticii de la Real Madrid au avut cea mai curioasă campanie de transferuri, în opinia noastră. Au vândut motoarele sezonului trecut de La Liga, Xabi Alonso şi Angel Di Maria plus Morata şi Diego Lopez (liber) pentru vreo €125m şi au adus starurile recent încheiatului Mondial 2014, James Rodriguez (€87m) şi Kroos (€33m) plus un portar de rezervă pentru Iker, Navas (€11m). Momentan nici Isco şi nici Kroos nu se ridică la valoarea bătrânului Alonso, mai mult, la felul în care e construit lotul acum nu cred că vor fi foarte multe meciuri în care îi vom vedea pe amândoi. Real Madrid dă senzaţia unei echipe rupte – 4 / 0 (1) / 6 (5) – şi cel mai bun exemplu a fost bătaia pe care a luat-o de la Sociedad.

În rest, tripleta Bilbao, Sociedad, Sevilla a făcut ceva bani în vara asta (cam câte 35 de milioane de euro de căciulă) şi nu au mai adus nimic. Valencia, în schimb, a făcut un ban cinstit dar a şi adus un Gomes (Benfica, €16m), un Mustafi (Samp, €9m) plus împrumutul lui Negredo.

Nou promovatele stau foarte prost cu banii – toate trei au făcut afaceri exclusiv de genul “împrumut” cu excepţia lui Eibar care a investit astronomica sumă de vreo 160.000 de euro!

shirt-of-new-fc-barcelona-player-luis-suarez-are-seen

Cel mai mare transfer: Suarez la Barcelona pentru €95m.

Cel mai mare buget cheltuit: Barcelona – €83m

Echipe care au făcut profit: unsprezece (11). De altfel, La Liga a ieşit per total pe plus – ~ €55m